AktuelnoSud i tužilaštvo

Presuda Miri Marković 27. juna

04. jun 2018.
Foto: Viši sud u Beogradu, CINS
Prvostepena presuda u predmetu protiv Mire Marković biće doneta posle 15 godina, nekoliko izmena optužnice i više desetina neodržanih ročišta

Glavni pretres na suđenju Mirjani Marković, supruzi nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, završen je 4. juna pred Višim sudom u Beogradu, iznošenjem završnih reči. Presuda je najavljena za 27. jun.


Presuda Živki Knežević, nekadašnjoj generalnoj sekretarki Vlade Srbije, Mirjani Marković i Milošu Lončaru, direktoru DIPOS-a, državnog preduzeća za izdavanje nekretnina će se odnositi samo na prvu tačku optužnice – nezakonito dodeljivanje tri stana.


Zamenica tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Đukić predložila je sudskom veću da Knežević, Marković i Lončara osude i „izreknu im kazne u skladu sa zakonom“.


„Smatram da je do sada na osnovu prikupljenih dokaza, izvedenih na glavnom pretresu, na nesumnjiv način utvrđeno da je Živka Knežević izvršila jedno produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja“, rekla je Đukić i dodala da su Knežević i Lončar kao saizvršioci izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok je Marković izvršila krivično delo zloupotreba položaja podstrekavanjem.


Prema rečima Veljka Đurđića, branioca Živke Knežević, sud bi trebalo da odbije optužnicu protiv nje zbog zastare, ili – da je oslobodi, jer nema dokaza da je uradila ono što joj je stavljeno na teret.


Sličan predlog je dao i advokat Mirjane Marković, Zdenko Tomanović, koji je u više navrata istakao politički kontekst u kom je postupak počeo.


„Jedini motiv pokretanja ovog postupka bilo je otežavanje položaja Slobodana Miloševića u Hagu, onemogućavanje kontakta između njega i supruge“, naveo je Tomanović.


Prema navodima optužnice, Mirjana Marković je u periodu od početka septembra do polovine oktobra 2000. godine podstrekla Živku Knežević na zloupotrebu službenog položaja tako što joj je rekla da će Ilona Pešić stupiti u radni odnos u rezidenciju i da treba da joj se reši stambeno pitanje.


Mediji su u to vreme pisali da je Ilona Pešić bila dadilja unuku Slobodana Miloševića i Mirjane Marković.


Prema optužnici dodeljeno je ukupno 11 nekretnina. Optužnica poslednji put izmenjena 2016. godine, a kasnije i precizirana, imala je pet tačaka. Optužbe iz druge tačke su zastarele, pa su optužbe u tom delu odbačene krajem 2017. godine. U trećoj i četvrtoj tački optuženi su, osim Živke Knežević bili i Branislav Ivković i Mihalj Kertes i svo troje su početkom 2018. za te optužbe oslobođeni.


Tačka pet obuhvata Živku Knežević i nekadašnjeg funkcionera Državne bezbednosti Jovicu Stanišića, kome se trenutno sudi u Hagu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano