MultimedijaEnergetika

Od buke do mutne vode za piće na Paliću

23. mar 2021.
Bušotina na Paliću; foto: N1
Otkako je na Paliću u martu prošle godine otvoreno nekoliko probnih bušotina za naftu i gas, za neke stanovnike ovog mesta miran život postao je nemoguć. Pored buke, građani su se, kako kažu, susreli sa još jednim problemom – zamutila se voda za piće.

Miran život u subotičkom prigradskom naselju Palić, nedaleko od Ludoškog jezera, za neke meštane je postao praktično nemoguć kada se u martu prošle godine u ovo naselje „doselila“ teška mašinerija Naftne industrije Srbije (NIS).

Kamioni, kranovi, visoka konstrukcija za bušenje zemlje i radnici NIS-a time su postali svakodnevica za žitelje Ludoške ulice na Paliću. Zoltan Miković, koji sa svojom porodicom stanuje na samo stotinak metara od parcele na kojoj su istražne bušotine, pored toga što se žali na buku i na to što su mu popucali zidovi na kući, tvrdi da je zbog bušenja voda za piće iz njegovog bunara postala lošija.

„Voda postaje mutnija i počinje da ima miris. Ne samo kod nas, nego i kod drugih“, kaže Miković.

Bušotine prekoputa Mikovićeve kuće nisu jedine u ovom naselju, a iz NIS-a poručuju da bušotine ne utiču na kvalitet vode.

Dok sagovornici CINS-a kažu da loš kvalitet vode za piće velikim delom pospešuju bušotine za naftu i gas koje svake godine „niču“ u ovom delu Srbije, još ne postoji jasna strategija kako da se upravlja ovim bušotinama u odnosu na podzemne vode.

Zbog potencijalnog zagađenja životne sredine reagovali su i pokrajinski inspektori. Međutim, dok inspektori NIS-u nalažu da uradi studiju procene uticaja istražne bušotine na životnu sredinu, u NIS-u to do danas nisu uradili, pozivajući se na drugi zakon koji ih toga oslobađa.

Više u istraživanju CINS-a.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano