AktuelnoPritisci na novinare

Pretnje urednici CINS-a: Bliži ti se kraj fuk*o

14. dec 2020.
Glavna i odgovorna urednica CINS-a Milica Šarić; foto: printscreen/YouTube Centar za antiautoritarne studije
Krivična prijava zbog pretnje na Tviteru glavnoj urednici CINS-a Milici Šarić upućena je kroz Radnu grupu za bezbednost novinara Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Istom tužilaštvu je podneta i krivična prijava zbog pretnje redakciji CINS-a na Fejsbuk nalogu.

Kao odgovor na tvit Milici Šarić je 2. decembra ove godine sa Tviter naloga @Ivanbgd2 nepoznata osoba napisala ,,Fukaro plaćenička …..bliži ti se kraj fukso!!!!!“

Zbog toga je pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), koje učestvuje u radu Radne grupe za bezbednost novinara, podneo krivičnu prijavu Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Kako se u prijavi navodi, Milica Šaric smatra da je povod za pretnje njen celokupni istraživački novinarski rad.

Osoba iza navedenog profila se tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti ili drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Istog dana kada je prećeno Milici Šarić, redakcija Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je dobila pretnju na društvenoj mreži Fejsbuk sa naloga martinajurjevic.10. Osoba iza ovog naloga je poslala poruku: ,,Prestanite opovrgavati istinu koju gosp. Nikola Sandulović priča. Soroševi plaćenici, stići će vas pravda i to jako brzo! Ima nas dosta budnih!“

Pretnja koja je upućena CINS-u preko Fejsbuka; foto CINS

Zbog ove pretnje je takođe podneta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti ili drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NVO Kareja
NVO Kareja
14 dec 2020 23:04
pejajokic
pejajokic
02 feb 2021 22:05

podrska!!

Milica Šarić
Admin
Milica Šarić
09 feb 2021 20:23
Odgovor za  pejajokic

Hvala puno! 🙂

Povezano

14. jul 2023.
Pre nešto više od mesec dana, 29. maja ove godine, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je tekst pod nazivom „Potraga za radioaktivnim zrnom ili kako je sve krenulo naopako“. U tekstu smo se bavili događajem koji je u javnosti doskora bio nepoznat. Naime, radioaktivni deo je izgubljen u polju kod Iđoša, a njegovo zračenje je moglo da dovede u opasnost stanovnike ovog mesta. Priča je građanima donela detalje onoga što je usledilo posle, odnosno kako su institucije reagovale.
19. jun 2023.
Za vreme prošlogodišnje kampanje, Srpska napredna stranka (SNS) je koristila dvosatnu emisiju na Pinku za promociju, što po Zakonu o oglašavanju nije dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje da se iza toga krije finansijska korist čija je zakonitost upitna i da to ovoj stranci nije prvi put.
11. maj 2023.
Nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mere kako bi se sprečilo da se tako nešto ponovi. Jedna od njih je pooštravanje kazni za nepoštovanje obaveza medija, između ostalih i televizija. Ipak, dosadašnja praksa pokazuje da nije najveći problem u kaznama, nego u tome što se televizijama gleda kroz prste.
29. sep 2022.
Od početka 2020. godine list Informer dobio je najmanje 18,3 miliona dinara javnog novca na konkursima za medijske projekte, i pored toga što konstantno krši novinarske standarde.