InfografikOdnos prema ženama

Zbog nasilja u porodici krivične prijave protiv 10.700 ljudi

27. nov 2019.
Foto: N1
Krivične prijave zbog nasilja u porodici su u 2018. godini podnete protiv više od deset hiljada ljudi, pretežno muškaraca. Žrtve su u najvećem broju žene, ali i muškarci i maloletna deca.
 

Broj prijava nasilja u porodici u Srbiji je u porastu. Iako se ne završi svaka prijava krivičnom prijavom, u 2018. godini su krivične prijave podnete protiv 10.732 osobe, pokazuje godišnji izveštaj o radu Republičkog javnog tužilaštva.

Najčešći osumnjičeni su muškarci, čak 89% odnosno 9.543, a među žrtvama ima najviše žena – 5.166. Žrtve su neretko i muškarci (1.861) i maloletna deca – 274. Od 2010. do 2018. godine u Srbiji je ubijeno 285 žena, od kojih su mnoge prethodno trpele nasilje.

Istraživanje CINS-a pokazuje da se u Srbiji žrtve porodičnog nasilja ohrabruju da nasilnike prijave, ali država nema jasan plan niti razvijen sistem podrške koji bi ih dugoročno zaštitio od nasilja i omogućio normalan život, smatraju sagovornici CINS-a.

Čitajte više OVDE

 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano