AktuelnoSrbija

Ljuban Ećim na slobodi

12. jun 2009.
Ljuban Ećim, kome se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi za učešće u grupi koja je više godina organizovano prodavala narkotike i koju je MUP Srbije okarakterisao kao jednu od najorganizovanijih, pušten je na slobodu jer je položio kauciju od 400.000 evra, saopštila je prekjuče advokatska kancelarija Tomanović koja ga brani pred sudom

On se u pritvoru nalazio od 12. decembra 2007. kada je uhapšen zajedno sa još četvoricom članova grupe koja je, prema policijskom saopštenju, delovala na teritoriji više zemalja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Češke i Švajcarske.

U njihovim stanovima u Beogradu pronađeno je oko 48 kilograma heroina, 4 kilograma kokaina, nekoliko pištolja, falsifikovane isprave i 210.000 evra. Vrednost ove količine droge, koja je prema policijskom saopštenju bila najfinije čistoće, na ilegalnom tržištu iznosi više od milion evra.

Željko Radovanović, zvani Votka, poreklom iz Beljine, koji je, prema optužnici, organizator i lider grupe, nalazio se u bekstvu do decembra prošle godine kada je uhapšen u Sarajevu.

Suđenje ovoj grupi je počelo u oktobru 2008 godine, a optuženi se terete za zločinačko udruživanje, nabavku, čuvanje i prodaju narkotika i nelegalno posedovanje oružja.


Ećimove veze iz rata


Ljuban Ećim je pred sudom izjavio da je pištolj CZ – model 99, za koji nije imao dozvolu, dobio na poklon od Željka Ražnatovića Arkana, bivšeg lidera paravojne formacije, ubijenog u januaru 2000 godine u lobiju hotela Interkontinental.

Njegove veze sa Arkanom datiraju iz ratova u Bosni kada je Ećim radio kao zamenik načelnika Centra državne bezbednosti Republike Srpske u Banjaluci. Osim Arkana bio je blizak i Miloradu Ulemeku Legiji, koji je paravojnu jedinicu nasledio od Arkana, osuđenom za organizovanje atentata na premijera Zorana Đinđića i niz drugih kriminalnih dela počinjenih zajedno sa liderima Zemunskog klana.

Nakon 1997. godine i dolaska Biljane Plavšić na vlast u Republici Srpskoj, Ećim je otpušten iz Državne Bezbednosti i protiv njega je, prema pisanju Bosanskih medija, podignuto nekoliko krivičnih prijava za šverc visokotarifnom robom i za prisluškivanje predsednice Plavšić. Tada se Ećim sklanja u Beograd gde je verovatno bio nastanjen do hapšenja.


Na crnim listama


Zbog sumnji da je bio deo mreže koja je pružala podršku osumnjičenima za ratne zločine, Ećim je 1. jula 2003. godine stavljen na ’’crnu listu’’ Evropske Unije, što znači da mu je zabranjen ulazak na teritoriju zemalja članica EU . U februaru 2004. godine je stavljen na još jednu ’’crnu listu’’: pod sumnjom da je učestvovao u prikupljanju novca za Radovana Karadžića, Odeljenje za trezor američke vlade je zamrzlo njegovu imovinu, blokiralo račune i zabranilo ulazak u SAD. Međunarodne vojne snage i policija Republike Srpske su u periodu u kojem se Ećim nalazio u Srbiji više puta pretresale njegovu porodičnu kuću u Banjaluci.

Ljuban Ećim je rođen u januaru 1964. godine u Svilajncu. Diplomirao je prava, razveden je i otac petoro dece. Poseduje stan u Beogradu koji je, prema rečima njegovog advokata Zdenka Tomanovića, dao u jemstvo i čija se vrednost procenjuje na 300.000 evra, a preostalih 100.000 evra kaucije su prikupili članovi njegove porodice i prijatelji.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano