AktuelnoEkologija

Ministarka tvrdi da je sistem za prijavu eko problema državni, dokumentacija je demantuje

21. jul 2022.
Ministarka Irena Vujović za govornicom; foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Iako se u dokumentaciji Ministarstva zaštite životne sredine navodi da sistem za prijavu ekoloških problema koji su platili 2,6 miliona evra mogu samo da koriste, jer su autorska prava u rukama firme Tcom koja ga je izradila, ministarka Irena Vujović tvrdi da je on u vlasništvu države.

Dva dana nakon što su CINS i BIRN objavili da Ministarstvo zaštite životne sredine nije vlasnik skupocenog sistema za prijavu ekoloških problema, već je on u rukama firme koja ga je izradila, ministarka Irena Vujović je to negirala.

Vujović je u opširnom saopštenju na svom Instagram profilu, pored hvalospeva na račun gReact-a, demantovala da nisu vlasnici.

„Ma koliko pokušavali da zamenom teza umanje značaj ekološkog informacionog sistema, ne mogu da ospore činjenicu da je softver gReact isključivo vlasništvo države, odnosno Ministarstva zaštite životne sredine, a ne privatne kompanije kako pojedini navode“, napisala je Vujović.

Ona takve tvrdnje pripisuje „nervozi pojedinih krugova“.

Međutim, ministarku demantuje dokumentacija Ministarstva koje ona vodi.

Naime, u tenderskoj dokumentaciji koju su analizirali CINS i BIRN, a koja se tiče nadogradnje gReact-a, navodi se da je neophodno da se na Ministarstvo prenese pravo korišćenja:

„Ponuđač je dužan da sa nosiocem autorskih prava, naručiocu obezbedi neekskluzivno i neprenosivo pravo na korišćenje gReact sistem na instaliranom softveru na području Republike Srbije, bez ikakvih dodatnih obaveza naručioca prema nosiocu autorskih prava“.

Autorska prava, dalje piše, u rukama su firme Tcom.

Stručnjaci iz oblasti autorskog i imovinskog prava objasnili su da to što je Ministarstvo platilo 309 miliona dinara (2,6 miliona evra) za sistem čiji nije vlasnik, može da se tumači i kao da su parama građana investirali u proizvod privatne firme – proizvod koji firma može dalje da prodaje, dok Ministarstvo može samo da ga koristi.

Ministarka glasna na Instagramu, ćuti na pitanja novinara

Zašto je bila potrebna nadogradnja gReact-a samo nekoliko meseci otkako je sistem pušten u rad, zašto je uopšte pokrenut gReact kada je već postojao sistem za prijavu eko problema, zašto rubrika „vesti“ u mobilnoj aplikaciji služi za objavu promo tekstova o ministarki Vujović, samo su neka od pitanja koja smo uputili Ministarstvu prethodnih meseci.

Odgovore do danas nismo dobili.

Podsetimo, istraživanje CINS-a i BIRN-a pokazalo je da je tri godine od uvođenja sistema preko kog su građani mogli da prijavljuju ekološke probleme inspekciji, Ministarstvo uvelo potpuno novi sistem – gReact. Firma Tcom je posao vredan 165 miliona dinara dobila na spornom tenderu, a samo četiri meseca od puštanja u rad potpisala je još jedan ugovor sa Ministarstvom – ovog puta za nadogradnju za dodatnih 144 miliona dinara.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Izradu priče je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija. Sadržaj priče je isključiva odgovornost CINS-a i ne odražava nužno stavove FOD, Srbija.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano