02 Mart 2017, 16:12

Komentari (2)

CINS nominovan za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije ušao je u uži krug nominovanih za nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu

Piše: CINS

Foto: Screenshot europeanpressprize.com

Foto: Screenshot europeanpressprize.com

European Press Prize objavio je danas listu kandidata za nagrade u kategorijama istraživačkog novinarstva, izuzetnosti u pisanju, najboljeg komentara, inovacija u novinarstvu i specijalnu nagradu van ovih kategorija.

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) našao se na listi zbog serije tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji. Istraživački tim CINS-a radio je na ovoj temi osam meseci tokom kojih je poslao više od 200 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, sa ciljem da prikupi relevantnu statistiku i informacije o procesuiranju slučajeva korupcije pred pravosudnim institucijama Srbije. Ovo je prvo istraživanje ovog tipa u Srbiji. Priče iz ovih projekata možete pročitati ovde (Pravosuđe i Prove and Improve).

 

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, mada istaknuta kao prioritet svake vlasti poslednjih godina, u praksi se svodi na medijske najave, hapšenja pred kamerama i veliki broj krivičnih prijava bez epiloga na sudu. Optužnica ima malo, presuda još manje, a kazne su najčešće uslovne.

 

U obrazloženju se navodi da je nominacija CINS-a: “Priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu”. 


U kategoriji istraživačkog novinarstva pored CINS-a nominovana su i istraživanja Anabolics mafia, Panama Papers – The Secrets of Dirty Money, Dark money: London’s Dirty Secret, Babies for Sale, Mapping the Weapons of Terror, Misuse of EU funds: Messerschmidt’s foundations investigated for fraud.

Listu svih nominovanih možete pogledati OVDE.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji 20. aprila u Amsterdamu.


Komentari (2)
Napiši komentar
Dragan Kostic Obrenovac
03 Mart 2017, 14:03
Zelim da svim istrazivackim novinarima Cinsa cestitam na nominaciji za European Press Prize.Bravo!
Zoran Radovanović
02 Mart 2017, 17:02
Bravo!
Dospevanje na užu listu već je veliko priznanje.
Ako dobijete nagradu, biće to snažno ohrabrenje za sve medijske poslenike u Srbiji.
Ne radi se tu više o CINS-u, već o medijskim i ljudskim slobodama, pravu i pravdi u ovoj tužnoj zemlji.


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS