AktuelnoFinansiranje medijaFunkcioneriSud i tužilaštvo

Saša Mirković uhapšen zbog novogodišnjih paketića i finansiranja medija

11. sep 2017.
Foto: Saša Mirković, preuzeto sa sajta: www.mc.rs
Saša Mirković je sa Milenom Trajković uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj dok je predsedavao Skupštinom grada Zaječara i na taj način oštetio budžet za 13,9 miliona dinara. Prijavu zbog nabavke paketića ranije je protiv Mirkovića podneo Boško Ničić, sadašnji gradonačelnik Zaječara

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) danas su uhapsili Sašu Mirkovića i Milenu Trajković, kao bivša odgovorna lica gradske vlasti u Zaječaru.


Kao vodeća ličnost Srpske napredne stranke (SNS) u ovom gradu 2013. godine, Mirković je na vanrednim lokalnim izborima bio kandidat za gradonačelnika, a na mesto predsednika Skupštine došao je nakon izbora, u julu iste godine.


Mirković je osumnjičen da je zloupotrebio službeni položaj tako što je naložio Mileni Trajković, bivšem šefu kabineta gradonačelnika Zaječara, da u periodu od septembra do decembra 2013. godine izvrši nabavku robe, bez sprovođenja Zakona o javnim nabavkama. Time je posredovao da Gradska uprava od firme OFY Company iz Beograda izvrši nabavku vrednosti od više od 13,9 miliona dinara, navodi se u saopštenju MUP-a.


Mirkoviću i Trajkovićevoj je određen pritvor do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru. Iz ovog tužilaštva za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) navode da će Mirković biti saslušan sutra u jutarnjim satima.


Protiv Saše Mirkovića kao bivšeg odgovornog lica Grada Zaječara, kao i D.P. i A.V. bivših odgovornih lica u Fudbalskom klubu (FK) Timok iz Zaječara, podneta je i krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj odgovornog lica.


Oni su osumnjičeni da su u periodu od avgusta 2013. do februara 2015. godine, sa namerom sticanja protivpravne imovinske koristi za Timočku TV i radio, iskorišćavanjem svog položaja u FK Timok zaključili štetan ugovor o poslovnoj saradnji, na osnovu kojeg je klub sukcesivno uplatio nešto više od 20,9 miliona dinara Timočkoj TV i radiju za prenos utakmica i medijsko promovisanje.


Deo ovog novca u iznosu od 1,8 miliona dinara odmah je prebačen na račun firme Beoton R iz Bora čiji je vlasnik Saša Mirković. Osumnjičeni su na taj način oštetili fudbalski klub i pribavili imovinsku korist Timočkoj TV i radiju i firmi Beoton R.


Ovakvi navodi iz saopštenja MUP-a sadrže delove krivične prijave koju je Boško Ničić zajedno sa 2.110 građana podneo dok je bio u opoziciji, u aprilu 2015. godine.


Nakon što je postao gradonačelnik, Ničić je krajem juna 2017. podneo prijavu za zloupotrebe u nabavci novogodišnjih paketića 2013. godine, čije detalje CINS objavljuje.

 

 


Usmeni ugovor za nabavku paketića


Privredni sud u Zaječaru je u oktobru 2016. godine doneo odluku da Grad Zaječar isplati 12,9 miliona dinara sa kamatom firmi OFY Company zbog neplaćenih novogodišnjih paketića. Presudom je utvrđeno da je između Grada i OFY Company sklopljen usmeni ugovor i naložena je isplata duga OFY Company. Ničić je zbog toga podneo prijavu protiv Mirkovića i Trajkovićeve.


U presudi se navodi da je OFY Company isporučila 1.662 novogodišnja paketića, a da su čitav posao organizovali Mirković i Trajkovićeva kojoj su javne ustanove dostavljale spiskove dece. Na taj način Mirković je posredovao u nabavci vrednosti više od 13,9 miliona dinara, čime je budžet Grada oštećen u tom iznosu.


Tokom suđenja, Grad se branio navodima da Mirković i Trajkovićeva nisu imali ovlašćenja za sklapanje ovog ugovora, već je takav ugovor mogao da odobri samo gradonačelnik. Milena Trajković je priznala da je po nalogu Saše Mirkovića obavljala organizacioni deo ovog ugovora, te bila u kontaktu sa čelnim ljudima OFY Company i prikupljala spiskove dece. Izjavila je da nije dovodila u pitanje nalog Saše Mirkovića jer je uporedo obavljala poslove po zaduženju kako gradonačelnika, tako i predsednika skupštine grada.


Boško Ničić za CINS kaže da su u ovom predmetu tužilaštvu dostavili sve dokaze i da pored te postoji još nekoliko prijava koje su u toku ili su podnete, protiv više lica koja su učestvovala u raznim zloupotrebama.

 

Dragan Marinković, direktor OFY Company, koji je lično ugovarao detalje posla sa Trajkovićevom, za CINS kaže da je Saša Mirković prevario njegovu firmu, te da im do danas nije isplaćen novac za paketiće, i da se čeka odluka Apelacionog privrednog suda.


OFY company
je firma u vlasništvu Gorana Boškovića, koja je u periodu od 2007. do 2012. dobijala veliki broj javnih nabavki kod raznih državnih preduzeća i institucija za kupovinu novogodišnjih paketića za decu zaposlenih.


Istraživanje CINS-a iz 2015. je pokazalo da je i Predsedništvo Srbije od ove firme godinama nabavljalo paketiće, ali da je od izbora Tomislava Nikolića za predsednika taj posao prebačen na firmu Pilot Toy.

 


Finansiranje medija

 

Plaćanje noćenja aktivistima SNS-a gotovinom

Pre imenovanja za predsednika Skupštine Zaječara, na izborima 2013. godine Mirković je vodio SNS, svoju tadašnju partiju, do pobede. Aktivisti SNS-a su tokom kampanje bili smešteni u zaječarskom hotelu Srbija-Tis. Račun za 1.020 noćenja iznosio je 736 hiljada dinara i plaćen je gotovinom, iako takav vid plaćanja nije dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.


Kako je CINS utvrdio, 200.000 dinara dao je funkcioner ove stranke, nakon što je lično sakupio novac od 19 ljudi, a onda i sam dodao isti iznos. Mirković tada nije želeo da komentariše sporne uplate, a provera da li je SNS finansirao izbornu kampanju mimo pravila pokrenuta je nakon CINS-ovog istraživanja, međutim slučaj je ubrzo zastareo.

CINS je još prošle godine otkrio da je od Mirkovićevog stupanja na funkciju došlo do naglog rasta prihoda lokalne televizije – TV Best iz budžeta Grada Zaječara i nekoliko lokalnih samouprava, kao i zaječarskih institucija poput bolnica, apoteke, pozorišta, sportskog centra i drugih.


Samo tokom 2013. godine više od 42 miliona dinara leglo je na račun TV Best, što je oko 27,5 miliona više nego prethodne godine. Među ugovorima koje je ova televizija sklopila te godine nalazi se i ugovor sa Veterinarskim specijalističkim institutom „Zaječar“ koji je u ime TV Best lično potpisao Velimir Ognjenović koji će kasnije postati gradonačelnik Zaječara.


Uplate za TV Best nastavljaju da rastu i 2014. godine dostižu skoro 44 miliona, da bi do kraja 2015. na njihov račun leglo više od 61 milion dinara budžetskog novca.


Mirković je izašao iz SNS-a krajem 2015. godine, nakon spora sa vodećim ljudima stranke. Od tada se TV Best suočava sa problemima u poslovanju, među kojima su ulazak policije u njihove prostorije u decembru 2015. i velika dugovanja tokom 2016. godine.


Mirković je tada negirao povezanost njegove funkcije i novca upućenog ovoj televiziji, kao i da je on faktički vlasnik tog medija.

 

 

*Napomena: Izjava Dragana Marinkovića naknadno je ubačena u tekst.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano