AktuelnoFunkcioneri

Tabaković i Bjelovuk nisu imale prava na usavršavanje niti na službeno vozilo

29. dec 2013.
Instrukcija o upotrebi službenih vozila RFZO, koju je potpisao direktor Momčilo Babić 22. novembra
Milena Tabaković, ćerka guvernerke Narodne banke, i njena koleginica usavršavale su se u Beogradu i pored toga što na to, prema Pravilniku RFZO, nisu imale prava

Mileni Tabaković, ćerki guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković i njenoj koleginici Lidiji Bjelovuk, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odobrio je stručnu praksu i službeno vozilo, iako je to protiv odluka i Pravilnika o stručnom usavršavanju zaposlenih u ovoj ustanovi, saznaje portal Autonomija.info.

Članom 19. ovog Pravilnika precizirano je da zaposleni koji se šalju na stručno usavršavanje moraju imati visoku stručnu spremu i najmanje tri godine provedenih na radu u RFZO, a Tabakovićeva ima manje od dve, dok Bjelovuk radi četiri meseca.

Kriterijumi za izbor zaposlenih za usavršavanje određeni su članom 20. ovog Pravilnika, u kojem je navedeno i da zaposleni moraju da imaju “ostvarene rezultate rada iskazane preporukom neposrednog rukovodioca”, što Tabakovićeva i Bjelovuk nemaju.

Osim toga, RFZO je 9. oktobra 2013. godine doneo odluku da do kraja ove godine neće upućivati zaposlene na stručno usavršavanje, bez obzira da li je to predviđeno planom, zbog teške ekonomske situacije u državi.

Tom odlukom, u koju je Autonomija imala uvid, svim lekarima koji na usavršavanje moraju da idu zbog lekarske licence, RFZO je naložio da troškove u punom iznosu moraju da snose sami.

Troškovi stručnog usavršavanja iznose 240.000 dinara.

Milena Tabaković i Lidija Bjelovuk interesovanje javnosti izazvale su nakon vesti da im RFZO obezbeđuje službeni automobil i vozača kako bi dva puta nedeljno išle iz Novog Sada u Beograd na predavanja.

Odluku o korišćenju službenog vozila potpisao je direktor RFZO Momčilo Babić, 22. novembra ove godine.

Babić je ranije izjavio da je RFZO poslao 22 ljudi na stručno usavršavanje, te da oni imaju pravo na korišćenje službenog vozila ili na prenoćište u Beogradu i da polovinu školarine plaćaju polaznici, a polovinu RFZO.

Tabakovićeva i Bjelovuk su studentkinje master studija na beogradskom Medicinskom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka.

Lidija Bjelovuk se ranije pominjala kao jedna od kandidatkinja za novu direktoricu novosadske filijale RFZO, dok Milena Tabaković obavlja funkciju pomoćnice direktora.

Povodom vesti se oglasila i guvernerka Jorgovanka Tabaković, koja je tražila da mediji povuku vest koju su preneli, jer njena deca treba da imaju istu šansu kao i sva druga.

Novosadski informativni portal 021, koji je prvi objavio vest, nakon manje od sat vremena ju je povukao. Isto je učinila i većina internetskih portala, koji su vest preneli sa 021. Nezvanično obrazloženje urednika bilo je da su to učinili „po nalogu odozgo“.

 

Oni sajtovi koji vest nisu skinuli, poput Autonomije i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), doživeli su hakerske napade.

 

Jorgovanka Tabaković je potom pisala Savetu za štampu i Sudu časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine, sa zahtevom da utvrde moguće povrede kodeksa. Sud časti NDNV odbacio je prigovor guvernerke kao neosnovan, dok se odluka Saveta za štampu još uvek čeka.

(Autonomija)

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano