AktuelnoSrbija

Kruševac, kalašnjikov i kokain

02. okt 2014.
Facebook
Ko je bio Goran Obradović Suša, kako je delovao njegov klan, s kim je sve sarađivao i kako je završio čovek koga se decenijama plašio ceo Kruševac

U subotu 27. septembra, u tri sata noću, nedaleko od trga Kosturnica u Kruševcu, ispred ulaza u svoju zgradu izrešetan je Goran Obradović, u gradu poznatiji kao Suša. Zbog Parade ponosa i prebijanja brata premijera Srbije sem u dnevniku „Alo“ vest o ovom ubistvu nije se probila na naslovne strane. Međutim, Kruševljani su odmah prepoznali njen značaj.

 

Suša se nalazio na čelu najjače kriminalne grupe koja je godinama unazad švercovala drogu, zelenašila i bila uključena u oružane obračune i prebijanja građana. Odsustvo interesovanja vlasti i regionalnih medija za dešavanja u unutrašnjosti bilo je najbolja zaštita za Sušu.


RANI DANI: Suša se pročuo u podzemlju još kao vrlo mlad i kada je to bilo najopasnije. Devedesetih godina Kruševcom je vladala ozloglašena Jotkina ekipa, koju je predvodio Zoran Jotić Jotka, uključena u reketiranje, ubistva i pranje novca, a koja je imala moć i van grada. Jotke su se svi plašili. Policajce je držao u šaci, sudije je potkupljivao ili zastrašivao bombama, a sarađivao je sa funkcionerom JUL-a Nenadom Jovanovićem. Imućni Kruševljani su Jotki mesečno plaćali „zaštitu“, iz straha da se njihovo ime ne nađe na umrlici.


Banda je, međutim, imala konkurenciju u gradu. Dramatičan događaj se odigrao sredinom februara 1995. godine, u diskoteci „Čikago“ (u gradu poznatija kao „Rupa“). Tada se nekoliko Jotkinih saradnika potuklo sa Daliborom Filipovićem Dakijem, šefom druge kriminalne ekipe koja je švercovala drogu i njegovim ljudima. U tuči je na Dakijevoj strani učestvovao i Suša, tada sedamnaestogodišnjak. Obračun su zaustavili policajci i rasterali umešane.

Goran Obradović Suša u jednom od noćnih izlazaka (foto:facebook)

Daki i njegovi saradnici bili su ti koji su dobili batine. Odmah su otišli do šteka i pokupili pištolje, Suša je uzeo automatsku pušku, a poneli su i jednu sekiru i krenuli u osvetu. Jotkinog saradnika Miroljuba Mitrovića upucali su u gradu, ali je uspeo da preživi.

 

Posle toga, sukob ove dve bande se nastavio i žrtve su se nizale. Na kraju se Daki, koji je u kriminalnom ratu izgubio i članove porodice, povukao i prepustio Jotki primat u gradu. U međuvremenu, Suša je dva puta hapšen tokom 1997. godine – jer je policija kod njega pronašla pištolj magnum, a i zato što je sa saradnicima opljačkao nekoliko trafika u Jagodini, kao i radnju u Rekovcu. Ukrali su cigarete i zbog toga dobili po nekoliko meseci zatvora.


Policijska akcija „Sablja“ 2003. godine počistila je Jotkinu ekipu. Svi bitni članovi grupe su dobili višegodišnje kazne zatvora zbog reketa, a Jotka i zato što je uspeo da korumpira sudiju Vrhovnog suda Srbije. U akciji razbijanja Jotkine ekipe istakao se načelnik kruševačke policije Saša Vukadinović, koji je kasnije postao direktor BIA. Suša je takođe bio uhapšen u „Sablji“, ali ubrzo je pušten jer nije bilo dokaza protiv njega. Daki se povukao, Jotke više nije bilo, pa je Suša lagano preuzeo tron u gradu.


LICE SA FEJSA: Iako su došla nova vremena, Suša nikada nije uspeo da se udalji od mentaliteta kriminalca iz devedesetih. Umesto da se pritaji, rešio je da ostane na ulici. Verovao je da vlast nad gradom i dalje mora da se održava strahom i nasiljem.


Često se viđao u centru Kruševca kako se „širi“ sa svojom ekipom. Krupan, hrabar i jak, Suša je i lično ulazio u tuče. Ponekad je tokom dana paradirao gradom na terenskom vozilu (kvad) dok ga je u prstenu, poput obezbeđenja, okruživalo nekoliko saradnika na skuterima. Neretko je prebijao ljude i priče o tome su kružile po gradu. Svi su u Kruševcu znali ko je Suša i čime se bavi, a dogodilo mu se i da je nekoliko puta hapšen zbog besmislenih tuča.


Avgusta 2005, Suša je uputio niz pretnji jednom Nišliji koji je imao lokal u Kruševcu, zato što je kola ostavio na njegovom mestu za parkiranje: „Znaš li ti ko sam ja i s kim se kačiš p… jedna, hoćeš li sve da porazbijam i lokal da ti upalim?“ Istog meseca je otišao u kafe „Fleš“ na proslavu dečjeg rođendana, gde su sa drugarima slavila i njegova dva maloletna deteta, i tamo isprebijao jednog od roditelja. Zbog ova dva dela je bio osuđen na devet meseci.


Međutim, dok je padao za ovakve „sitnice“, Suša je ipak uspevao da se izvuče da ne bude osuđen za krupnija krivična dela, poput jednog oružanog obračuna. Nikada nije pao ni za drogu. Kruševački policajci su uglavnom hapsili sitne dilere i klince koji su kod sebe imali po gram marihuane… Takođe, ubistva su se ređala po Kruševcu, čak su stradali i neki ugledni građani – poput poznatog stomatologa Milutina Rokića – a policija je do danas na to ostala nema.


Frustracija u gradu zbog pasivnosti policije dovela je do toga da se i u Kruševcu napravi nešto poput čuvenog pokreta „Sveti Sava“, koji je objavio imena lazarevačkih dilera. Tako je i Sušinu ekipu zadesio sličan šok – njihove slike su osvanule na socijalnoj mreži. Fejsbuk stranica „Dileri narkotika“ objavila je slike i imenovala Sušu i članove njegove ekipe, kao i druge lokalne kriminalce. Kako su Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) rekli kreatori grupe, koji nisu hteli da se predstave imenom, u pitanju je grupa sastavljena od bivših narkomana, a podatke i fotografije o kriminalcima dobijali su od policajaca iz gradske policije.

 

Duga lista neprijatelja – Goran Obradović Suša

PRIJATELJI SA KOSOVA: Važno prijateljstvo za Sušu je bilo sa čuvenim kontroverznim trgovcem naftom Zvonkom Veselinovićem, koga mediji opisuju kao jednog od vodećih Srba sa severa Kosova. Veselinović je, kako je objavio „Insajder“, 2003. uhapšen zbog preprodaje tri kilograma heroina, ali su optužbe pale na sudu. Suša je sa Veselinovićem učestvovao u neredima na severu Kosova. Na snimku paljenja prelaza Jarinje sredinom 2011. godine objavljenom na Jutjubu, može se videti Suša – doduše zamaskiran – kako učestvuje u haosu. Njegova kola su bila registrovana na Kosovsku Mitrovicu, a pred sudom u Kruševcu je koristio lažno sastavljane medicinske izveštaje sa Kosova, kojima se izvlačio da bude osuđen za ozbiljna krivična dela. Tako je oslobođen optužbi da je 2002. godine pištoljem upucao jednog Beograđanina. Suša je na sud doneo izveštaj sa Urologije iz Kosovske Mitrovice kojim je dokazivao da je u trenutku pucnjave lečio bubrege u tamošnjoj bolnici. Iako su pale optužbe za nanošenje teških telesnih povreda, utvrđeno je da se Suša ne pojavljuje u evidenciji kosovske bolnice. Suša je na sudu priznao da mu je izveštaj lažno sastavio jedan prijatelj urolog iz Mitrovice i osuđen je na pet meseci zatvora za podnošenje falsifikovane dokumentacije. Niko se nije zainteresovao da otkrije ko je taj urolog.

Kako su godine prolazile, Suša je izgubio kompas. Redovno se kockao i gubio novac po lokalnim slot klubovima. Koristio je i kokain. Njegovom stanju su verovatno doprinele i porodične tragedije: decembra 2011. godine umrlo mu je dete staro svega 20 dana, koje je dobio u vanbračnoj zajednici.


DUGA LISTA: U noći 3. marta 2012. godine, pod uticajem alkohola i kokaina, Suša je otišao sa dvojicom prijatelja u kockarnicu „Olimp“ u centru grada i seo za elektronski rulet. Kockali su se do sutradan po podne i izgubili 80.000 evra. Suša je tada „pukao“ i rekao radnicima da mu vrate sav novac koji je izgubio – ili će „najebati“. Radnicu kockarnice je uhvatio i drmajući je pitao: „Da li ti znaš koliko je 80.000 evra!?“ Njegov saradnik Danijel Gmijović Cafta je dobacivao: „Znate li vi ko je on, nećete smeti da se slobodno šetate gradom, vratite pare.“ Zatim je Suša razvalio šank i došao do sefa, a njegov saradnik Vladimir Nikolić Čkalja je u sefu našao i pokupio 50.000 evra. Sva trojica su uhapšeni i optuženi za razbojništvo. Na suđenju se videlo koliki strah širi Suša. Radnici „Olimpa“ su pred sudom povukli svoje izjave koje su dali policiji, a vlasnik kockarnice je Suši „oprostio“ 50.000 evra i odustao od gonjenja. Čkalja i Cafta su u svojim odbranama pokušavali da krivicu prebace na sebe. Međutim, Suša je ipak osuđen na četiri i po godine zatvora, a saradnici na po tri. Suši se u to vreme rodio sin, te ga je sud pustio na slobodu da čeka odsluženje kazne.


Sušin blizak saradnik Dejan Streljić, zvani Deja Bosnac, takođe je završio u zatvoru jer je pretio pištoljem kruševačkom policajcu kojeg je zatekao u diskoteci „Trokadero“ u Crnoj Gori. Uhapšen je i isporučen za Kruševac.


Sa druge strane, dok su Sušu stizali poroci, neki novi i deceniju mlađi kriminalci su preuzimali delove kriminalnih poslova i ulazili u sukobe sa Sušinom ekipom. Takođe su se i članovi Jotkine ekipe, redom svi sem šefa, vratili u Kruševac. Uprkos tome, Suša nije mnogo pazio na svoju bezbednost i kretao se gradom često sam. Nastavio je da prebija i maltretira ljude šireći listu onih kojima se zamerio i koji bi, verovatno, želeli da ga vide mrtvog. Od kocke i „belog“ nije odustao, a zatvorska kazna mu je visila nad glavom. Nije više delovao kao čovek koji može da se održi na kriminalnom tronu grada.


Kada se taksijem vratio iz grada prošle subote u tri ujutru, ubijen je u sačekuši. Napadač ga je upucao pištoljem i overio u glavu. Kada je došla hitna pomoć, Suša je još pokazivao znake života, ali je ubrzo preminuo, u trideset sedmoj godini života. Desetine umrlica su nakon njegove smrti osvanule po novinama: sem članova porodice, prijatelja i saradnika, Suši su poslednji pozdrav uputili Jotkina porodica, kao i Jotkini saradnici, ali i Nenad Opačić, čuveni kriminalac iz Novog Sada koji služi kaznu zbog šverca heroina.


Ostaje da se vidi hoće li policija uspeti da, na takođe velikoj listi neprijatelja, otkrije ko je Suši skinuo krunu kriminalnog kralja Kruševca.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
25 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
037 asfalt
037 asfalt
01 okt 2015 18:34

Koliko je gorih bilo od njega..kakvi majmuni setaju i dan danas
gradom….on je bio super. Bio je ponosan previse,to ga kosta danas..zivota!!!.

tuzla
tuzla
02 mar 2015 15:52

Neka mu je laka crna zemlja

KS ULICA
KS ULICA
11 nov 2014 01:05

VI KOJI MISLITE TAKO RUZNO O GORANU STE P……… !!
Piz..!
GDE STE BILI PRE 3 MESECA?
NIGDE!
A LEPO VAM BUDE KADA, PIJETE TUDJE,
KADA, IZGLEDATE SAMO MALO LUDJE,
I TO ZATO STO STE SE SAMO NAPRAVILI FACE KAO DA GA POZNAJETE MAHNULI MU, TO BI BILO BRATE BRATE, JA GA ZNAM, JA SAM OPASAN.. GDE CE? GDE CE? STA CE? KOJA KOLA VOZI?
MI SMO GLUPI BRDJANI KOJI SADA ZIVE U TISINI :p……
DOSTA BIO JE I LUD, AL POMAGAO JE SVIMA,
KAO ROBIN HUD, U MOM SRCU BICE NAJVECA LJUDINA
I NIGDE I NIKAD, VI PROSTO NE POSTOJITE,
ZA ISTRAJAN ZIVOT POPUT NJEGOVOG VI SE MOLITE!
ULAGANJA U STVARI, SPORT MLADE I DRUGO,
NE MOGU GA SMISLITI,LJUBOMORNIH IMA PUNO,
ZATO RANGO FOR LIFE, TREBA GA PONOVO ISMISLITI!
DRUGI KRIVAC CE DOCI, OPET TREBACE VAM BOLJI,
SA 100 DINARA U DZEPU SHVATITE KOLIKO GORAN SE VOLI!

Lepi Dzoni
Lepi Dzoni
11 okt 2014 09:46

Next!

Pera
Pera
06 okt 2014 08:48

Za gospođu Zoricu:

Muka mi je više od patetike i veličanja kriminalaca, gde ih nazivate „patriota“, „poslednji vitez“, itd. Da li vi imate barem malo nešto u glavi da znate šta je PATRIOTA, šta je VITEZ i koje vrline moraju da imaju te osobe da bi ih tako nazvali?!!? Vitezi i patriote ne maltretiraju ljude po ulici. Vitezi i patriote su pravedni, pošteni, vredni, istinoljubivi, spremni da daju život za narod, otadžbinu i Boga. Verujem da je Vama i Vašoj porodici pomogao i zato ste mu zahvalni. Da li se pitate koliko ga majki kunu zbog propasti svoje dece i porodice? Koliko je dece navučeno na drogu? Koliko je porodica i firmi propalo zbog njihovih kamata i zelenašenja? I nemojte mi pričati kao opravdanje da ih niko nije bio po ušima da uzimaju pare pod kamatu. Znam za neke ljude koji su uzimali da bi spašavali firme koje su poštenim radom podigli, a sada su slepci. I kažete verovao u Boga? Da li znate da je zelenašenje greh? Da li znate za Deset Božjih zapovesti? Čitam neke komentare i vidim klinca osnovca koji piše „volecu ga uvek kao svog oca“, nazivaju ga kraljem… Pa mi smo skroz otišli u aut, i kao narod, i država, nacija..

„I gle, jedan iz Isusovog društva pruži ruku, isuka svoj mač i udari prvosveštenikovog slugu, te mu odseče uho. Tada mu reče Isus: vrati svoj mač na njegovo mesto; jer svi koji se maše za mač – od mača će poginuti.“

– Evanđelje po Mateju, glava 26:51-52

Kurbla
Kurbla
05 okt 2014 22:24

Mnogo dobar je bio, zato su ga i ubili.

SIN NOMBRE
SIN NOMBRE
05 okt 2014 22:08

Prastari Kš, biću na istom mestu gde i sam i sad, na poslu od osam do pet, sastavljaću kraj sa krajem

Prastari Kruševljanin
Prastari Kruševljanin
05 okt 2014 17:37

Ništa se Nombre ne brini, doći će drugovi da svu „finu galantnu gospodu“ postreljaju i strpaju iza rešetki na doživotne robije za sve „dobrobiti“ koje svakodnevno čine za naše društvo… A ti se zapitaj gde ćeš biti u tom trenutku…?!

sta je teze
sta je teze
05 okt 2014 16:27

Uveliko se prica da ce Brat Ministra kupiti ,,Krusevac-Put,.I za direktorku je vec postavljena zena ,normalno bliska pomenutima koja nema nikakvu poslovnu ,,tezinu,,u karijeri.Otkad su je postavili za direktorku KS-Put je dobio pare od drzave i isplatio zaostale plate,iako je i dalje u vlasnistvu biznismena poreklom s Kosova.Ministar nam rece na televiziji za pomenutu dir.da dobro ,,grize,,i da je sposobna.
Kao da je ovo veliki grad i mi ne znamo ko je i koliko sposoban kao i doticna Zorica.Jos nesto,kako da pomenutog pokojnika Susu u akcijama ,a vezano za drogu nikada nisu uhapsili,a i njemu su pretresali i stanove i kola i stekove kako pojedini kazu.I nije tacno da ga se milicija plasila,dokaz,gde god je nepropisno parkirao, pauk mu dizao auto,a dobro su znali ciji je.I jos nesto,on je za Jotku bio i ostao mala beba.Nije tacno da je reketirao gradjane,vec je izlazio u susret i primoravao duznike da ljudima vrate pare,a koje isti nisu uspeli da naplate u procesima na sudu koji su trajali i po desetak godina.
Daleko od toga da je bio cvecka,ali nije bio podmukao,drcan i nikoga nije reketirao.Jeste zelenasio i to svi znaju,ali nikoga nije terao silom da od njega uzima novac pod kamatu.Pa meni i poznata banka obracunava 42% kamate za prekoracenje dozvoljenog minusa.
I sad postavlja se pitanje ko je ovde veci kriminalac, iz prethodno pisanog?
.

SIN NOMBRE
SIN NOMBRE
05 okt 2014 16:21

A ti si BoOja sad mnooogo opasan, izašao iz mišije rupe, smešan si

Tagovi

Povezano