AktuelnoSrbija

Oduzet plac u Šilerovoj

25. sep 2009.
Šiptar i Kum, vođe zemunskog klana
Jučerašnjom odlukom Specijalnog suda, država je udovicama vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića, zvanog Šiptar i Mileta Lukovića, zvanog Kum, oduzela plac u Šilerovoj ulici broj 38 i 40. Veličina placa je 2.128 kvadratnih metara

Sud je prihvatio zahtev zamenika specijalnog tužioca Jovana Prijića da se oduzme plac, a u obrazloženju zahteva se navodi da su Spasojević i Luković novac sticali „apsolutno i isključivo vršenjem krivičnih dela organizovanog kriminala“, te da nisu imali nikakve legalne prihode.

Spasojević i Luković su predvodili zemunski klan, jednu od najorganizovanijih kriminalnih grupa na Balkanu. Ova grupa je razbijena, a njeni lideri ubijeni tokom policijske akcije „Sablja“, koja je počela vanrednim stanjem 12. marta 2003., nakon ubistva premijera Srbije, Zorana Đinđića.

Oduzimanje placa u Šilerovoj ulici predstavlja u Srbiji prvu izrečenu presudu kojom se trajno oduzima imovina stečena vršenjem kriminalnih dela.

Pored udovica zemunskog klana koje su ostale bez placa, bez dela svoje imovine bi uskoro mogao ostati i Milorad Ulemek Luković, zvani Legija, bivši komandant Jedinice za Specijalne Operacije i saradnik zemunskog klana, koji je višestruko osuđen na zatvorske kazne od 40 godina zbog ubistva Zorana Đinđića, drugih političkih atentata, kao i mnogih otmica. Njemu je sud 1. juna ove godine privremeno oduzeo deo vile koja se nalazi na Ceraku. Krajem jula ove godine, kuća je privremeno oduzeta i Darku Ercegu, kome se sudi za organizovanje trgovine narkoticima. Protiv Branislava Uskokovića, bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd, optuženom da je zloupotrebom službenog položaja oštetio državno preduzeće za preko 25 miliona dinara, okružno tužilaštvo je krajem aprila ove godine podnelo zahtev za oduzimanje devet nekretnina koje se nalaze u vlasništvu članova njegove porodice (kliknite na linkove za više detalja).

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano