AktuelnoSrbija

Razbijena mreža „eskpozitura“ za pranje novca

03. mar 2010.
Pedeset osoba u sedam gradova uhapšeno je pod sumnjom da su utajom poreza, pranjem novca, nedozvoljenom trgovinom, zloupotrebom službenog položaja i falsifikovanjem isprava oštetili državu za preko dva miliona evra

“Ova kriminalna grupa se bavila izdavanjem faktura o navodnom prometu roba i usluga, a da prometa dobara nije ni bilo”, izjavio je tim povodom Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova.

Hapšenja su sprovedena na području Valjeva, Novog Sada, Beograda, Šapca, Sremske Mitrovice, Čačka i Sombora.

Kao organizatori grupe, prema saopštenju MUP-a, označeni su Duško Lučić, direktor preduzeća “Eole transport”, Miladin Živanović, odgovorno lice u preduzeću “Dream car” i Zoran Kolarski, odgovorno lice u firmama “Agros” i “Sekundar profesional NB”.

U periodu od 2007. do 2010.godine, oni su u saradnji sa odgovornim licima u još četrdeset preduzeća izvršili nelegalni promet novca u iznosu od 4 miliona evra, sumnjaju u policiji.

Preduzeće „Eole transport“ sa sedištem u Novom Sadu, prema podacima Agencije za privredne registre, pretežno se bavi prevozom robe u drumskom saobraćaju. Kao njegov jedini vlasnik vodi se Milovan Ljutić, koji je i jedan od pedeset uhapšenih. Od finansijskih izveštaja može se naći samo onaj za 2007. godinu, prema kojem je dobitak ove firme iznosio preko 1,5 miliona dinara. „Sekundar profesional NB“ je preduzeće čija je pretežna delatnost „trgovina na veliko otpacima i ostacima“, takođe sa sedištem u Novom Sadu, koja je u 2008.godini ostvarila dobit od 175 hiljada dinara. Kao jedini vlasnik se vodi Vladan Obradović, uhapšen u akciji policije. Na drugoj strani, preduzeće „Dream car“, sa sedištem u Beogradu i u vlasništvu Vojislava Jovanovića, broji samo jednog zaposlenog. Takođe, zanimljivo je i to da je u 2008.godini poslovalo sa 314 hiljada dinara gubitka. Ipak, među uhapšenima je najviše njih iz firme „Sekundar profesional NB“.

Sudeći prema podacima APR-a, čini se da su u pitanju firme sa manjim brojem zaposlenih i malim prihodima tokom godine, koje tako služe samo za preusmeravanje nelegalno stečenog novca. Vlasnici ovih firmi živeli su od „provizija“, kaže kriminolog Zlatko Nikolić za CINS i objašnjava da se u slučaju ovih hapšenja najverovatnije radi o “ekspoziturama”, odnosno ljudima koji su za neku proviziju prali novac.
“Policija uvek pođe od repa da bi stigla do glave. Ovo što je pohapšeno jeste deo nekog lanca, ali koji je to deo, to nije utvrđeno. Interes javnosti i interes pravde jeste da se otkrije glava operacije, odnosno oni koji su taj novac prali preko ovih ekspozitura“, kaže Nikolić i dodaje da se ti glavni „igrači“ ne hvataju ni tako brzo ni tako lako.

Tri člana grupe već se nalaze u pritvoru. To su Goran Mitraković, Milinko Savić i Ivica Ursa, odgovorna lica u firmama “Ilumin”, “Smart komerc” i “Simbol pro”, a za još devetoricom osumnjičenih se traga.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

16. dec 2021.
Da bi izbegli plaćanje poreza, rukovodioci firmi se služe različitim trikovima – između ostalog ne izdaju kupcima fiskalne račune ili ne plaćaju radnicima doprinose. Često utaje milionske cifre, ali čak i kad ih država uhvati sa „rukom u medu“, prolaze sa malim kaznama. Većina dobije uslovnu kaznu zatvora, a koliko je poreskog duga država naplatila ostaje nepoznato.
29. dec 2013.
Vlasnik dve firme koje su oprale blizu devet miliona evra u rumunskoj mega-korupcionaškoj aferi pranja ukupno 35 miliona evra je – zatvorenik iz Zaječara koji sa svojih trideset godina ima 86 krivičnih prijava. Još dvojica Zaječaraca su vlasnici firmi umešanih u aferu
18. avg 2009.
Bivšem direktoru EDB – Elektrodistribucije Beograd, Branislavu Uskokoviću, koji je optužen da je zloupotrebom službenog položaja oštetio državno preduzeće za preko 25 miliona dinara, biće ponovljeno suđenje 15. septembra