Nakon silnih nagađanja u medijima, policijske akcije u Srbiji i Crnoj Gori potvrdile da je Darko Šarić bio uključen u šverc kokaina, koji je zaplenjen u oktobru u Urugvaju. CINS ekskluzivno objavljuje šemu Šarićevih preduzeća

Darko Šarić, čovek sa crvene poternice Interpola, uspeo je ovih dana da zaseni i Ratka Mladića bivšeg generala vojske Republike Srpske i najpoznatijeg begunca sa ovih prostora. Od kada je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal rešilo da istragu za šverc preko dve tone kokaina iz Južne Amerike proširi na njega i njegovog saradnika Gorana Sokovića, Šarić ne ,,silazi” sa naslovnih strana. Čak se i na Facebook-u iz dana u dan pojavljuju grupe, kojima se pruža podrška, kako se tamo naziva, poslednjem živom Donu iz Pljevalja.

Neki od Šarićevih klubova: kafić Pascuci i splav H2O u Beogradu i Municipijum S iz Pljevalja

 

Jedna od ovih grupa broji tri hiljade članova, što nije čudno kada se uzmu u obzir okolnosti u kojima porodica Šarić svojom poslovnom imperijom drži ovaj grad u životu. O njihovim tamošnjim kompanijama smo već pisali (pročitaj ovde). Određene promene su se dogodile u „Mat company“, firmi čiji je prvobitni vlasnik bio Darkov mlađi brat Duško, a u kojoj je pored Jovice Lončara sada kao vlasnik upisana i ,,Mateniko LLC“, firma iz američke države Delaware.

 

U isto vreme Šarići su otvorili i novu kompaniju ,,Mat constructions”, dok stare ,,Šmid product”, bar po podacima Centralnog registra privrednog suda u Crnoj Gori više nema. Zanimljivo je da im ni mediji nisu strani pa je tako neuspešni pokušaj za dobijanje licence za distributera radijskih i televizijskih programa, nadoknađen akcijama u državnom listu ,,Pobjeda“. Prema podacima podgoričke Centralne depozitarne agencije iz marta prošle godine, pored države Crne Gore, koja je u ,,Pobjedi“ imala 76 odsto akcija, nešto iznad jednog procenta su imali i ,,Mat shop“, Jovica Lončar i Soković Goran. Lončar nije više akcionar ni ,,Pobjede“ ni ,,Hotela Pljevlja“ u kojima je prema podacima iz marta 2009. imao 15 odsto akcija.

Polazna tačka u Srbiji, bar što se poslovanja tiče, Šarićima je bila na Novom Beogradu. U policijskoj akciji pretresanja objekata koje se povezuju sa Šarićem, bila je i zgrada na adresi Bulevar Arsenija Čarnojevića 80/14, gde je registrovana kompanija ,,Municipium S“.

 

Ono što je interesantno jeste da je jedan od vlasnika te firme Nebojša Jestrović, nekadašnji generalni direktor „Future plus“, firme Stanka Subotića Caneta, a drugi i većinski vlasnik je već pomenuti ,,Mateniko LLC“. Takodje, ,,Municipium S“ je prema podacima iz 2008. godine bio vlasnik 72 odsto akcija ,THU „Palić ad“ , a samim tim i hotela ,,Prezident“ na Paliću i ,,Patrija“ u Subotici.

Poslovne zgrade, kuće i stanovi

Poslovne zgrade, kuće i stanovi

Darko Šarić nasledio je od oca 6.935 kvadrata parcela u opštini Žabljak, gde je sagradio poslovnu zgradu, a u Pljevljima je u ulici V. Đenisijevića kupio 716 kvadrata prostora na kojem se nalazi kuća. Duško je u Pljevljima kupio 837 kvadrata u ulici T.Pejatovića gde se nalazi porodična kuća i dve poslovne zgrade. Majka Ivanka poseduje 1.238 kvadrata prostora u Zupcima, 42 kvadrata u Pljevljima i 94 kvadrata u Budvi, gde se nalaze stambene i poslovne zgrade, a sestra Danijela 79 kvadrata stambenog prostora u Pljevljima.

 

Mediji su Šarića povezivali i sa kupovinom hotela ,,Vojvodina “ u Novom Sadu i hotela ,,Putnik“ u Beogradu. Prema podacima Agencije za privredne registre, ova dva hotela su u vlasništvu Blaža Dedića, odnosno kompanije ,,Maestraltours“ iz Budve.

 

Medjutim, hotele je u februaru i martu 2009. godine kupio konzorcijum THU „Palić ad“ i ,,Maestraltoursa“ (pogledajte dokument), a i danas se kao predsednik upravnih odbora tih hotela vodi Radovan Štrbac, inače advokat Darka Šarića. ,,Municipium S“ trenutno ima većinski broj akcija u trgovinskom preduzeću ,,Forum-Plasman ad“ i sitni je akcionar ,,Maestral banke“ iz Novog Sada.

Na udaru policije su bili i ,,Caffe shop Pascucci“ na Terazijama, klub ,,H20“ na Zemunskom keju i ,,Caffe Code“ na Novom Beogradu. Kao vlasnik ovih kafića i klubova vodi se kompanija ,,LLP Intermark entertainment group“ u kojoj 10 odsto kapitala ima rođena sestra Darka i Duška Šarića, Danijela.

 

Prema onome što se može videti na Facebook-u, Pljevljake ne zanima mnogo odakle Šarićima novac da sve ovo finansiraju. Njima je bitno samo ono od čega se živi i kako se živi. Ipak, činjenica je sledeća: policija Darka Šarića sumnjiči da je zajedno sa Željkom Vujanovićem i Goranom Sokovićem suorganizator međunarodne kriminalne grupe koja je pokušala da prošvercuje preko dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

 

Akcijom Ratnik sa Balkana, u kojoj su učestvovale srpska Bezbednosno Informative Agencije Srbije, Američke agencije za suzbijanje narkotika (DEA), kao i policija u Agrentini i Urugvaju, ovaj kokain je zaplenjen u Urugvaju oktobra prošle godine.

 

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend