AktuelnoFunkcioneri

Olakšavajuća okolnost: Samo upozorenje za sukob interesa Igora Mirovića

09. jul 2018.
Foto: Preuzeta sa sajta www.vojvodina.gov.rs
Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru upozorenja predsedniku Pokrajinske vlade, Igoru Miroviću, jer je imenovao brata na javnu funkciju. Mirović je dobio blažu meru zbog olakšavajuće okolnosti – Agencija je pokrenula postupak kasno, kada njegov brat više nije bio na funkciji

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je samo meru upozorenja Igoru Miroviću, predsedniku Pokrajinske vlade i funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), iako je utvrdila da je on bio u sukobu interesa.

Mirović je u avgustu 2016. godine postavio svog brata, Predraga, za člana Nadzornog odbora u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine. Rešenje o imenovanju je potpisao upravo Mirović i to na sednici kojom je sam predsedavao.

Sajt Peščanik je o ovoj temi izvestio u martu prošle godine, da bi Agencija, nakon postavljenog pitanja novinara, počela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka. Osam meseci kasnije, u oktobru 2017, bivša direktorka Agencije, Majda Kršikapa, potpisala je rešenje kojim se Miroviću izriče najblaža od tri moguće mere – mera upozorenja.

U rešenju Agencije koje je dostavljeno Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) piše da je Mirović imenovanjem svog brata doveo sebe u sukob interesa i „podredio javni interes privatnom, iskoristivši javnu funkciju za sticanje pogodnosti za povezano lice, i stvorio odnos zavisnosti prema licu koje može da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije predsednika Pokrajinske vlade, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije”.

Agencija je mogla da traži Mirovićevu smenu, odnosno da donese preporuku za njegovo razrešenje, ali, kako se navodi u obrazloženju Agencije, ona je „posebno cenila činjenicu” da je Predrag Mirović razrešen sa mesta člana Nadzornog odbora pre pokretanja postupka za odlučivanje o povredi Zakona o Agenciji, pa je zbog toga izrekla blažu meru.

Ono što Agencija nije navela je da je Mirovićev brat smenjen tek nakon što je objavljen tekst na sajtu Peščanik, odnosno nakon više od sedam meseci koje je proveo kao član Nadzornog odbora. Kako se iz dokumentacije Agencije može videti, ona je dopisom od 1. marta 2017. godine tražila od Pokrajinske vlade podatke o imenovanju Predraga Mirovića na koji joj nije odgovoreno sve do 22. marta, odnosno nakon Mirovićeve smene. Čak ni tad Agenciji nisu dostavljeni traženi podaci. Potom je Agencija urgencijom tražila da joj se dostave podaci o imenovanju, koji su joj na kraju poslati tek u aprilu. Agencija je pokrenula postupak u junu 2017.

Ostaje nejasno kako je ovakav sled događaja Agencija uzela kao olakšavajuću okolnost, posebno ako se u vidu ima da je Predrag Mirović smenjen, kako piše u rešenju, na lični zahtev.

Agencija je Predragu Miroviću u februaru 2018. izrekla strožiju meru – javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. Osim što je bez saglasnosti vršio funkciju člana Nadzornog odbora Voda Vojvodine, na koju ga je imenovao brat, i funkciju člana Saveta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, on nije preneo ni upravljačka prava u firmi Delfin wash, u kojoj je suvlasnik.

Igor Mirović je samo jedan od funkcionera vladajuće stranke koji su izbegli oštrije kazne Agencije.

Bratislavu Gašiću, nekadašnjem gradonačelniku Kruševca a sadašnjem direktoru Bezbednosno-informativne agencije, Agencija je u septembru 2015. godine izrekla meru javnog objavljivanja odluke o povredi zakona zbog sukoba interesa u kojem je bio kada je novcem iz budžeta plaćao firme svoje porodice. U decembru iste godine, Odbor Agencije je nakon Gašićeve žalbe preinačio rešenje i izrekao mu samo upozorenje.

Nikoli Selakoviću
, nekadašnjem ministru pravde, a sada generalnom sekretaru Predsednika Srbije, Agencija je 2014. godine izrekla meru preporuke za razrešenje zbog sukoba interesa ali se taj slučaj do danas nije završio. Nakon Selakovićeve žalbe, Odbor Agencije nije mogao da donese konačnu odluku jer za nju nije bilo većine. To je bio prvi put da Odbor nije doneo odluku po nekoj žalbi.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano