Nakon silnih nagađanja u medijima, policijske akcije u Srbiji i Crnoj Gori potvrdile da je Darko Šarić bio uključen u šverc kokaina, koji je zaplenjen u oktobru u Urugvaju. CINS ekskluzivno objavljuje šemu Šarićevih preduzeća

Darko Šarić, čovek sa crvene poternice Interpola, uspeo je ovih dana da zaseni i Ratka Mladića bivšeg generala vojske Republike Srpske i najpoznatijeg begunca sa ovih prostora. Od kada je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal rešilo da istragu za šverc preko dve tone kokaina iz Južne Amerike proširi na njega i njegovog saradnika Gorana Sokovića, Šarić ne ,,silazi” sa naslovnih strana. Čak se i na Facebook-u iz dana u dan pojavljuju grupe, kojima se pruža podrška, kako se tamo naziva, poslednjem živom Donu iz Pljevalja.

Neki od Šarićevih klubova: kafić Pascuci i splav H2O u Beogradu i Municipijum S iz Pljevalja

 

Jedna od ovih grupa broji tri hiljade članova, što nije čudno kada se uzmu u obzir okolnosti u kojima porodica Šarić svojom poslovnom imperijom drži ovaj grad u životu. O njihovim tamošnjim kompanijama smo već pisali (pročitaj ovde). Određene promene su se dogodile u „Mat company“, firmi čiji je prvobitni vlasnik bio Darkov mlađi brat Duško, a u kojoj je pored Jovice Lončara sada kao vlasnik upisana i ,,Mateniko LLC“, firma iz američke države Delaware.

 

U isto vreme Šarići su otvorili i novu kompaniju ,,Mat constructions”, dok stare ,,Šmid product”, bar po podacima Centralnog registra privrednog suda u Crnoj Gori više nema. Zanimljivo je da im ni mediji nisu strani pa je tako neuspešni pokušaj za dobijanje licence za distributera radijskih i televizijskih programa, nadoknađen akcijama u državnom listu ,,Pobjeda“. Prema podacima podgoričke Centralne depozitarne agencije iz marta prošle godine, pored države Crne Gore, koja je u ,,Pobjedi“ imala 76 odsto akcija, nešto iznad jednog procenta su imali i ,,Mat shop“, Jovica Lončar i Soković Goran. Lončar nije više akcionar ni ,,Pobjede“ ni ,,Hotela Pljevlja“ u kojima je prema podacima iz marta 2009. imao 15 odsto akcija.

Polazna tačka u Srbiji, bar što se poslovanja tiče, Šarićima je bila na Novom Beogradu. U policijskoj akciji pretresanja objekata koje se povezuju sa Šarićem, bila je i zgrada na adresi Bulevar Arsenija Čarnojevića 80/14, gde je registrovana kompanija ,,Municipium S“.

 

Ono što je interesantno jeste da je jedan od vlasnika te firme Nebojša Jestrović, nekadašnji generalni direktor „Future plus“, firme Stanka Subotića Caneta, a drugi i većinski vlasnik je već pomenuti ,,Mateniko LLC“. Takodje, ,,Municipium S“ je prema podacima iz 2008. godine bio vlasnik 72 odsto akcija ,THU „Palić ad“ , a samim tim i hotela ,,Prezident“ na Paliću i ,,Patrija“ u Subotici.

Poslovne zgrade, kuće i stanovi

Poslovne zgrade, kuće i stanovi

Darko Šarić nasledio je od oca 6.935 kvadrata parcela u opštini Žabljak, gde je sagradio poslovnu zgradu, a u Pljevljima je u ulici V. Đenisijevića kupio 716 kvadrata prostora na kojem se nalazi kuća. Duško je u Pljevljima kupio 837 kvadrata u ulici T.Pejatovića gde se nalazi porodična kuća i dve poslovne zgrade. Majka Ivanka poseduje 1.238 kvadrata prostora u Zupcima, 42 kvadrata u Pljevljima i 94 kvadrata u Budvi, gde se nalaze stambene i poslovne zgrade, a sestra Danijela 79 kvadrata stambenog prostora u Pljevljima.

 

Mediji su Šarića povezivali i sa kupovinom hotela ,,Vojvodina “ u Novom Sadu i hotela ,,Putnik“ u Beogradu. Prema podacima Agencije za privredne registre, ova dva hotela su u vlasništvu Blaža Dedića, odnosno kompanije ,,Maestraltours“ iz Budve.

 

Medjutim, hotele je u februaru i martu 2009. godine kupio konzorcijum THU „Palić ad“ i ,,Maestraltoursa“ (pogledajte dokument), a i danas se kao predsednik upravnih odbora tih hotela vodi Radovan Štrbac, inače advokat Darka Šarića. ,,Municipium S“ trenutno ima većinski broj akcija u trgovinskom preduzeću ,,Forum-Plasman ad“ i sitni je akcionar ,,Maestral banke“ iz Novog Sada.

Na udaru policije su bili i ,,Caffe shop Pascucci“ na Terazijama, klub ,,H20“ na Zemunskom keju i ,,Caffe Code“ na Novom Beogradu. Kao vlasnik ovih kafića i klubova vodi se kompanija ,,LLP Intermark entertainment group“ u kojoj 10 odsto kapitala ima rođena sestra Darka i Duška Šarića, Danijela.

 

Prema onome što se može videti na Facebook-u, Pljevljake ne zanima mnogo odakle Šarićima novac da sve ovo finansiraju. Njima je bitno samo ono od čega se živi i kako se živi. Ipak, činjenica je sledeća: policija Darka Šarića sumnjiči da je zajedno sa Željkom Vujanovićem i Goranom Sokovićem suorganizator međunarodne kriminalne grupe koja je pokušala da prošvercuje preko dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

 

Akcijom Ratnik sa Balkana, u kojoj su učestvovale srpska Bezbednosno Informative Agencije Srbije, Američke agencije za suzbijanje narkotika (DEA), kao i policija u Agrentini i Urugvaju, ovaj kokain je zaplenjen u Urugvaju oktobra prošle godine.

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano