Istraživačke pričeSrbija
21. nov 2012.

Mišković tržnim centrom garantovao za Pressovih 4 miliona evra

Firma Miroslava Miškovića založila je zgradu tržnog centra Delta city za Pressov finasijski lizing od oko 4 miliona evra. CINS otkriva da je jedna od firmi koja je bila vlasnik Pressa takođe osnovala holandsku kompaniju „East Europe Investment Fund“ koja je kroz više poslova u Srbiji povezana sa „Deltom“ Miroslava Miškovića

Miroslav Mišković je nedavno otkrio da je bio vlasnik tiražnog dnevnog lista Press i odrekao se vlasništva i kontrole nad ovim listom, ali do danas nije jasno zbog čega je netransparentno održavao svoje vlasništvo.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, nakon prethodnog teksta o vezama Dragana Đilasa sa ljudima koji su učestvovali u vlasništvu i menadžmentu Pressa, ili ga zastupali (tekst možete pročitati ovde), objavljuje koje su sve veze Miškovićeve kompanije “Delta” sa ovim dnevnim listom.

 

Miškovićeve garancije za Pressove milione


Firma ‘’Intesa leasing’’, u vlasništvu istoimene banke, uplatila je 2009. godine oko 4 milliona evra kompaniji “Press publishing group”, koja je vlasnik Pressa. “Delta”, firma Miroslava Miškovića, stavila je svoj tržni centar Delta city pod hipoteku kako bi garantovala da će Press banci vratiti novac.

 

Delta city založen za Pressov lizing od 4 milionacevra: Pressova škola novinarstva u Delta city-ju (foto: www.deltacity.rs)

Izvršni sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu, Milijana Knežević, donela je 25. januara 2011. godine Rešenje kojim se prihvata sporazum koji su ranije potpisali “Intesa leasing“ kao poverilac, “Press publishing group“ kao dužnik i “Delta city 67“ kao založni dužnik. Reč je o „sporazumu o obezbeđenju novčanog potraživanja Poverioca prema Dužniku zasnivanjem založnog prava na nepokretnosti Založnog dužnika“.

Prema ugovoru o finansijskom lizingu iz septembra 2009. godine, kao i kasnijem aneksu ugovora, vidi se da je “Intesa leasing“ uplatila oko 4 miliona evra kompaniji “Press publishing group“. Da bi bilo obezbeđeno vraćanje novca, u posao je uključena i firma “Delta city 67“ koja je dozvolila da se uknjiži založno pravo nad tržnim centrom Delta city. U rešenju je objašnjeno da bi, ukoliko Press ne vrati novac, „Intesa leasing“ imala pravo da naplati novac od Delta city-ja. Rok za vraćanje novca je određen za sredinu 2015. godine.


Vlasništvo Pressa: Hong Kong, Angvila, Devičanska ostrva, Panama, Kipar


Na sajtu dnevnih novina Press, 2007. godine je objašnjena sturktura kompanije koja upravlja listom i koja je do danas ostala skoro nepromenjena.

 

U maju 2007. godine Angvila, malo ostrvo na Karibima sa svega desetak hiljada stanovnika, dala je novog vlasnika Pressa – “CY-Europe LTD“

“Na kraju ove prve impresivne godine prerasli smo u holding “Press publishing group“, kompaniju koja u svom sastavu ima četiri zavisna preduzeća – “NPC International“, “Press dnevne novine“, “ESC sistem“, “Press online“. Ne zaustavljamo se, planovi su nam veliki, ciljevi visoki, ali sigurni smo da ćemo ih dostići“ – stajalo je na sajtu Pressa.

Potpisnik ovih reči bio je Đorđe Stefanović, jedini vlasnik ovog holdinga do aprila iste te 2007. godine, kada je sa stopostotnog, sveo svoj udeo u holdingu na 40%. Istog momenta, krenulo je prebacivanje vlasništva nad Pressom sa jedne na drugu ofšor kompaniju, na sve egzotičnijim i egzotičnijim krajevima planete.

Prvo je Stefanović prodao 50% vlasništva kompaniji “Press Publishing Group Limited“ iz Hong Konga
, firmi koju je prema specijalnom punomoćju zastupao Srđan Kovačević, advokat iz Novog Sada. Nije poznato da li su vlasnici iz Kine imali ozbiljnijih namera sa ovim dnevnim listom, ali je činjenica da su već nakon mesec dana odustali od posla. U maju 2007. godine Angvila, malo ostrvo na Karibima sa svega desetak hiljada stanovnika, dala je novog vlasnika Pressa – “CY-Europe LTD“.

Ista ta firma je jedan od osnivača “East Europe Investment Fund“ (EEIF) iz Holandije, zanimljive firme koja je učestvovala u više poslova u Srbiji, preko kojih je, po istraživanju CINS-a, povezana sa “Deltom“ Miroslava Miškovića. Pođimo od pokušaja kupovine maloprodajnog lanca “SI Market”.

“East Europe Investment Fund“ je u julu 2007. podneo Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za odobrenje koncentracije vlasništva prilikom kupovine “SI Marketa“ iz Vranja. Reč je o mreži prodavnica hrane i pića u Pančevu, Vranju i Beogradu. Proces odobrenja kupovine je potrajao jer Komisija nije imala potpune podatke o strukturi ove holandske kompanije i samim tim nije mogla da utvrdi da li bi došlo do povrede konkurencije na tržištu. Predstavnici “East Europe Investment Fund“ su tokom septembra i oktobra 2007. dostavili podatke o svom vlasništvu i među njima nije bilo domaćih kompanija niti državljana Srbije. Na kraju, Komisija nije dostavila nikakvo rešenje kojim bi odobrila ili odbila ovakvu koncentraciju vlasništva nad maloprodajnim objektima u Srbiji.

 

Firma nekadašnja vlasnica Pressa osnovala holandsku kompaniju „East Europe Investment Fund” koja je bila potencijalni kupac SI marketa

Zbog čega Komisija za zaštitu konkurencije nije donela nikakvo rešenje, možda je najbolje objašnjeno u presudi Privrednog suda kojem je EEIF tužio Komisiju radi naknade štete zbog nedonošenja odluke. U presudi piše da su “dodatni zahtevi Komisije obrazloženi navodima da su se u vremenskom periodu u kome je podnet zahtev Komisiji i nakon toga pojavile sumnje da iza formalnog podnosioca zahteva (firme „East Europe Investment Fund“, prim. red.)… praktično stoji firma “Delta“… “. Privredni sud je odbio tužbu „East Europe Investment Fund“.

Drugi posao koji povezuje EEIF sa Miroslavom Miškovićem je upravo srpski “posao veka”- prodaja Delta Maksija iz marta 2011. U ugovoru o prodaji, u odeljku koji govori o firmama koje bi trebalo da garantuju otplatu obaveza kompanije “Hitomi financial limited“ sa Britanskih Devičanskih ostrva, preko koje je prodavan ovaj trgovinski lanac, navedena je i “Beta ITH PBB“ doo iz Beograda. Jedan od vlasnika ove firme je u tom trenutku bio upravo “East Europe Investment Fund“, prema podacima Agencije za privredne regsitre Srbije.

Treća veza EEIF i Miškovića je slučaj moguće povezanosti firmi Miroslava Miškovića sa Univerzal bankom u Beogradu o kojem je Centar za istraživačko novinarstvo pisao još krajem 2010. godine (priču možete pročitati ovde). Tada smo naveli da postoji mogućnost da je “Delta“ preko više malih udela zapravo bila najveći pojedinačni akcionar u toj banci, ne prijavivši to vlasništvo Narodnoj banci Srbije i na taj način kršeći Zakon o bankama.

“East Europe Investment Fund“ (čiji je jedan od osnivača, “CY-Europe LTD“ bio vlasnik Pressa 2007. godine) imala je u jednom trenutku nešto malo manje od 15% akcija u Univerzal banci.

 

Nakon što je najavio da će se povući iz vlasništva Pressa, list se ugasio

Miroslav Mišković

najbogatiji Srbin

Prema podacima koje je Komisija dobila od predstavnika EEIF-a, “CY-Europe“ iz Angvile je osnovana 17. marta 2006. godine, a njeni osnivači su “Pinstripe Management LTD“ sa Britanskih Devičanskih ostrva i “Seatide investment LTD“ iz Paname. Konačni osnivači su bili ruski državljanin Andrej Jermakov i češka državljanka Olga Slehoferova.


Slehoferova je advokatica iz advokatske kancelarije Neocleous, a Jermakov se navodi na starom sajtu ove kancelarije, ali ne i na novom. Reč je o advokatskoj kancelariji koja obavlja pravne poslove za različita preduzeća Miroslava Miškovića, o kojoj je CINS takođe već pisao (priču možete pročitati ovde). Još jedan advokat iz ove kancelarije je formalno bio vlasnik Pressa. Reč je o Filiposu Aristotelusu, vlasniku kiparske firme “Amber press limited“ koja je u vlasništvu Pressa zamenila upravo “CY-Europe LTD“.

Prema sajtu Agencije za privredne registre, trenutno se kao vlasnici Pressa navode „Amber press limited“, kao najveći pojedinačni vlasnik sa 50% udela, Đoko Kesić, Svetomir Marjanović, Sanja Vučićević i firma “Mediavox“ doo.

Miroslav Mišković je, obraćajući se javnosti,rekao da će se – kao najveći pojedinačni vlasnik – povući iz lista Press. Novine su se 48 sati nakon toga ugasile.

 

*****

 

Pročitajte i tekst: Podnosila dokumenta za Press a danas šefica Đilasovog kabineta

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano