VideoFunkcioneri

Postupci protiv funkcionera

18. dec 2018.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, foto: printscreen, Youtube/CINSrbija
Protiv premijerke Ane Brnabić i osam ministara Vlade, Agencija za borbu protiv korupcije je pokretala postupke zbog sumnje u kršenje Zakona o Agenciji, a u slučaju njih sedam je to i potvrđeno pokazuje istraživanje CINS-a koji je sačinio jedinstvenu bazu sa gotovo 2.800 postupaka pokrenutih protiv funkcionera širom Srbije

Baza postupaka protiv funkcionera sadrži skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera. Ova baza je trenutno jedino mesto gde građani, novinari i aktivisti mogu da pronađu informacije o postupcima protiv funkcionera s obzirom da jedan deo informacija o postupcima nije više dostupan na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. 

U istraživanju „Funkcioneri: I dalje najviše najblažih mera za neodgovorne funkcionere” se otkriva da je Agencija protiv premijerke Ane Brnabić i osam ministara Vlade, pokretala postupke zbog sumnje u kršenje Zakona o Agenciji, a u slučaju njih sedam je to i potvrđeno. Novinari su pokazali i da je Agencija najviše sklona izricanju najblaže mere upozorenja funkcionerima, nekima od njih i više puta, na različitim funkcijama, poput ministra finansija Siniše Malog.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

28. feb 2024.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.
13. feb 2024.
Jedan tik tok video, dve prijave i nula odgovornosti – pročitajte šta se sve desilo nakon što je CINS pisao o kol centru Srpske napredne stranke.
11. jan 2024.
Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da ne pokrene postupak u vezi sa SNS kol centrom. Međutim, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da oni nisu uradili sve da ispitaju taj slučaj.
10. jan 2024.
Nakon što je Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog sumnje da je organizacijom kol centra ova stranka prekršila Krivični i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, SNS je negirao tvrdnje.