27 Decembar 2016, 08:59

Komentari (0)

Doktorat Jorgovanke Tabaković: Nakon pisanja CINS-a poslanici tražili izmene zakona o visokom obrazovanju

Poslanici opozicionih stranaka, Aleksandra Jerkov i Zoran Živković, tražili su izmene zakona o visokom obrazovanju i pozvali Ministarstvo prosvete da reaguje

Piše: Anđela Milivojević

Foto: Beta

Foto: Beta

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je prošle nedelje objavio analizu doktorata guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković koja pokazuje da je više od dvadeset odsto tekstualnog dela doktorata preuzeto od drugih naučnika bez citiranja.

 

Dan nakon ovog otkrića, 22. decembra, dvoje narodnih poslanika u Skupštini Srbije predložilo je izmene Zakona o visokom obrazovanju, pozivajući se na CINS-ovo istraživanje.

Aleksandra Jerkov, narodna poslanica Demokratske stranke rekla je da postoji sistemski problem i da se u krugu ljudi sa diplomama koje su dovedene u pitanje trenutno nalaze predsednik Republike, guverner Narodne banke, ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnik glavnog grada.

Ona je navela da je to loša moralna poruka koju ovi funkcioneri šalju svima onima koji uče, trude se, rade i misle da se rad i trud isplate.

"Nije sramota nemati diplomu. Sramota je kupiti diplomu. Nije sramota ne napisati doktorsku disertaciju. Sramota je prepisati doktorsku disertaciju", rekla je Jerkov.

Govoreći o mehanizmima borbe protiv plagiranih naučnih radova Jerkov je rekla da je mnogo veći problem što u sistemu visokog obrazovanja nema pravnog rešenja za ovaj problem:

"Zakon o visokom obrazovanju je definisao da institucija koja može da pokrene proveru nekakvog rada, bilo da je u pitanju diplomski, magistarski ili doktorski rad, je upravo onaj fakultet koji je i izdao taj rad i niko drugi ne može da pokrene proveru tog rada. Mislim da je to izuzetno veliki problem koji imamo u sistemu koji može da se reši jednom vrlo jednostavnom izmenom Zakona".

Istraživanje CINS-a o doktoratu Jorgovanke Tabaković bilo je motiv i za narodnog poslanika Zorana Živkovića, predsednika Nove stranke, koji je naveo da primeri sumnjivih doktorata rasteruju mlade ljude iz države, "jer zašto bi učili školu, tako oni rezonuju, kada je mnogo važnije da se upišeš u neku stranku nego na neki fakultet".

Živković je rekao i da je kriminal u obrazovanju jedan od najgorih, dodajući da poplava akademskih prevara nije počela sa sadašnjom vlašću nego i ranije.

Tokom obraćanja je napomenuo i da je ovo deseti put da traži izmene zakona o visokom obrazovanju. Njegovu najnoviju inicijativu je podržalo samo 11 narodnih poslanika, dok većina nije glasala pa je predlog odbijen.

 


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS