AktuelnoMedijski regulatori

Služba REM-a smatra da Pink nije odgovoran zbog vređanja Žakline Tatalović

19. nov 2020.
Žaklina Tatalović, foto: N1/ Screenshot
Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdila je da nema odgovornosti TV Pink za uvrede koje je u emisiji Hit Tvit izneo pevač Aleksandar Vuksanović na račun novinarke N1 Žakline Tatalović, saznaje CINS. O izveštaju ove službe raspravljaće Savet REM-a na sutrašnjoj vanrednoj telefonskoj sednici.

Pink nije odgovoran za uvrede iznete u emisiji Hit Tvit u nedelju, 8. novembra, smatra Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ovo je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) potvrdila članica Saveta ovog tela Judita Popović, a CINS je informaciju verifikovao kroz više izvora. Popović kaže da služba u svom izveštaju nije utvrdila povredu nijednog medijskog zakona i da je zato donela takvu odluku.

Savet potvrdio odluku službe

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je, na vanrednoj sednici koja je održana danas - 20. novembra, odluku da neće pokrenuti postupak izricanja mera Pinku zbog emitovanja emisije Hit Tvit 8. novembra kada je pevač Aleksandar Vuksanović vređao novinarku N1 Žaklinu Tatalović.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 20.11.2020 u 18:50 časova.

 

Ona smatra da su u ovom slučaju definitivno povređene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima:

„Ja ne znam odakle ta vrsta argumentacije da tako neko može da se ponaša i da ne odgovora za to“, ocenjuje Popović.

Ona i Slobodan Cvejić, takođe član Saveta REM-a, trenutno sastavljaju podnesak u kome će izneti sasvim drugačiju argumentaciju od stručne službe.

O ovom izveštaju Savet REM-a tek treba da raspravlja i to na vanrednoj sednici sutra, 20. novembra, koja neće biti otvorena za medije već će biti telefonska. Prema rečima Popović, Cvejić i ona su tražili da to bude redovna sednica koja će biti javna, međutim povratnu informaciju nisu dobili:

„Ovako vanredno, kada će se to svesti čisto na neke mejlove, to mislim da je neozbiljno. Mislim da na taj način oni hoće da zbrzaju stvari što je nedopustivo“.

Podsetimo, u emisiji Hit Tvit na Pinku, u prošlu nedelju, pevač Aleksandar Vuksanović poznatiji kao Aca Lukas u više navrata je vređao i klevetao novinarku N1 Žaklinu Tatalović, a voditeljka emisije Verica Bradić je zbog toga na kratko i prekinula emisiju.

Udruženja novinara kao i Zaštitnik građana osudili su tada ovaj napad.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend