AktuelnoSrbija

Ljuban Ećim oslobođen optužbi za trgovinu narkoticima

04. dec 2009.
Tužilaštvo odustalo od gonjenja bivšeg čelnika DB Republike Srpske za prodaju heroina i kokaina zbog nedostatka dokaza.

Ljuban Ećim, bivši čelnik Državne bezbednosti Republike Srpske, oslobođen je optužbi za kriminalno udruživanje i trgovinu narkoticima jer, prema rečima Jovice Jovanovića, zamenika specijalnog tužioca, nije bilo dokaza za to. Prema izmenjenoj optužnici, Ećim se tereti samo za falsifikovanje dokumenata i neovlašćeno držanje oružja.

 

Kada je Ećim uhapšen u decembru 2007. policija je u kući u kojoj je živeo, u Đevđelijskoj 75, pronašla dve lične karte, pasoš i vozačku dozvolu, sa njegovim slikama i lažnim ličnim podacima. „Ceo život smo u tajnoj policiji izdavali dokumente na druga imena, pa sam tako i ja dobio dokumente na ime mog kuma”, rekao je Ljuban Ećim pred sudom u oktobru prošle godine.

Policija je u kući pronašla i pištolj, marke „CZ 99“, sa devet metaka, za koji Ećim nije imao dozvolu. On je pred sudom rekao da je pištolj dobio kao poklon od Željka Ražnatovića Arkana, bivšeg vođe paravojne formacije „Tigrovi“. „Činjenica da je pištolj zlatan i da je na njemu ugravirana posveta ukazuje da on nije bio namenjen za upotrebu, već da je neka vrsta suvenira“, objasnio je za CINS Ećimov advokat Zdenko Tomanović.

Iako Tomanović insistira da „ništa ne povezuje Ljubana Ećima sa drogom“, u povučenoj optužnici se nazirala veza sa grupom koja se bavila trgovinom narkoticima.

Osumnjičeni za trgovinu drogom:

Željko Radovanović (36), zvani Votka, iz Bjeljine, organizator grupe, jedini je u bekstvu, a grupu čine:
Aleksandar Stevanović (42), iz Loznice,
Velimir Bila (38), iz Petrinje (Hrvatska),
Predrag Njegovan (43), iz Nove Gradiške (Hrvatska),
Igor Ranković (33), iz Bjeljine,
Veljko Banović (36), iz Beograda,
Veselin Pejović (46), iz Nikšića,
Istok Lazarević (35), iz Niša

 


Osim falsifikovanih dokumenata i pištolja, u Ećimovom stanu u Đevđelijskoj je pronađeno 157.800 evra, za koje se sumnjalo da „potiču od prodate opojne droge“. Takođe, Predrag Njegovan, jedan od optuženih, izjavio je tokom saslušanja da ga je Ećim „angažovao za nadgledanje i izvođenje radova na stanu“ u kome je čuvana droga, u Ulici Franca Rozmana 18 (danas Sime Igumanova 18). Pominje se i da je 11. decembra 2007. primećeno da je jedan od optuženih Velimir Bila iz tog stana „izneo i predao Pejović Veselinu ugovorenu količinu od 2 kilograma opojne droge kokain“.

Pogledajte staru optužnicu ovde.

Ljuban Ećim je proveo 18 meseci u pritvoru. Uhapšen je u decembru 2007, a u junu ove godine je pušten da se brani sa slobode kada je položio kauciju od 400.000 evra (više informacija o ovome na stranici – Ljuban Ećim na slobodi).

Ećim je tokom ratova devedestih bio zamenik načelnika Centra državnesigurnosti Republike Srpske, sve dok nije smenjen 1997. dolaskom Biljane Plavšić na vlast. U Bosni i Hercegovini je optuživan za šverc, dovođen je u vezu sa Arkanom i Legijom, i stavljen je na „crne liste“ EU i SAD zbog sumnji da je finansirao skrivanje ratnih zločinaca.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano