AktuelnoIstraživačke pričePolitičke partije
18. jun 2020.

Odgovoran za propuste koji su prethodili masakru, sada predvodi listu SNS-a u Senti

Kuća u Martonošu u kojoj se desilo ubistvo; foto: N1
Nekadašnji načelnik policije u Senti Dragan Todorović bio je pod istragom zbog propusta koji su prethodili masakru u selu Martonoš 2015. godine, a sada je prvi na listi SNS-a za predstojeće lokalne izbore. Kako se navodi u dokumentaciji koju je prikupio CINS, Todorović nije postupio u skladu sa procedurama po prijavama nasilja Rože Šefer i nije oduzeo oružje njenom bivšem suprugu koji je nakon toga ubio Rožu i još pet osoba. Todorović je proglašen odgovornim u disciplinskom postupku, ali je krivična prijava protiv njega odbačena.

Samo dan nakon svadbe svog sina, 17. maja 2015. godine, Rade Šefer je u bačkim selima Orom i Martonoš, na severu Srbije, ubio šest osoba. Lovačkom puškom je prvo u Oromu ubio roditelje svoje bivše supruge Rože, da bi potom u Martonošu, u kući u kojoj su bili mladenci i gosti, Šefer usmrtio Rožu, snaju Nataliju i njene roditelje. Prema pisanju medija, njegov sin Vlastimir je preživeo pukom srećom jer je Radetu u jednom trenutku nestalo municije. Jedan od gostiju iskoristio je tada situaciju i ubio Šefera.

A sve je ukazivalo da se tragedija može dogoditi.

Naime, nekoliko sati uoči zločina Šefer je zbog nasilničkog ponašanja prema bivšoj supruzi i sinu priveden u policijsku stanicu pa pušten, o čemu je ranije pisala Radio-televizija Srbije. Roža je i nešto više od mesec dana pre toga zbog pretnji smrću prijavila nekadašnjeg supruga. Šeferu je inače ranije bilo oduzeto oružje – tri lovačke puške i lovački karabin – ali mu je vraćeno odlukom načelnika policije u Senti Dragana Todorovića.

Prema dokumentaciji do koje su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), protiv Todorovića je podneta krivična prijava nakon što je Sektor unutrašnje kontrole policije našao više propusta u njegovom radu i radu policije u Senti. Ova služba je utvrdila da je on odgovoran što je policija vratila oružje Šeferu i što nije u skladu sa procedurama reagovao na prijave nasilja koje je podnosila Roža.

Iako je ovu krivičnu prijavu tužilaštvo u Senti odbacilo, Todorović je proglašen odgovornim zbog disciplinskog prestupa u vezi sa postupanjem zbog prijave nasilja u porodici.

Naime, kako nam je odgovoreno u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), disciplinski postupak je vođen zbog sumnje da je učinio tešku povredu službene dužnosti zbog čega je i privremeno udaljen sa posla do okončanja postupka. Todorović je oglašen odgovornim na osnovu rešenja disciplinskog starešine, koje je potvrđeno i nakon žalbe.

Ipak, od MUP-a nismo uspeli da saznamo više o samoj kazni i detaljima ovog postupka.

Danas, nešto više od pet godina nakon tragedije, Dragan Todorović prvi je na listi Srpske napredne stranke (SNS) na predstojećim lokalnim izborima u Senti.

Iz SNS-a nisu odgovorili na pitanja CINS-a, dok se Dragan Todorović nije javljao na naše pozive.

Iako napominje da nije upoznat sa detaljima konkretnog slučaja, politikolog Cvijetin Milivojević za CINS objašnjava da, kada je reč o odabiru ljudi koji će biti na izbornim listama političkih stranaka ili izbornih koalicija, to spada u domen unutrašnjih odnosa u samim strankama. Kako kaže, ukoliko ne postoji zakonska zabrana kandidovanja po nekom osnovu, to se može eventualno tretirati kao stvar političkog i građanskog morala u tim strankama.

„Dakle, da li je moralno da nekoga ko ne mora da bude kriv, ali ima sumnju da je učinio nešto nečasno, čak ne mora da bude i protivzakonito, da li on može da bude sutra predstavnik građana na nekom nivou vlasti“, dodaje Milivojević.

Propusti policije u Senti

Prema krivičnoj prijavi Sektora unutrašnje kontrole, Roža se policiji u Senti i Kanjiži žalila da joj je u martu 2015. godine bivši suprug pretio da će ubiti nju i roditelje njihove snaje. Policiji u Senti prijavu je u Rožino ime podnela advokatica Gerta Korponai. Ona se konsultovala sa lokalnim neuropsihijatrom, a onda podnela prijavu policiji u kojoj je tvrdila da je reč o psihički labilnoj ličnosti, da poseduje oružje i da stoga traži da mu se oružje oduzme i da se spreči nasilje.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi Sektora unutrašnje kontrole policije, ova prijava nije nađena u Policijskoj stanici Senta niti postoje spisi da je po njoj postupano, iako ju je tadašnji načelnik Todorović dobio od referenta koji radi u pisarnici stanice.

U izjavi za CINS Korponai kaže da je za ubistvo saznala iz medija. Rožina advokatica nije odmah shvatila da je reč o čoveku protiv koga je podnela prijavu. Ubrzo posle toga došao je policajac iz Kanjiže kojem je pokazala prijavu o pretnjama Šefera sa pečatom MUP-a. Nekoliko dana kasnije i policajci iz Beograda su joj tražili da vide prijavu.

O postupku protiv Todorovića kaže da ništa ne zna.

„Mene niko nije pozvao, niti u sud niti u tužilaštvo da ja svedočim ili da predam taj papir“, kaže ona.

Dragan Todorović kao kandidat SNS-a uručuje vizire Policijskoj stanici Senta; foto: Facebook/ OO Sns Senta

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Todorović je trebalo da na osnovu Posebnog protokola o postupanju policijskih službenika u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima kao i Zakonu o oružju i municiji naloži policijskim službenicima da privremeno oduzmu oružje Šeferu.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC), organizacije koja se, između ostalog, bavi prevencijom svih tipova nasilja nad ženama, potvrđuje da je Šeferu trebalo oduzeti oružje i kaže da je u ovom slučaju napravljen propust u odnosu na protokol.

„Protokol navodi listu najčešćih rizika, među kojima je na prvom mestu to da učinilac nasilja ima pristup, koristi ili preti oružjem, a na drugom mestu to da postoji prethodna istorija nasilja u porodici i eskalacija nasilja”, objašnjava Ignjatović.

Ona kaže da protokol upućuje i na obavezu da se istraži da li bilo koji član porodice poseduje oružje kojem nasilnik ima pristup, kao i da li eventualno na drugi način može doći u posed oružja, uključujuči ilegalno.

Inače, Šeferu je još ranije razmatrano trajno oduzimanje oružja. Policija u Senti mu je uzela tri lovačke puške, lovački karabin i municiju nakon „nepristojnog ponašanja” prema policajcima u novembru 2011. godine. Tada podneta prekršajna prijava protiv Šefera zastarela je 2014. godine, pa je on tražio da mu se oružje vrati. Iz krivične prijave Sektora unutrašnje kontrole se vidi da je nezvaničan stav nadzornice za oružje i municiju u Policijskoj upravi Kikinda, koja je nadgledala rad sa oružjem u PS Senta, bio da se oružje Šeferu trajno oduzme, ali je odluku o tome morao da donese Todorović. Nakon što je dobio predmet na uvid, odlučio je da se Šeferu vrati svo oružje.

U krivičnoj prijavi se navodi i da je Todorović lično poznavao Šefera, a mediji su pisali da je Šefer bio u lovačkom udruženju u kojem je Todorović bio predsednik.

Tanja Ignjatović iz AŽC kaže da su vraćanje oružja nakon zastare prekršajnog postupka kao i poznanstvo Todorovića i Šefera mogući razlozi što se u uobičajenoj policijskoj proceduri nije napravila odgovarajuća procena bezbednosnih rizika.

Tužilaštvo odbacilo prijavu

Službenici Sektora unutrašnje kontrole policije su se nakon prikupljene dokumentacije i obaveštenja konsultovali i sa Mirkom Gašovićem, tužiocem Osnovnog javnog tužilaštva u Senti. On im je tada, nakon uvida u pojedine spise predmeta, rekao da se u postupcima Dragana Todorovića „stiču obeležja krivičnog dela Zloupotrebe službenog položaja“. Nakon toga Sektor je podneo krivičnu prijavu ovom tužilaštvu.

Međutim, nešto manje od sedam meseci kasnije, Gašović je odbacio krivičnu prijavu jer ne postoje osnovi sumnje da je Todorović učinio to krivično delo.

U izjavi za CINS Gašović kaže da takva konstatacija nije neobična.

„Nakon saslušanja policijskih službenika smo doneli takvu odluku, jer to se inače dešava. Podnese se krivična prijava na osnovu prvih konsultacija, posle toga se krene sa postupkom, sa preduzimanjem dokaznih radnji i onda se vrlo često dešava da se prosto dođe do različitog zaključka“, dodaje on.

Prema njegovim rečima, kada je prijava podneta bilo je indicija da je bilo propusta u radu policije.

„Dakle, za podnošenje krivične prijave dovoljne su osnove sumnje, pretpostavka da se nešto desilo, naročito u ovakvom predmetu koji je bio vrlo mučan i koji je privukao pažnju javnosti. Prosto, morala se podneti jedna krivična prijava da se proveri rad organa unutrašnjih poslova“, objašnjava Gašović.

Na pitanje zbog čega postupak nije izmešten iz Sente s obzirom da je reč o malom mestu, odgovara da za tim nije bilo potrebe i da je na kraju krajeva njima i podneta krivična prijava.

Todorović je u svojoj odbrani pred tužilaštvom rekao da je postupao u skladu sa depešama MUP-a i u skladu sa protokolom, kao i da su za nasilje u porodici zaduženi koordinatori na nivou policijske stanice i policijske uprave. On se branio i da nije bilo osnova da se Šeferu trajno oduzme oružje i da na to nije upućivala ni terenska provera koju su obavili policijski službenici.

Policijac koji je obavio terensku proveru u vezi sa vraćanjem oružja Šeferu je pred tužilaštvom rekao da je obavio razgovor sa komšijama, ali da nije došao do saznanja da se radi o problematičnoj ličnosti. On je izjavio i da niko od starešina nije vršio uticaj na njega da sastavi povoljan izveštaj za Šefera.

Povodom prijave Rožine advokatice podnete policijskoj stanici u Senti, komandir policijske stanice je rekao da su sa učesnicima događaja bili obavljeni informativni razgovori, kao i da su policijske stanice u Senti i Kanjiži proverile navode iz prijave. Nakon što je konsultovano i javno tužilaštvo, konstatovano je da nema osnova za podnošenje krivične prijave. On je rekao i da je u ovom slučaju postupljeno kao i u drugim slučajevima koji se odnose na nasilje u porodici.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
21. mar 2024.
Nakon CINS-ovog teksta o tome kako su se koristila vozila državnih institucija za prevoz pristalica SNS-a na miting Srbija nade, podneta je i jedna krivična prijava koja još uvek čeka na rešavanje. Razlog – policija već devet meseci ne odgovara na zahtev tužilaštva.
13. feb 2024.
Jedan tik tok video, dve prijave i nula odgovornosti – pročitajte šta se sve desilo nakon što je CINS pisao o kol centru Srpske napredne stranke.
25. jan 2024.
Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije bilo tačno. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.