AktuelnoSud i tužilaštvo

Nove zastare u postupku protiv Mire Marković i ostalih

28. dec 2017.
Foto: CINS
Zastarelost krivičnog gonjenja nastupila je danas za četiri osobe, optužene za dodelu ukupno šest stanova. Suđenje se u odnosu na nekadašnju funkcionerku JUL-a i druge funkcionere iz devedesetih nastavlja u januaru

Viši sud u Beogradu odbacio je 28. decembra 2017. godine optužbe protiv Živke Knežević, nekadašnje generalne sekretarke Vlade Srbije i trojice zaposlenih u opštini Novi Beograd, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti. Ostatak postupka, koji uključuje i Mirjanu (Miru) Marković, suprugu bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnju direktorku Direkcije Jugoslovenske levice (JUL), biće nastavljen saslušanjem svedoka u januaru 2018.


Optuženi da su prekoračenjem svojih ovlašćenja učestvovali u davanju u zakup ukupno šest državnih stanova uz Kneževićevu su bili Milutin Milošević, Miloš Batina i Zoran Perić. Prema optužnici, Kneževićeva je na ovaj način za šest ljudi pribavila imovinsku korist od ukupno 1,9 miliona dinara.


Kako je od dodele stanova prošlo 20 godina, a imajući u vidu zaprećene kazne, nastupila je zastara, što je Viši sud u Beogradu konstatovao na današnjem pretresu, poslednjem u 2017. godini.


Suđenje u ovom slučaju traje od marta 2003. godine, a obuhvatalo je i nekadašnju ministarku u Vladi SRJ Bratislavu Bubu Morinu i funkcionera MUP-a Petra Zekovića, ali su i optužbe protiv njih ranije zastarele.


Optužnica je imala ima ukupno pet tačaka a, nakon ovih zastara (koje su zajedno činile jednu tačku), ostale su još četiri: jedna koja obuhvata i Miru Marković, jedna koja obuhvata i Branislava Ivkovića, nekadašnjeg ministra u Vladi Srbije, jedna za Mihalja Kertesa, nekadašnjeg direktora Savezne uprave Carina i Jovice Stanišića, nekadašnjeg načelnika resora Državne bezbednosti MUP-a. Na početku je ukupno bilo optuženo 12 osoba.


Centar za istraživačko novinasrtvo Srbije (CINS) je već pisao o ovom suđenju koje sada već traje više od 14 godina i u kome su sudska ročišta odlagana najmanje 50 puta, a ceo proces je na početak vraćan pet puta. To istraživanje možete da pročitate ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano