AktuelnoMedijski regulatori

Služba REM-a smatra da Pink nije odgovoran zbog vređanja Žakline Tatalović

19. nov 2020.
Žaklina Tatalović, foto: N1/ Screenshot
Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdila je da nema odgovornosti TV Pink za uvrede koje je u emisiji Hit Tvit izneo pevač Aleksandar Vuksanović na račun novinarke N1 Žakline Tatalović, saznaje CINS. O izveštaju ove službe raspravljaće Savet REM-a na sutrašnjoj vanrednoj telefonskoj sednici.

Pink nije odgovoran za uvrede iznete u emisiji Hit Tvit u nedelju, 8. novembra, smatra Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ovo je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) potvrdila članica Saveta ovog tela Judita Popović, a CINS je informaciju verifikovao kroz više izvora. Popović kaže da služba u svom izveštaju nije utvrdila povredu nijednog medijskog zakona i da je zato donela takvu odluku.

Savet potvrdio odluku službe

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je, na vanrednoj sednici koja je održana danas - 20. novembra, odluku da neće pokrenuti postupak izricanja mera Pinku zbog emitovanja emisije Hit Tvit 8. novembra kada je pevač Aleksandar Vuksanović vređao novinarku N1 Žaklinu Tatalović.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 20.11.2020 u 18:50 časova.

 

Ona smatra da su u ovom slučaju definitivno povređene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima:

„Ja ne znam odakle ta vrsta argumentacije da tako neko može da se ponaša i da ne odgovora za to“, ocenjuje Popović.

Ona i Slobodan Cvejić, takođe član Saveta REM-a, trenutno sastavljaju podnesak u kome će izneti sasvim drugačiju argumentaciju od stručne službe.

O ovom izveštaju Savet REM-a tek treba da raspravlja i to na vanrednoj sednici sutra, 20. novembra, koja neće biti otvorena za medije već će biti telefonska. Prema rečima Popović, Cvejić i ona su tražili da to bude redovna sednica koja će biti javna, međutim povratnu informaciju nisu dobili:

„Ovako vanredno, kada će se to svesti čisto na neke mejlove, to mislim da je neozbiljno. Mislim da na taj način oni hoće da zbrzaju stvari što je nedopustivo“.

Podsetimo, u emisiji Hit Tvit na Pinku, u prošlu nedelju, pevač Aleksandar Vuksanović poznatiji kao Aca Lukas u više navrata je vređao i klevetao novinarku N1 Žaklinu Tatalović, a voditeljka emisije Verica Bradić je zbog toga na kratko i prekinula emisiju.

Udruženja novinara kao i Zaštitnik građana osudili su tada ovaj napad.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano