InfografikPolitičke partije

Naprednjacima od donacija građana koliko SPS-u i DS-u zajedno

25. maj 2020.
Prilozi građana strankama kroz godine; foto: printscreen / CINS
Građani, među kojima su i funkcioneri, su Srpskoj naprednoj stranci u periodu od 2012. do 2018. godine donirali oko 764 miliona dinara, skoro koliko Demokratskoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije zajedno.

Najplodnija godina za Srpsku naprednu stranku (SNS) je bila 2017, kada se Aleksandar Vučić kandidovao i pobedio na predsedničkim izborima. Te godine je stranka od građana, samo za potrebe izborne kampanje, prikupila oko 276 miliona dinara. Demokratska stranka (DS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) na tim predsedničkim izborima nisu imale svoje kandidate nego su podržale druge.

Ova godina je bila drugačija za SNS i zbog toga što je na poklon dobila prostorije na Novom Beogradu čija vrednost od oko 1,3 miliona evra prevazilazi zakonom dozvoljeni limit, o čemu je CINS već pisao. Prostor je donirao Velibor Jovanović, odbornik SNS iz Kruševca, koji ga je sa konzorcijumom godinu dana ranije kupio za oko 250 hiljada evra, tj. pet puta manje novca.

Novac koji su prikupile stranke su mogle da koriste za redovan rad i finansiranje parlamentarnih, lokalnih, pokrajinskih i predsedničkih izbora. Prema podacima iz finansijskih izveštaja, novac se u većem obimu koristio za finansiranje izbornih kampanja nego redovnog rada stranaka.

Odakle dolaze donatori, koja stranka ima najveću medijalnu donaciju kao i koliko novca su kompanije donirale strankama, možete pogledati OVDE.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Realizovano u sklopu:

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
30. apr 2024.
Pred ponovljene izbore za odbornike u Beogradu pogledajte kakve su, po opštinama, rezultate ostvarile liste koje su se kandidovale na prošlogodišnjim izborima.
23. apr 2024.
Televizije Pink i Hepi otpisale su Srpskoj radikalnoj stranci dug od ukupno oko 100 miliona dinara. Dugovi koje stranke ostavljaju iza sebe u kampanjama nisu retkost, a istraživanje CINS-a pokazuje da uspostavljeni sistem finansiranja ne sprečava moguće zloupotrebe.
21. mar 2024.
Nakon CINS-ovog teksta o tome kako su se koristila vozila državnih institucija za prevoz pristalica SNS-a na miting Srbija nade, podneta je i jedna krivična prijava koja još uvek čeka na rešavanje. Razlog – policija već devet meseci ne odgovara na zahtev tužilaštva.