Video

Novi CINS-ov dokumentarni film

31. jan 2024.
Zamislite da se jednog dana probudite saznate da vaša zemlja više neće biti vaša. Baš to se desilo Miodragu Živkoviću iz sela Slatina u okolini Bora.

Njemu su šume i njive od kojih je živeo oduzete da bi kineska kompanija Ziđin Majning ((Serbia Zijing Mining) izgradila rudnik Čukaru Peki. Za važne projekte koji su od javnog interesa država može da odobri da se građanima oduzme imovina uz novčanu nadoknadu. To je eksproprijacija.

Koliko imovina Miodraga Živkovića vredi procenila je Poreska uprava, međutim Ziđin je hteo da plati manje. Živković zbog toga pravdu traži na sudu.

Kako sad živi bez imanja koje je imao, pogledajte u našem novom dokumentarcu „Oduzeta zemlja“. 

Podrška filmu

„Mogu nam o funkcionisanju jedne države govoriti politički analitičari, ekonomisti, sociolozi. Ali nijedan podatak, grafikon ili analiza neće biti verodostojni kao reči jednog Miodraga iz sela Slatina, dok stoji u blatu svoje nekadašnje zemlje. Biti glas obespravljenih – u novinarstvu, nema veće misije. CINS u njoj iznova uspeva‟.

Jelena Glušac
Novinarka, Al Jazeera Balkans
 
„Šta učiniti i kome se obratiti za pomoć (pravdu) kada da ti država uzme tvoje parče zemlje? U selu Slatina kraj Bora, između dva rudnika (dve vatre) pratimo donkihotovsku borbu protiv kineskih vetrenjača kroz ispovest Miodraga, ogorčenog domaćina, čoveka koji je isteran sa svoje zemlje i zaglavljen u bezizlaznom lavirintu pravosuđa. Već postojeća ekološka katastrofa ugasila je svaku mogućnost bavljenja poljoprivredom pretvarajući domaćine sa sela u socijalne slučajeve‟.
 
Nemanja Vojinović
Reditelj, Flašaroši

 

Projekat „Spasavanje javnih resursa – Brod koji curi“ je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano