AktuelnoNagrade i druga priznanja

Stevanu Dojčinoviću uručena nagrada „Jug Grizelj“

05. apr 2013.
Nagrada za novinarstvo „Jug Grizelj“ uručena je danas Stevanu Dojčinoviću, novinaru i uredniku Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za niz tekstova o organizovanom kriminalu i korupciju u Srbiji i regionu

Dojčinović je rekao da je to priznanje za CINS i nada se da će dodeljivanje nagrade pomoći da njihovi tekstovi više dođu do medija, i tako predstave svoj rad, posebno se zahvalivši Novom magazinu i nedeljniku NIN jer su pomogli da oni dospeju do šire javnosti.

„Ono što nas je najviše mučilo poslednjih godinu dana našeg rada je neka vrsta, da je nazovem, medijske blokade i poteškoća da naša otkrića stižu pre svega do dnevne štampe, a da ne govorim o televiziji. Mislim da gotovo nikad neko od naših otkrića nije završilo u nekom televizijskom prilogu“, rekao je Dojčinović.

Član žirija Velimir Čurgus Kazimir je rekao da je Dojčinović superiorno predstavio „grupe ljudi, poznatih kao uspešni preduzetnici, visokorangirani državni funkcioneri i političari, najzad kriminalci“. Kako su to politika, biznis, sport ukršteni sa kriminalom u ovoj zemlji, da li je to pravilo koje se ne može zameniti, rekao je Kazimir, navodeći da Dojčinović i kolege iz CINS-a svojim tekstovim vraćaju nadu da novinari u ovoj zemlji još imaju hrabrosti i umešnosti da pišu slobodno i odgovorno.

„Stevan Dojčinović i koleginice i kolege iz CINS-a svojim tekstovima o ovim fenomenima, koji su objavljivani u uglednim novinama i nedeljnicima u Srbiji, vratili su nam nadu da novinari u ovoj zemlji još uvek imaju umešnosti, hrabrosti i upornosti da pišu slobodno, pametno i odgovorno“, piše u obrazloženju žirija (Obrazloženje nagrade „Jug Grizelj“ za 2012. pogledajte ovde).

Antonela Riha je u obrazloženju žirija naglasila da ove godine nije bilo dileme ko će biti dobitnik: „To će možda iznenaditi mnoge jer se radi o mladom novinaru koji možda u javnosti nije afirmisan, ali je svakako Centar za istraživačko novinarstvo jedan medij koji je u poslednjih godinu dana svojom serijom tekstova o korupciji i kriminalu na jedan vrlo upečatljiv način osvajao medijske naslove“.

Tokom današnje svečanosti održan je i minut ćutanja za nekadašnjeg člana žirija Milicu Krstanović. Njena ćerka Anika uručila je nagradu Dojčinoviću, u ime porodice Grizelj i NUNS-a.

Nagrada “Jug Grizelj” se dodeljuje za dostignuća u istraživačkom novinarstvu u čast novinara Juga Grizelja rođenog u Šibeniku, 2. avgusta 1926. godine. Studirao je u Beogradu na Novinarsko-diplomatskoj visokoj školi dok ga nisu poslali na Goli otok. Pisao je za “Večernje novosti”, “NIN” i jedan je od osnivača časopisa “Vreme”. Takođe je jedan od osnivača Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu i Foruma za ljudska prava. Umro je u Beogradu 5. januara 1991. godine. Na inicijativu nekoliko novinara u decembru 1991. godine osnovan je Fond Juga Grizelja. Cilj ove zadužbine je da trajno čuva uspomenu na Juga Grizelja i da podstiče novinarsko stvaralaštvo.

Snimak dodele nagrade pogledajte na MC Web televiziji.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend