AktuelnoMedijski regulatori

Savet za štampu odbacio žalbu Jorgovanke Tabaković

25. jan 2014.
Media Centar www.mc.rsJorgovanka Tabaković
Savet smatra da je za javnost od značaja vest da, u zemlji koja je po nivou zdravstvene zaštite na poslednjem mestu u Evropi, RFZO plaća prevoz i vozača zaposlenima koji se školuju u drugom gradu. To što istu privilegiju nema samo ćerka guvernerke Tabaković, ništa ne menja u obavezi novinara da javnost upozna sa tim

Novosadski radio 021, kao i drugi mediji koji su reagovali na vest o tome da ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, Milena Tabaković, ima službeno vozilo i vozača koji je vozi na predavanja u Beograd, nisu prekršili Kodeks novinara Srbije, navedeno je u odluci Saveta za štampu.

 

Mediji su bili u pravu

 

Uklanjanje vesti sa portala

Podsećamo, vest povodom koje se guvernerka Tabaković žalila Savetu ukratko je glasila: Mileni Tabaković, ćerki guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, novosadska filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje obezbedila je službeni automobil i vozača kako bi dva puta nedeljno išla u Beograd na predavanja.

 

Informaciju je najpre objavio novosadski radio 021, koji ju je ubrzo “povukao” sa svog sajta, nakon čega ju je bilo moguće naći samo na portalima Autonomija.info i Cins.rs.


Centar za istraživačko novinarstvo Srbije stupio je u kontakt sa uredništvom radija 021, koje nam je objasnilo da je skidanje teksta bila odluka uredničkog kolegijuma, iako su informacije u njemu objavljene bile “u potpunosti tačne i proverene, takođe i dokumentovane”.


Neposredno po objavljivanju ove vesti sajt Autonomije.info je oboren, dok je vest sa našeg sajta uklonjena posle hakerskog upada. I dok su novinarska udruženja reagovala na pokušaj gušenja novinarskih sloboda, guvernerka se pismom obratila javnosti, navodeći da mediji Milenu Tabaković “napadaju kao ćerku guvernera, ali da je ona brani kao majka”.

U žalbi Savetu za štampu guvernerka je istakla da “objavljivanjem neistinite vesti kojom se direktno diskredituje moja ličnost zlonamerno se navodi javnost da se mimo važećih pravila, korišćenjem položaja ili drugim vidovima nemoralnog ponašanja, članovima moje porodice omogućavaju privilegije zahvaljujući tome što su moja deca”.


U odluci Saveta, dostavljenoj između ostalog i redakciji portala Autonomija. info, navedeno je sledeće:


„Za javnost je svakako od značaja vest da, u zemlji koja je po nivou zdravstvene zaštite na poslednjem mestu u Evropi, Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća prevoz i vozača zaposlenima koji se školuju u drugom gradu, a to što to pravo, odnosno privilegiju, nema samo ćerka guvernerke Tabaković, ništa ne menja u obavezi novinara da javnost upozna sa tim. Guvernerka Narodne banke jeste javna ličnost, čija je privatnost Kodeksom novinara manje zaštićena od privatnosti „običnih građana“, zbog čega je sasvim razumljivo da su mediji, objavljujući ovu informaciju, naveli da je reč o ćerki guvernerke NBS”.

 

„Kafkijanske pretpostavke“


U svojoj žalbi, guvernerka se osvrnula i na, kako ih je nazvala, “neosnovane optužbe i kafkijanske pretpostavke” o uklanjanju teksta sa ostalih sajtova, među kojima je bio i CINS-ov.


“Na taj način je zapravo učinjen pokušaj da se stvori utisak u javnosti kako sam ja kao guverner izvršila pritisak kako bi se ova vest povukla sa svih internet portala, što je naravno, notorna neistina i potpuna besmislica.”, navela je Tabaković.

Kodeks novinara Srbije propisuje obavezu novinara da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije i svakom vidu cenzure i da o tome izveste javnost. Autocenzura se takođe smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi, zbog čega Komisija osuđuje ovakvo ponašanje.

Savet za štampu


Ipak, stav Saveta bio je drugačiji:

 

„Od značaja za javnost je i da bude upoznata sa tim da postoje pritisci na medije kojima oni nisu u stanju da se odupru, kao i da kod novinara postoje mehanizmi autocenzure.

 

Komisija za žalbe izražava posebnu zabrinutost zbog uklanjanja tekstova sa veb portala i podseća sve novinare i urednike da Kodeks novinara Srbije propisuje obavezu novinara da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje profesije i svakom vidu cenzure i da o tome izveste javnost. Autocenzura se takođe smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi, zbog čega Komisija osuđuje ovakvo ponašanje.“


Inače, navode iz teksta novosadskog radija nekoliko sati po objavljivanju, pa uklanjanju vesti sa sajta, potvrdio je i direktor RFZO-a Momčilo Babić, rekavši “da je 22 ljudi poslao na usavršavanje, uključujući i ćerku Jorgovanke Tabaković i da oni ina imaju pravo na korišćenje službenog vozila ili na prenoćište u Beogradu”.


Nekoliko dana kasnije, portal Autonomija.info objavio je informaciju da je ovakva odluka u suprotnosti sa Pravilnikom o stručnom usavršavanju zaposlenih u ovoj ustanovi.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gojko
Gojko
22 feb 2014 15:38

Pored ostalog navedenog, guverner NBS Jorgovanka Tabaković trenutno direktno učestvuje i pomaže u prikrivanju velikih malverzacija SPS-a u AMS Osiguranju!

aleksandar milovanov
aleksandar milovanov
03 feb 2014 21:16

Gospoda Tabakovic zali i sto je procurila vest o zatvaranju Univerzal banke pa su stedise povukle svoj licni novac iz banke.Umesto da na vreme upozori stedise ona je pokusala da sakrije informaciju o zatvaranju banke i na taj nacin osteti stedise.

Dragan Stojadinović
Dragan Stojadinović
28 jan 2014 12:54

Zar je ovaj narod pomislio da smo dobili bolje otimače. Sve je to ista škola koju pohađaju već 23 godina. Hoće li je ikada završiti ? Dosta nam je ponavljača.!!!!

milos stamatovic
milos stamatovic
26 jan 2014 17:13

Zalba Tabakovicke najbolje svedoci o karakteru funkcionera SNS.Arogancija nadobudnos, osionost i nipodistavanje svih i svega u ovoj nesretnoj zemlji potvrdjuju da nas sa njima ceka mracna i neizvesna buducnost.

Povezano

29. apr 2021.
Igoru Miroviću, predsedniku Vlade Vojvodine i članu Predsedništva SNS-a, Telekom Srbija je isplatio najmanje 192 hiljade evra za zakup poslovnog prostora u centru Novog Sada, od čega skoro trećinu pre nego što je poslovnica uopšte otvorena. Zbog sumnji u nezakonitost čitavog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. CINS otkriva probleme u postupku, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom zaobišao proceduru javne nabavke.
06. feb 2020.
Privatni univerziteti na kojima su Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković i Aleksandar Šapić stekli doktorate već godinama ignorišu optužbe da je reč o plagijatima. I dok Union tvrdi da u Šapićevom slučaju niko neće da bude u komisiji koja bi proveravala postojanje plagijata, za Megatrend i Educons osporavanja doktorata Stefanovića i Tabaković ravna su neistini.
21. dec 2017.
Godinu dana od kako je CINS otkrio da je značajan deo doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković plagiran, privatni Univerzitet Educons na kome je doktorat odbranjen, nije pokrenuo procedure za proveru plagijata niti to planira da uradi
20. jan 2017.
Mesec dana posle objave teksta o doktoratu guvernerke Narodne banke Srbije, novinarka CINS-a koja je pisala tu priču opisuje koliko je taj posao bio obiman i detaljan