AktuelnoSrbija

Sve „naftne mafije“ u Srbiji

05. feb 2010.
Nakon nedavnog hapšenja osmočlane grupe mahom iz Zrenjanina i pokretanja istrage da su krađom sirove nafte iz naftovoda oštetili NIS za oko 300 hiljada evra, ponovo je otvoreno pitanje o postojanju naftnih mafija u Srbiji, posebno u Vojvodini, koje očigledno svoje stare navike vuku iz vremena šverca nafte devedesetih. Prema dostupnim podacima, nafta se uglavnom krala po naftovodima širom Vojvodine, posbno u okolini Pančeva, Kikinde i Zrenjanina

Tako je ovoga puta grupa predvođena Milanom Anđićem (31) iz Zrenjanina, koji je povezao ostale pripadnike grupe i podelio poslove, nekoliko meseci uzimala sirovu naftu iz cevi NIS-a u okolini Zrenjanina.

 

Anđić je od ranije poznat policiji kao izvršilac teških krađa. Davor Knežević (35) iz Beograda je kao vlasnik i direktor preduzeća „Life is Fine“ pravio fiktivnu dokumentaciju. Ovo preduzeće se inače bavi trgovinom na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima. Ostali osumnjičeni, Ljubinko Pavković (39), vlasnik autoprevozničke radnje “Pavković Ljubinko“ i Željka Petrović (50) iz Novog Sada, Nikola Bokić (28), Dragan Miljanović (31) i Milan Obradović (20) iz Zrenjanina i Milovan Rašu (46) pripadnik MUP-a iz Beograda, su učestvovali u krađi i naftu distribuirali do krajnjih kupaca.

 

Spisak slučajeva krađe nafte u Srbiji

Spisak slučajeva krađe nafte u Srbiji

Prema navodima MUP-a osumnjičeni su u periodu od maja do novembra 2009. godine krali naftu po dojavama člana grupe Nikole Bokića koji je bio radnik NIS-a na održavanju sistema. Oni su specijalnim alatima četiri puta nedeljno bušili mehaničke otvore na cevovodu, kada je pritisak bio niži da ne bi došlo do eksplozije. Na ovaj način su uspevali da za samo deset minuta izvuku iz cevi 25 hiljada litara nafte. Potom su naftu ispumpavali u cisterne autoprevozničke radnje „Pavković“, u vlasništvu člana grupe Ljubinka Pavkovića, koje su bile maskirane ciradama da bi izgledali kao obični kamioni. Tokom transporta policajac Milovan Rašu je bio u cisterni za slučaj da ih zaustavi policija. Njegov zadatak bio je i da prikuplja određene informacije iz policije. Naftu su prevozili do kupaca uz lažnu dokumentaciju – otpremnice, računi za sirovu naftu, lažni putne nalozi – koju su pokazivali saobraćajnoj policiji. Ukradenu naftu su prodavali nekim benzinskim pumpama i privatnim preduzećima, koja su je koristila za grejanje. Prema rečima specijlanog tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala Miljka Radisavljevića, istražni sudija je odredio pritvor do 30 dana petorici osumnjičenih, dok su trojica puštena da se u daljem toku istrage brane sa slobode.

 

Pre sedam godina grupa od 67 članova je u periodu od 1. januara 2001. godine do 5. aprila 2003. godine ukrala i preprodala više od 27 miliona litara raznih derivata nafte iz Rafinerije nafte Pančevo. Time su tada stekli imovinsku korist od oko jedne milijarde dinara, odnosno oko 17 miliona evra. 2005. godine policija je uhapsila sedam osoba osumnjičenih da su početkom septembra 2005. učestvovali u krađi oko 55 hiljada litara sirove nafte iz bušotine u Kikindi. Iz bušotine su za dva do tri sata uspevali da natoče čak pedeset kubnih metara nafte. U Pirotu je 2006.godine u tri dana zaplenjeno je zbog šverca 70 cisterni sa nekoliko miliona litara dizel-goriva D2. Šverceri su gorivo u carinskoj deklaraciji predstavljali kao sirovinu za industriju boja i lakova, koja je bila oslobođena od plaćanja akcize. Gorivo u stvari prodavali na pumpama širom Srbije.

 

Potom je 2007.godine uhapšena grupa od 21 člana koja je oštetila državu za 97 miliona evra, jer je uvozila i prodavala petrolej iz Grčke, lažno ga prikazujući kao pogonsko gorivo dizel D2 od januara do juna iste godine. Među pripadnicima te grupe osmoro je bilo zaposleno u Republičkoj tržisnoj inspekciji i Poreskoj upravi. Pretprošle godine u ataru pančevačkih sela Jabuka i Glogonja, iz magistranog naftovoda iscurelo oko 900 kubnih metara sirove nafte, zbog bušenja podzemnog cevovoda zarad krađe. Šteta je bila oko 42 miliona dinara. Iste godine Kikindska policija otkrila organizovanu pljačku nafte sa bušotina Naftne industrije Srbije u mokrinskom ataru. Dvojica lopova su su 30. juna ove godine oko 21 sat došli do naftne bušotine i uz odgovarajući alat spojili izlazne ventile bušotine sa cisternom natankali 10.000 litara sirove nafte

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano