AktuelnoFunkcioneri

Još uvek bez odluke da li je Igor Mirović bio u sukobu interesa

05. okt 2017.
Foto: Preuzeta sa sajta www.vojvodina.gov.rs
Iako je u februaru 2017. godine Agencija za borbu protiv korupcije počela da ispituje mogući sukob interesa predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine, taj postupak do danas nije završen

Sedam i po meseci nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije došla do informacija da postoji mogućnost da je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, prekršio zakon, i pokrenula postupak, još nema nagoveštaja kada bi se mogao završiti.


Na pitanje saradnika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dokle se stiglo u ovom postupku, Agencija je odgovorila da on još nije završen i da se Igor Mirović nije ni izjasnio na obaveštenje o pokretanju postupka. Agencija je takođe rekla da je u toku prikupljanje dodatnih dokaza.


Nakon pobede Srpske napredne stranke na aprilskim izborima 2016. godine, potpredsednik stranke Igor Mirović je u junu te godine izabran za predsednika Pokrajinske vlade. Već u avgustu je potpisao rešenje kojim je njegov brat, Predrag Mirović, postavljen za člana Nadzornog odbora u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine.


O ovoj temi je u martu 2017. godine pisao sajt Peščanik, a nedugo nakon objavljenog teksta, Pokrajinska vlada je razrešila Mirovićevog brata sa mesta člana Nadzornog odbora i to kako je navedeno u rešenju “na lični zahtev”.


Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, Mirović je bio dužan da se zbog sumnje na sukob interesa prilikom imenovanja brata, obrati Agenciji, ali to nije učinio pa je ovo antikoruptivno telo pokrenulo protiv njega postupak koji bi mogao rezultirati preporukom za njegovo razrešenje.


CINS je prošle godine pisao o tome da funkcioneri koji zapošljavaju rodbinu, novcem građana plaćaju svoje ili firme članova porodice i zauzimaju više funkcija istovremeno, a često ne odgovaraju zbog toga jer se preporuke za njihova razrešenja koja donosi Agencija, ne poštuju.


Tako je od 54 analiziranih funkcionera, za koje je Agencija donosila preporuke za razrešenje, njih svega 11 razrešeno, dok u 23 slučaja funkcioneri nisu smenjeni. U ostalim slučajevima o preporukama Agencije se nije raspravljalo, odnosno, funkcioneri su ili sami podnosili ostavke ili su smenjivani nevezano za preporuku.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Svetlana Kozić
Svetlana Kozić
05 okt 2017 09:17

Evo, ovde se Agencija izjasnila, ali nema odgovornosti krivaca za postavljanje lica u sukobu interesa.
http://dostajebilo.rs/ne-odustajemo-sta-ce-biti-sa-svonjinim-jatacima/?lang=lat

Tagovi

Povezano