AktuelnoPritisci na novinare

Nestao novinar Stefan Cvetković

14. jun 2018.
Stefan Cvetković, foto: Medija centar Beograd
Novinar iz Bele Crkve se tokom proteklih godina u više navrata žalio na pretnje

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve noćas je nestao, potvrdilo je novinskoj agenciji Beta nekoliko izvora iz ovog grada.

Pronađen je njegov automobil, kojem je motor radio. Očevici su ispričali da su na automobilu bila otvorena vrata i da je pored pronađen Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. Agencija Beta je pokušala da stupi u kontakt sa Cvetkovićem, ali su mu svi poznati mobilni telefoni bili isključeni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je policija u Beloj Crkvi noćas pronašla parkirani automobil za koji je utvrđeno da ga koristi Cvetković i da je raspisana potraga za njim.

„Policijskoj stanici Bela Crkva noćas je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke polo na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla“, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, u Belu Crkvu je iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije. Na lice mesta upućeno je više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera MUP-a koji nadleću teren u okolini Bele Crkve.

Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da mu prete.

On je 19. maja ove godine ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje. Naveo je da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu političara Olivera Ivanovića zbog ispitivanja zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

„Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu“, rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten.

Cvetković je prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama funkcionera Srpske napredne stranke. Viši sud u Pančevu je sve tri presude poništio i vratio postupke na ponovno suđenje.


Novinarska udruženja: Da policija što pre pronađe novinara


Na vest o nestanku Cvetkovića reagovala su sva medijska udruženja.


Prema rečima predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviše Lekića ovo udruženje insistira na hitnoj policijskoj istrazi i što bržem rasvetljavanju nestanka.


Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je: „Ako se pokaže da je on zaista kidnapovan, to će biti zabrinjavajući znak da ulazimo u novu i veoma opasnu fazu po bezbednost novinara u Srbiji.“

Udruženje novinara Srbije (UNS) apelovalo je na policiju da što pre pronadje Cvetkovića i istraži okolnosti koje su dovele do ovog slučaja.

U saopštenju koje potpisuju Fondacija Slavko Ćuruvija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres, Asocijacija medija (AM), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija onlajn medija (AOM) navedeno je da su ova udruženja „duboko zabrinuta za sudbinu Stefana Cvetkovića” kao i da pod policije i tužilaštva zahtevaju da hitno angažuju sve raspoložive resurse kako bi bio pronađen u najkraćem roku.


“Istovremeno, izražavamo snažnu podršku Stefanovoj porodici, prijateljima i kolegama u mučnim trenucima iščekivanja informacija o nestanku i u nadi da je Stefan dobro”, saopštile su ove organizacije. 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

14. jul 2023.
Pre nešto više od mesec dana, 29. maja ove godine, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je tekst pod nazivom „Potraga za radioaktivnim zrnom ili kako je sve krenulo naopako“. U tekstu smo se bavili događajem koji je u javnosti doskora bio nepoznat. Naime, radioaktivni deo je izgubljen u polju kod Iđoša, a njegovo zračenje je moglo da dovede u opasnost stanovnike ovog mesta. Priča je građanima donela detalje onoga što je usledilo posle, odnosno kako su institucije reagovale.
19. jun 2023.
Za vreme prošlogodišnje kampanje, Srpska napredna stranka (SNS) je koristila dvosatnu emisiju na Pinku za promociju, što po Zakonu o oglašavanju nije dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje da se iza toga krije finansijska korist čija je zakonitost upitna i da to ovoj stranci nije prvi put.
11. maj 2023.
Nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mere kako bi se sprečilo da se tako nešto ponovi. Jedna od njih je pooštravanje kazni za nepoštovanje obaveza medija, između ostalih i televizija. Ipak, dosadašnja praksa pokazuje da nije najveći problem u kaznama, nego u tome što se televizijama gleda kroz prste.
29. sep 2022.
Od početka 2020. godine list Informer dobio je najmanje 18,3 miliona dinara javnog novca na konkursima za medijske projekte, i pored toga što konstantno krši novinarske standarde.