AktuelnoOsnovne škole

Nagodio se s tužilaštvom nakon optužbi za zlostavljanje učenika pa nastavio da radi u drugim školama

23. dec 2020.
Jasmina Zakić i njen sin Nenad; foto: privatna arhiva
Nastavnik biologije Jano Sabo naterao je na času dva učenika osnovne škole u Idvoru da mu klečeći donesu sveske. Iako je majka jednog od dečaka zbog ovoga protiv njega podnela krivičnu prijavu za zlostavljanje, prijava je odbačena nakon što se Sabo nagodio sa tužilaštvom i uplatio novac u humanitarne svrhe. Pravnik iz YUCOM-a smatra da je škola morala da podnese krivičnu prijavu, a to što nije osuđen nastavniku je omogućilo da predaje i dalje, i to, kako CINS saznaje, u dve škole.

Sredinom maja prošle godine Jasminu Zakić je pozvala direktorka osnovne škole koju je njen sin Nenad pohađao u tom trenutku.

„Jasna, desilo se nešto strašno…“

Njen sin Nenad od rođenja je imao srčanu manu, a nekoliko nedelja pre toga je imao intervenciju na srcu, pa se Jasmina uplašila.

„Ja sam mislila da je on pao, da se onesvestio. Tako sam je i pitala ‘Nina (direktorka Katarina Filipović, prim. nov), je l’ Nenad pao, je l’ nešto uradio?’, pitala sam sve što mi je padalo na pamet“, prepričava ona razgovor za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Sa njegovim zdravljem je bilo sve u redu, objasnila je Filipović, direktorka Osnovne škole Mihajlo Pupin u banatskom selu Idvor, ali se nešto na času dogodilo.

Dok su učenici osmog razreda čekali da nastavnik biologije Jano Sabo dođe na čas, neko je ispričao vic. Malo kasnije, kada je čas počeo, nastavnik je izgovorio reč koja je đake asocirala na tu šalu i deca su se smejala. Nenad je pokušao da sakrije smeh tako što se pretvarao da traži svesku, ali je ovo nastavnika razljutilo. Tada je rekao Nenadu i njegovom drugu iz klupe da kleknu „kako bi se on njima smejao“ i da mu puzeći donesu sveske kako bi ih pregledao. Ovaj događaj ostao je zapisan u nalazima psihologa i veštaka koji su kasnije razgovarali sa dečakom o traumi. Nakon časa, Nenad je došao kući ali nije želeo da o ovome razgovara sa majkom i bakom, sa kojima je živeo. Bio je bezvoljan i to je trajalo danima, prepričava Jasmina Zakić. Kako je rekla za CINS, verovala je da će škola rešiti situaciju u skladu sa propisima, jer joj je direktorka obećala.

Narednih meseci svaka poseta psihologu i psihijatru nosila je isti zaključak – Nenada je ovaj događaj uznemirio, osećao se poniženo i neprijatno. Pored toga, poremetilo mu se spavanje i preznojavao se. Nervirao se uprkos savetima kardiologa. Bio je uveren da nastavnik ne bi tako postupio da ima oca ili dedu, nekog ko bi ga zaštitio, piše u izveštaju neuropsihijatra u koji je CINS imao uvid.

I dok njegova majka tvrdi da joj je direktorka obećala da će udaljiti Jana Sabu iz nastave, posle nekoliko dana on je ponovo držao čas tom razredu. Nenad nije hteo da bude prisutan. Nakon toga Sabo je suspendovan, a devet dana nakon incidenta dao je i otkaz.

Vreme je prolazilo i Nenad je upisao srednju školu. Promenio je sredinu, osećao se bolje, priseća se njegova majka. Kao srednjoškolac Nenad je imao još jednu operaciju srca, a u februaru ove godine je, nakon komplikacija od operacije, preminuo. Njegova majka Jasmina obećala je sebi da će se i dalje boriti kako bi oni koji su odgovorni za incident s početka priče odgovarali, u nadi da drugi roditelji neće morati da prolaze kroz to.

CINS otkriva da za incident u kom je Nenad bio žrtva do sada niko nije odgovarao. Škola je prestala da se bavi problemom kada je nastavnik promenio školu, a jedina krivična prijava, Jasmine Zakić, je odbačena.

Krivična prijava odbačena zbog oportuniteta

Jasmina Zakić je protiv nastavnika biologije podnela krivičnu prijavu manje od mesec dana nakon incidenta. Njome se Sabo teretio za zlostavljanje i mučenje.

Sabo je u policiji negirao da se situacija odvijala kao što deca tvrde. Prema zapisniku sa saslušanja u koji je novinarka CINS-a imala uvid, rekao je da nije naložio dečacima da kleknu već su to sami uradili, verovatno da bi privukli pažnju na sebe, kao i da su bili veoma bučni i ometali čas. Međutim, učenici i roditelji sa kojima je CINS razgovarao tvrde drugačije.

Nenad Kerleta na maturi u osnovnoj školi; foto: privatna arhiva

„Jasno i glasno je rekao da mu donesu sveske, oni su krenuli da donesu sveske, on je rekao ‘ne tako, kleknite dole’“, prepričava jedna od učenica tog odeljenja. Isto je za CINS potvrdila još jedna učenica koja je prisustvovala spornom času. One kažu da je nastavnik Sabo i ranije vređao učenike i gađao ih kredom.

Krivična prijava protiv njega je odbačena u martu ove godine nakon što se složio da uplati 30 hiljada dinara u humanitarne svrhe, odnosno iskoristio zakonsku mogućnost primene oportuniteta.

Sabo i njegov advokat Dragan Milošević nisu hteli da govore za CINS. „Naravno da nije kriv“, samo je kratko rekao Milošević.

Bez odgovora je ostalo pitanje novinarke zašto su pristali da plate i tako izbegnu krivično gonjenje ako Sabo, kako tvrde, nije kriv.

Sabo sad radi u dve škole

Jano Sabo danas radi u dve škole – jednoj u Kovačici, jednoj u Padini, naseljima između Zrenjanina i Pančeva.

To ne bi bilo moguće da je, umesto oportuniteta, bezuslovno osuđen za ono što se desilo u Idvoru, objašnjava Milan Filipović, pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM). Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jedan od uslova za prijem u radni odnos nastavnika je da nije pravosnažno osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora od tri meseca ili duže. Maksimalna zaprećena kazna za krivično delo za koje su Saba teretili iznosi godinu dana.

Pored toga, Zakon predviđa i da je uslovna kazna dovoljna da se ne ispuni uslov za prijem u radni odnos u školi, ako je krivično delo za koje je neko osuđen zlostavljanje maloletnika.

U konkretnom slučaju to bi zavisilo od tumačenja tužilaštva i suda, odnosno da li oni to kvalifikuju kao zlostavljanje ili drugo krivično delo, objašnjava Filipović.

Maria Galasova, direktorka Osnovne škole Maršal Tito u Padini kaže da zvaničan dopis o incidentu u idvorskoj školi nije dobila, ali „svašta se priča“. Na pitanje šta bi škola preduzela da je zvanično obaveštena Galasova kaže da bi škola „pokrenula procedure kao i uvek“.

Dopis kojim je OŠ Mihajlo Pupin obavestila nadležnu školsku upravu o incidentu

Nema odgovornosti škole

Nakon odlaska Saba iz idvorske škole direktorka Katarina Filipović prestala je da se bavi incidentom. O istom ona nije želela da razgovara sa novinarkom CINS-a, ali je u pisanom odgovoru potvrdila da je, prema saznanjima škole, nastavnik naterao dečake da kleknu. Njegov otkaz objašnjava „njegovim ličnim razlozima“.

U odgovoru koji je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dostavio Jasmini Zakić navodi se da je škola učinila sve u svojoj moći, ali da nakon otkaza nije bilo osnova za dalje postupanje, tačnije za vođenje disciplinskog postupka.

Da je otkaz nastavnika trebalo da znači kraj rada na slučaju ne slaže se pravni savetnik Milan Filipović. On kaže da su morali da podnesu prijavu čak i ako je postojala sumnja da je učinjeno krivično delo.

„Ne samo direktor škole, već bilo koji profesor kome se dete poverilo, bilo koji profesor koji je saznao za to, domar škole, čistačica, bilo koje lice koje je saznalo za konkretan događaj je imalo obavezu da podnese krivičnu prijavu“, objašnjava Filipović.

Nenadova majka je krajem 2019. tužila školu za naknadu od 470 hiljada dinara za pretrpljeni strah, povredu ugleda i časti, kao i slobode i prava. Uz tužbu je kao dokaz priložila izveštaje lekara. Postupak je u toku u Osnovnom sudu u Pančevu.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milan
Milan
23 dec 2020 12:35

Bravo, hrabro, do istine i pravde.

Vladimir
Vladimir
25 nov 2021 22:44

Alo…gde ste bili, osamdesetih,godina….pozrav za sve zabrinute roditelje!!!

Tagovi

Povezano