AktuelnoPriručnik za istraživačko novinarstvo

Profesionalna etika – (ultra) kratki vodič

01. apr 2009.
Šta je sve dovoljno da se ono što je Vaš najveći kapital u novinarstvu – Vaše ime – poveže s nečim što je u novinarstvu nedopustivo?

Postoji li Deset zapovesti u novinarstvu?
Na žalost, ne postoji. Zakoni kojima se reguliše rad novinara i medija u Srbiji se u najvećem broju slučajeva ne poštuju. S druge strane, etički kodeksi uglavnom su nepoznati novinarima, a neki od njih čak otvoreno tvrde da su etički kodeksi „prevaziđena stvar“.

Što bih onda ja poštovao/poštovala bilo kakva pravila?
Zbog toga što je moć medija mnogo veća nego što obično mislimo i što svaki naš pogrešan ili ispravan potez direktno utiče na život poznatih ili nepoznatih ljudi.

Zašto bih poštovao/poštovala pravila kada ih moje kolege u tabloidima ne poštuju?
Zbog toga što loš primer ni u „običnom“ životu ne bi trebalo da nam bude smernica.
Činjenica da je neko obavio veliku nuždu/pljunuo/skinuo se go nasred ulice, ne znači da to možemo da činimo i mi koji smo to (slučajno) videli.


Šta su zapravo etički kodeksi?
Etički kodeksi su zbirke pravila koja bi trebalo da poštuju novinari i novinarke u svom radu. Postoje nacionalni kodeksi (koji se odnose na medije u jednoj državi), ali i pojedinačni kodeksi određenih medija ili novinarskih udruženja.
Najprecizniji i najobimniji jesu kodeksi pojedinačnih medija koje zaposleni u toj medijskoj kući potpisuju svake godine. Njihovo kršenje, u težim slučajevima, može da podrazumeva automatski otkaz.
Najopštiji, ali istovremeno i univerzalno važeći, jeste etički kodeks Međunarodne federacije novinara koji su obavezni da poštuju SVI novinari i novinarke na planeti.

Čime se bave etički kodeksi?
Etički kodeksi bave se pravilnim načinom izveštavanja o određenim grupacijama ljudi, pravilnim ponašanjem novinara u određenim situacijama, kao i načinom prevazilaženja svakodnevnih problema s kojima se sreću novinari i novinarke.

Ukoliko prekršim domaći etički kodeks novinara, šta će mi se dogoditi?
Najgora kazna koja je predviđena u Srbiji jeste isključenje iz novinarskog udruženja. Na nekim drugim mestima u svetu, situacija nije takva, a velike su šanse da će i u Srbiji kazne za prekršioce biti veće.
Ipak, onaj ko je svestan moći medija, svestan je i kolika je „težina“ svake reči koja se u njima objavi i posledica svake novinarske greške.

Ukoliko prekršim etički kodeks, ko će za to zapravo znati?
Pre svega, to će na svojoj koži osetiti oni o kojima se izveštavalo protivno etičkom kodeksu. Pored njih, za to će znati urednici, druge kolege, kao i čitaoci/gledaoci/slušaoci. Indirektno, zahvaljujući internetu, za to može da sazna svako ko ukuca Vaše ime na nekom od web pretraživača.


Sve to sasvim je dovoljno da se ono što je Vaš najveći kapital u novinarstvu – Vaše ime – poveže s nečim što je u novinarstvu nedopustivo.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano