AktuelnoNavijačiSud i tužilaštvo

Počelo suđenje za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića

18. jan 2018.
Foto: Više javno tužilaštvo, preuzeto sa http://bg.vi.jt.rs/
Osumnjičeni za pomaganje u ubistvu Miloševića su navijač partizana Veljko Belivuk, Marko Miljković i Mirko Kojić. Danas je saslušano sedam svedoka, a suđenje se nastavlja 20. februara

Suđenje za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića, koje se dogodilo 30. januara 2017. godine u centru Beograda, počelo je danas pred beogradskim Višim sudom. Pošto dosadašnja istraga nije otkrila ubicu, tri osobe su osumnjičene kao pomagači: Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković i Mirko Kojić, koji je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.


Na današnjem ročištu Belivuk i Miljković su ostali pri datim odbranama iz decembra, dok je sud saslušao još sedam svedoka. Sledeće je zakazano za 20. februar.


U decembru 2017, na pripremnom ročištu, Belivuk i Miljković su negirali umešanost u ubistvo. Na današnje ročište su dovedeni iz pritvora u kome se nalaze zbog ranije osuđivanosti za nasilničko ponašanje i straha da bi mogli da ponove krivično delo.


Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imala je nameru da prisustvuje ročištu ali njoj i jednom delu novinarskih ekipa to nije dozvoljeno jer se u sudnici pojavio veliki broj svedoka, advokata i drugih zainteresovanih osoba među kojima su bili prijatelji i porodice osumnjičenih. Njih su Belivuk i Miljković pri dolasku pozdravili slanjem poljubaca i mahanjem.


CINS je u oktobru 2017. objavio detalje optužnice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u kojoj se navodi da su okrivljeni u periodu od oktobra 2016. godine do dana ubistva kupili automobil Mazda bez registracije, dovezli ga do Beograda, čuvali na nepoznatom mestu i na njega postavili ukradene tablice sa vozila Škoda. Time su pomogli NN licu, koje je auto koristilo prilikom ubistva Miloševića.


Ubica je u Miloševića ispalio 10 metaka iz škorpiona sa prigušivačem, ali je ovaj uspeo da istrči iz zgrade na ulicu. Dok je bežao pao je pored tramvajskih šina zbog naglog izliva krvi. Osoba koja je prethodno pucala na njega ga je sustigla i ispalila mu još šest metaka u glavu.

Nakon što je ubica došao do Đušine ulice, gde su ga čekali pomagači, oni su se odvezli do Danteove ulice u kojoj su dan kasnije, oko 20 časova, zapalili vozilo.

Veštačenjem snimaka nadzornih kamera nije bilo moguće utvrditi da li su Belivuk, Miljković i Kojić bili među licima iz Mazde jer „obim identifikacionih karakteristika nije bio dovoljan za komparativno veštačenje.“

Detalji optužnice pokazali su da su trojica optuženih poznavali Miloševića. Belivuk i Milošević su se bavili privatnim obezbeđenjem, a incident koji se desio 2014. godine na splavu Freestyler, kada je Milošević pretučen, doveo je do prekida kontakta između njih.

Miljković i Milošević bili su kumovi. Prema iskazu Miloševićeve supruge, posvađali su se jer je Milošević, koji se bavio obezbeđenjem beogradskih kafana, otkrio da ga Miljković potkrada, ali i zbog veze Miljkovića sa Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi. Ona je izjavila da je upravo Stanković imao veze sa tučom na Freestyleru i da je njen muž bio u jako lošim odnosima sa navijačima Partizana, kojima je Stanković pripadao.

Stanković je ubijen sredinom oktobra 2016. godine u blizini Centralnog zatvora u Beogradu, a počinilac do danas nije otkriven.

Miloševićeva supruga je navela kako Kojića nikada nije videla, ali je za njega čula od muža. Kojić je u bekstvu, a nije ranije osuđivan. Prilikom pretresa njegovog stana nađena je veća količina oružja, koje nema veze sa ovim krivičnim delom.

Prema optužnici, Belivukova supruga rekla je da je on godinama zaposlen u Sportskom društvu Partizan i da se bavi poslovima privatnog obezbeđenja ugostiteljskih objekata. Za njega je šira javnost saznala nakon što je sa Darkom Ristićem, u društvu Aleksandra Stankovića, učestvovao u napadu na pripadnika obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure. Belivuk je posle sporazuma o priznanju krivice dobio godinu dana kućnog pritvora, a Ristić 22 meseca zatvora .

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

11. mar 2021.
Nakon što su televizije prenosile konferenciju za medije na kojoj su u subotu objavljene fotografije iskasapljenih tela, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je izjavila da smatra da nema razloga da se pokreće postupak protiv njih. Ipak, članica ovog Saveta Judita Popović za CINS kaže da bi službe REM-a trebalo da po službenoj dužnosti pokrenu postupak i najavljuje da će ona sama podneti prijavu ako one to ne učine. Objavljivanje ovih fotografija bilo je nepotrebno maltretiranje javnosti, a pravo na dostojanstvo porodica nastradalih je ugroženo, ocenjuju stručnjaci za CINS.
09. mar 2021.
Cilj objavljivanja fotografija na konferenciji za medije u subotu je utvrđivanje identiteta, rekli su iz Tužilaštva za organizovani kriminal za CINS. Advokat Sead Spahović kaže da je tužilac neprikosnoven u istrazi, ali i da je objavljivanje fotografija znak da mu nedostaju dokazi i da je u istragu ušao prerano.
22. jul 2019.
Imaju prijatelje na visokim pozicijama i udeo u poslovima privatnog obezbeđenja - srpski huligani se ne plaše da pokažu moć
11. maj 2018.
Viši sud u Beogradu oslobodio je optužene Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića