AktuelnoCOVID-19Pritisci na novinare

Novinarka puštena na slobodu; Advokat: Pretpostavljam da su hteli da saznaju ko je izvor

02. apr 2020.
Tekst Ane Lalić na portalu Nova S; foto: printscreen/ Nova.rs
Srđan Kovačević, advokat sinoć privedene novinarke portala Nova S Ane Lalić, kaže za CINS da pretpostavlja da je policija pretresom želela da sazna ko su izvori od kojih je dobila informacije. Novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Srbije Dinko Gruhonjić pozvao je sve novinare da se solidarišu sa privedenom koleginicom.

Ana Lalić sinoć je privedena zbog teksta KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre za koji su joj izvori iz ove zdravstvene ustanove ispričali da su tamošnji uslovi za rad haotični, kao i da je nedostatak zaštitne opreme hroničan problem. Novinarka je privedena po prijavi KCV-a da je uznemirila javnost i urušila njihov ugled.

Kako je u međuvremenu objavljeno, Lalić je puštena na slobodu.

Policija je po prijavi, prema mišljenju advokata novinarke Srđana Kovačevića, postupila ekspresno.

„Oko 22 i 30 časova su došli. Imali su nalog za pretres stana i nakon pretresa pokupili su je, stavili u kola i odveli je u policiju. Tamo sam bio kad su joj uručili rešenje o zadržavanju na 48 sati“, rekao je Kovačević za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pretpostavlja da su pretresom želeli da saznaju ko su bili njeni izvori za taj tekst. U razgovoru ističe da za takvu prijavu, privođenje i zadržavanje nema osnova.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) od tužilaštva zahtevaju da Lalić bude puštena na slobodu odmah.

„Smatramo da je ovo još jedan dokaz da je demokratija uopšte, a medijske slobode naročito, u Srbiji na izdisaju. Pozivamo sve kolege da se solidarišu sa novinarkom Anom Lalić – da pišu o tome, da izveštavaju o tome i da na svakoj pres konferenciji Kriznog štaba postavljaju pitanja o koleginici Lalić“, napominje Dinko Gruhonjić, novinar i programski direktor NDNV-a.

O tome su, dodaje, obavestili i domaće i međunarodne organizacije.

Podsetimo da je samo dan ranije, 31. marta, u Službenom glasniku izašao Zaključak Vlade u kom se navodi da oni koji prenose informacije „neovlašćenih lica“ u vezi sa lečenjem od virusa korona šire dezinformacije i za to mogu odgovarati. Jedini ovlašćeni da daju informacije, prema tom dokumentu, su predsednica Vlade Ana Brnabić, kao predsedavajuća Kriznim štabom, i lica koja ovaj štab ovlasti.

Premijerka je jutros je u gostovanju na Radio-televiziji Srbije (RTS) saopštila da će taj Zaključak biti povučen, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona se osvrnula i na sinoćnje privođenje novinarke:

„Žao mi je što se to dogodilo. Širenje lažnih vesti u vanrednom stanju jeste ozbiljan prekršaj. Razgovarala sam i sinoć i jutros sa predsednikom Vučićem i ja ću se lično potruditi da se ovakve stvari (hapšenja, prim.nov) ne dešavaju“, kazala je Brnabić u Jutarnjem programu RTS-a.

U jučerašnjem tekstu Ana Lalić navodi da joj KCV i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo nisu odgovorili na pitanje da prokomentarišu navode medicinskog osoblja o lošim uslovima rada. Iz ove zdravstvene ustanove su naknadno saopštili da su ogorčeni zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog izveštavanja o njihovom radu.

„Zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda, Klinički centar Vojvodine o svemu ovome je obavestio nadležno tužilaštvo i policiju”, navodi se u njihovom saopštenju objavljenom na portalu Nova S.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend