AktuelnoNagrade i druga priznanja

Stevanu Dojčinoviću uručena nagrada „Jug Grizelj“

05. apr 2013.
Nagrada za novinarstvo „Jug Grizelj“ uručena je danas Stevanu Dojčinoviću, novinaru i uredniku Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za niz tekstova o organizovanom kriminalu i korupciju u Srbiji i regionu

Dojčinović je rekao da je to priznanje za CINS i nada se da će dodeljivanje nagrade pomoći da njihovi tekstovi više dođu do medija, i tako predstave svoj rad, posebno se zahvalivši Novom magazinu i nedeljniku NIN jer su pomogli da oni dospeju do šire javnosti.

„Ono što nas je najviše mučilo poslednjih godinu dana našeg rada je neka vrsta, da je nazovem, medijske blokade i poteškoća da naša otkrića stižu pre svega do dnevne štampe, a da ne govorim o televiziji. Mislim da gotovo nikad neko od naših otkrića nije završilo u nekom televizijskom prilogu“, rekao je Dojčinović.

Član žirija Velimir Čurgus Kazimir je rekao da je Dojčinović superiorno predstavio „grupe ljudi, poznatih kao uspešni preduzetnici, visokorangirani državni funkcioneri i političari, najzad kriminalci“. Kako su to politika, biznis, sport ukršteni sa kriminalom u ovoj zemlji, da li je to pravilo koje se ne može zameniti, rekao je Kazimir, navodeći da Dojčinović i kolege iz CINS-a svojim tekstovim vraćaju nadu da novinari u ovoj zemlji još imaju hrabrosti i umešnosti da pišu slobodno i odgovorno.

„Stevan Dojčinović i koleginice i kolege iz CINS-a svojim tekstovima o ovim fenomenima, koji su objavljivani u uglednim novinama i nedeljnicima u Srbiji, vratili su nam nadu da novinari u ovoj zemlji još uvek imaju umešnosti, hrabrosti i upornosti da pišu slobodno, pametno i odgovorno“, piše u obrazloženju žirija (Obrazloženje nagrade „Jug Grizelj“ za 2012. pogledajte ovde).

Antonela Riha je u obrazloženju žirija naglasila da ove godine nije bilo dileme ko će biti dobitnik: „To će možda iznenaditi mnoge jer se radi o mladom novinaru koji možda u javnosti nije afirmisan, ali je svakako Centar za istraživačko novinarstvo jedan medij koji je u poslednjih godinu dana svojom serijom tekstova o korupciji i kriminalu na jedan vrlo upečatljiv način osvajao medijske naslove“.

Tokom današnje svečanosti održan je i minut ćutanja za nekadašnjeg člana žirija Milicu Krstanović. Njena ćerka Anika uručila je nagradu Dojčinoviću, u ime porodice Grizelj i NUNS-a.

Nagrada “Jug Grizelj” se dodeljuje za dostignuća u istraživačkom novinarstvu u čast novinara Juga Grizelja rođenog u Šibeniku, 2. avgusta 1926. godine. Studirao je u Beogradu na Novinarsko-diplomatskoj visokoj školi dok ga nisu poslali na Goli otok. Pisao je za “Večernje novosti”, “NIN” i jedan je od osnivača časopisa “Vreme”. Takođe je jedan od osnivača Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu i Foruma za ljudska prava. Umro je u Beogradu 5. januara 1991. godine. Na inicijativu nekoliko novinara u decembru 1991. godine osnovan je Fond Juga Grizelja. Cilj ove zadužbine je da trajno čuva uspomenu na Juga Grizelja i da podstiče novinarsko stvaralaštvo.

Snimak dodele nagrade pogledajte na MC Web televiziji.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano