AktuelnoPolitičke partije

Nenadić: SNS morao da vrati deo poklona

19. feb 2019.
Nemanja Nenadić; Foto: Medija centar
Pre nego što je primila donaciju u vidu prostorija u koje je smestila beogradsku centralu, Srpska napredna stranka (SNS) je trebalo da proveri da li je svaki od 27 donatora smeo da da poklon te veličine. Deo poklona SNS je morao da vrati, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija

Prostorije Srpske napredne stranke na Novom Beogradu u oktobru 2016. godine kupio je konzorcijum od 27 donatora, koji ih je sledeće godine, preko Velibora Jovanovića, odbornika SNS-a, poklonio stranci, pokazalo je istraživanje CINS-a.

Većina donatora je iz Kruševca, gde su – u vreme donacije – radili kao direktori u školama, javnim preduzećima, vodili svoje firme ili imali funkcije u organima lokalne vlasti. Među njima se našao i Radoica Milosavljević, čovek koji je privatizovao osam medija u Srbiji.


“Ako je SNS-u bilo poznato da su prostorije vlasništvo više lica, trebalo je da zatraži izjave od svih tih lica, kako bi znali da li je poklon dozvoljen za svakog od njih pojedinačno”, izjavio je za CINS Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Naime, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti propisuje dozvoljeni iznos pojedinačnih priloga strankama. Kada fizičko lice donira stranku, vrednost donacije za redovan rad na godišnjem nivou ne sme biti iznad dvadeset prosečnih mesečnih zarada, što je 2017. godine iznosilo oko 920 hiljada dinara. Prostorije na Novom Beogradu su prilikom davanja procenjene na 156 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra. Iz ugovora o formiranju konzorcijuma se ne vidi sa koliko novca je koji član učestvovao, ali ukoliko se celokupna suma podeli na 27 delova – pojedinačni deo prevazilazi zakonski limit šest puta.

 

“Moguće je da su udeli u konzorcijumu pojedinih učesnika bili manji od zakonskog maksimuma za individualni prilog, i da je poklon bio u tom delu prihvatljiv, a da ga je u ostatku trebalo vratiti u roku od 15 dana od dana prijema. Visina udela pojedinačnih darodavaca bi bila značajna i zbog njihove eventualne prekršajne odgovornosti, jer se za nedozvoljeni prilog kažnjava davalac”, objasnio je Nenadić.

Ovo znači da Agencija za borbu protiv korupcije može podneti više prekršajnih prijava, protiv svakog davaoca za koga smatra da je prekršio zakon. Iz Agencije još uvek nisu odgovorili CINS-u da li su to i učinili.

Prostorije u kojima se nalazi sedište Srpske napredne stranke u Beogradu mogle bi biti oduzete od stranke, ukoliko se pokaže da je prekršen zakon prilikom doniranja istih.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano