AktuelnoSud i tužilaštvo

Novčana kazna za Ziđin zbog propusta koji su prethodili pogibiji radnika

22. feb 2024.
Ilustracija: CINS
Oko godinu i po dana nakon što je prilikom rekonstrukcije Topionice u Boru poginuo radnik Ziđina Saša Jovanjika, Prekršajni apelacioni sud je potvrdio presudu kojom su kompanija i njen tadašnji direktor kažnjeni minimalnim novčanim kaznama.

Ziđin (Serbia Zijin Copper) je prethodno osuđen od strane Prekršajnog suda u Zaječaru zbog toga što nije imao potrebnu dokumentaciju kojom bi regulisao bezbednost radnika. Kompanija je kažnjena sa 1,6 miliona dinara, a njen tadašnji generalni direktor Đen Siming (Jian Ximing) sa 80 hiljada dinara.

U pitanju su minimalne novčane kazne, a sud se na njih odlučio jer Ziđin kao i Siming do sada nisu prekršajno kažnjavani u oblasti bezbednosti na radu, pa je to uzeto kao olakšavajuća okolnost. Kako se u presudi navodi, sud smatra da će i ovako izrečena kazna postići svrhu i da ubuduće neće praviti slične prekršaje.

Kako je ranije za CINS objasnio Mario Reljanović, naučni saradnik sa Instituta za uporedno pravo koji se bavi radnim pravom, kazne koje su predviđene za ove propuste nisu primerene a u praksi se često izriču niže od propisanog minimuma:

„Čak i kad bi se izrekle u punoj meri, ne verujem da bi imale preventivnu funkciju jer su to i dalje mali i simbolični iznosi za velike kompanije koje tom očiglednom radnom eksploatacijom, koja je nezakonita mnogo više dobiju, nego što će da izgube“.

Podsećamo, radnik Ziđina Saša Jovanjika je poginuo prilikom navođenja krana tokom priprema pred rušenje, kada je Topionica praktično pretvorena u gradilište. Tada se deo čelične konstrukcije otkačio i čelik težak nekoliko tona udario je trojicu radnika, od kojih Jovanjiku u glavu i grudi. Hitna pomoć koja je došla mogla je samo da konstatuje njegovu smrt.

Istraga koju je sprovela inspektorka je utvrdila da je za njegovo radno mesto morao da postoji dopunjen Akt o proceni rizika na osnovu kojeg bi Jovanjika znao koje ga sve opasnosti čekaju na gradilištu. Ziđin ga nije imao. Pošto su njihovi radnici na terenu radili i kao izvođači radova, Ziđin je morao da ima Elaborat o uređenju gradilišta. Ni to nije imao.

Ziđin se na sudu, između ostalog, branio time da je Jovanjika radio njegov uobičajeni posao za koji je već postojao Akt o proceni rizika. Ipak, sud je zaključio da su se opasnosti i štetnosti za njegovo radno mesto drastično izmenile.

„U konkretnoj situaciji na gradilištu rušenja konvertorske hale (Topionice, prim.nov) nastale su nove vrste opasnosti i štetnosti u odnosu na do tada uobičajeni proces rada. To je neminovno uzrokovalo potrebu nove procene rizika za proces rada koji se drastično promenio“, napisao je sudski veštak u nalazu koji je dostavio sudu.

Odbrana Ziđina je tvrdila i da izrada Elaborata o uređenju gradilišta, ali i Akta o proceni rizika nije bila obaveza te kompanije s obzirom da nisu bili izvođač radova, već investitor. Međutim, ni to se nije ispostavilo tačnim s obzirom da je Jovanjika bio radnik Ziđina, ali je u trenutku pogibije bio angažovan na gradilištu. Jedan od svedoka u sudnici je ispričao da je njega i Jovanjiku poslovođa poslao da pomažu radnicima podizvođača kako bi se započelo sa rušenjem.

Ova presuda doneta je krajem prošle godine, a nakon žalbi Ziđina i nekadašnjeg generalnog direktora te firme potvrđena je u Prekršajnom apelacionom sudu – Odeljenju u Nišu u januaru. Pored ovog postupka, ceo slučaj ispituje i Osnovno javno tužilaštvo u Boru. Iz tog tužilaštva za CINS kažu da je i dalje u toku predistražni postupak.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano