AktuelnoCOVID-19Pritisci na novinare

Novinarka puštena na slobodu; Advokat: Pretpostavljam da su hteli da saznaju ko je izvor

02. apr 2020.
Tekst Ane Lalić na portalu Nova S; foto: printscreen/ Nova.rs
Srđan Kovačević, advokat sinoć privedene novinarke portala Nova S Ane Lalić, kaže za CINS da pretpostavlja da je policija pretresom želela da sazna ko su izvori od kojih je dobila informacije. Novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Srbije Dinko Gruhonjić pozvao je sve novinare da se solidarišu sa privedenom koleginicom.

Ana Lalić sinoć je privedena zbog teksta KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre za koji su joj izvori iz ove zdravstvene ustanove ispričali da su tamošnji uslovi za rad haotični, kao i da je nedostatak zaštitne opreme hroničan problem. Novinarka je privedena po prijavi KCV-a da je uznemirila javnost i urušila njihov ugled.

Kako je u međuvremenu objavljeno, Lalić je puštena na slobodu.

Policija je po prijavi, prema mišljenju advokata novinarke Srđana Kovačevića, postupila ekspresno.

„Oko 22 i 30 časova su došli. Imali su nalog za pretres stana i nakon pretresa pokupili su je, stavili u kola i odveli je u policiju. Tamo sam bio kad su joj uručili rešenje o zadržavanju na 48 sati“, rekao je Kovačević za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pretpostavlja da su pretresom želeli da saznaju ko su bili njeni izvori za taj tekst. U razgovoru ističe da za takvu prijavu, privođenje i zadržavanje nema osnova.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) od tužilaštva zahtevaju da Lalić bude puštena na slobodu odmah.

„Smatramo da je ovo još jedan dokaz da je demokratija uopšte, a medijske slobode naročito, u Srbiji na izdisaju. Pozivamo sve kolege da se solidarišu sa novinarkom Anom Lalić – da pišu o tome, da izveštavaju o tome i da na svakoj pres konferenciji Kriznog štaba postavljaju pitanja o koleginici Lalić“, napominje Dinko Gruhonjić, novinar i programski direktor NDNV-a.

O tome su, dodaje, obavestili i domaće i međunarodne organizacije.

Podsetimo da je samo dan ranije, 31. marta, u Službenom glasniku izašao Zaključak Vlade u kom se navodi da oni koji prenose informacije „neovlašćenih lica“ u vezi sa lečenjem od virusa korona šire dezinformacije i za to mogu odgovarati. Jedini ovlašćeni da daju informacije, prema tom dokumentu, su predsednica Vlade Ana Brnabić, kao predsedavajuća Kriznim štabom, i lica koja ovaj štab ovlasti.

Premijerka je jutros je u gostovanju na Radio-televiziji Srbije (RTS) saopštila da će taj Zaključak biti povučen, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona se osvrnula i na sinoćnje privođenje novinarke:

„Žao mi je što se to dogodilo. Širenje lažnih vesti u vanrednom stanju jeste ozbiljan prekršaj. Razgovarala sam i sinoć i jutros sa predsednikom Vučićem i ja ću se lično potruditi da se ovakve stvari (hapšenja, prim.nov) ne dešavaju“, kazala je Brnabić u Jutarnjem programu RTS-a.

U jučerašnjem tekstu Ana Lalić navodi da joj KCV i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo nisu odgovorili na pitanje da prokomentarišu navode medicinskog osoblja o lošim uslovima rada. Iz ove zdravstvene ustanove su naknadno saopštili da su ogorčeni zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog izveštavanja o njihovom radu.

„Zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda, Klinički centar Vojvodine o svemu ovome je obavestio nadležno tužilaštvo i policiju”, navodi se u njihovom saopštenju objavljenom na portalu Nova S.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

14. jul 2023.
Pre nešto više od mesec dana, 29. maja ove godine, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je tekst pod nazivom „Potraga za radioaktivnim zrnom ili kako je sve krenulo naopako“. U tekstu smo se bavili događajem koji je u javnosti doskora bio nepoznat. Naime, radioaktivni deo je izgubljen u polju kod Iđoša, a njegovo zračenje je moglo da dovede u opasnost stanovnike ovog mesta. Priča je građanima donela detalje onoga što je usledilo posle, odnosno kako su institucije reagovale.
19. jun 2023.
Za vreme prošlogodišnje kampanje, Srpska napredna stranka (SNS) je koristila dvosatnu emisiju na Pinku za promociju, što po Zakonu o oglašavanju nije dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje da se iza toga krije finansijska korist čija je zakonitost upitna i da to ovoj stranci nije prvi put.
11. maj 2023.
Nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mere kako bi se sprečilo da se tako nešto ponovi. Jedna od njih je pooštravanje kazni za nepoštovanje obaveza medija, između ostalih i televizija. Ipak, dosadašnja praksa pokazuje da nije najveći problem u kaznama, nego u tome što se televizijama gleda kroz prste.
20. feb 2023.
Šta je tokom korone država kupovala, od koga i za koliko novca, građani do danas nisu saznali, iako su predstavnici vlasti najavljivali da će im položiti račune. CINS je došao do jednog od ugovora vrednog 64 miliona evra koji pokazuje kako su poslovi sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama.