AktuelnoSud i tužilaštvo

Nove zastare u postupku protiv Mire Marković i ostalih

28. dec 2017.
Foto: CINS
Zastarelost krivičnog gonjenja nastupila je danas za četiri osobe, optužene za dodelu ukupno šest stanova. Suđenje se u odnosu na nekadašnju funkcionerku JUL-a i druge funkcionere iz devedesetih nastavlja u januaru

Viši sud u Beogradu odbacio je 28. decembra 2017. godine optužbe protiv Živke Knežević, nekadašnje generalne sekretarke Vlade Srbije i trojice zaposlenih u opštini Novi Beograd, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti. Ostatak postupka, koji uključuje i Mirjanu (Miru) Marković, suprugu bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnju direktorku Direkcije Jugoslovenske levice (JUL), biće nastavljen saslušanjem svedoka u januaru 2018.


Optuženi da su prekoračenjem svojih ovlašćenja učestvovali u davanju u zakup ukupno šest državnih stanova uz Kneževićevu su bili Milutin Milošević, Miloš Batina i Zoran Perić. Prema optužnici, Kneževićeva je na ovaj način za šest ljudi pribavila imovinsku korist od ukupno 1,9 miliona dinara.


Kako je od dodele stanova prošlo 20 godina, a imajući u vidu zaprećene kazne, nastupila je zastara, što je Viši sud u Beogradu konstatovao na današnjem pretresu, poslednjem u 2017. godini.


Suđenje u ovom slučaju traje od marta 2003. godine, a obuhvatalo je i nekadašnju ministarku u Vladi SRJ Bratislavu Bubu Morinu i funkcionera MUP-a Petra Zekovića, ali su i optužbe protiv njih ranije zastarele.


Optužnica je imala ima ukupno pet tačaka a, nakon ovih zastara (koje su zajedno činile jednu tačku), ostale su još četiri: jedna koja obuhvata i Miru Marković, jedna koja obuhvata i Branislava Ivkovića, nekadašnjeg ministra u Vladi Srbije, jedna za Mihalja Kertesa, nekadašnjeg direktora Savezne uprave Carina i Jovice Stanišića, nekadašnjeg načelnika resora Državne bezbednosti MUP-a. Na početku je ukupno bilo optuženo 12 osoba.


Centar za istraživačko novinasrtvo Srbije (CINS) je već pisao o ovom suđenju koje sada već traje više od 14 godina i u kome su sudska ročišta odlagana najmanje 50 puta, a ceo proces je na početak vraćan pet puta. To istraživanje možete da pročitate ovde.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend