AktuelnoDoktorati

KONUS: Univerziteti odgovorni za manjkavosti doktorata

23. dec 2016.
Fotografija preuzeta sa sajta KONUS-a
Odgovornost za eventualne manjkavosti doktorskih disertacija je na svakom univerzitetu pojedinačno, a kontrola nad radom visokoškolskih ustanova je posao Ministarstva prosvete, kaže Vladimir Bumbaširević, predsednik KONUS-a za CINS

Analiza doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije, koju je CINS pre dva dana objavio, pokazala je da se u ovom radu nalazi preko 20 posto teksta koji je preuzet od drugih akademaca i ekonomista bez citiranja.

 

U akademskoj zajednici se predstavljanje tuđeg rada kao sopstvenog, bez jasnog navođenja autora i izvora, smatra nedopustivim i predstavlja plagijat.

 

Na pitanje CINS-a šta Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), telo koje od 2005. godine koordinira rad svih akreditovanih univerziteta, može da uradi povodom navoda koje je CINS-a objavio o ovom doktoratu, kažu:

 

„Ono što želimo da istaknemo je da u skladu sa autonomijom koju univerziteti poseduju, procedure vezane za izradu i odbranu doktorskih disertacija spadaju u nadležnost svakog univerziteta pojedinačno, a samim tim i odgovornost za njihovu eventualnu manjkavost“, piše u dopisu Vladimira Bumbaširevića predsednika KONUS-a.

 

Zakon o visokoškolskom obrazovanju predviđa da „visokoškolska ustanova oglašava ništavom diplomu o stečenom naučnom nazivu doktora nauka, ako utvrdi da doktorska disertacija nije originalan naučni, odnosno umetnički rezultat rada kandidata“.

 

KONUS od 2014. godine učestvuje u suzbijanju plagijarizma i sličnih vrsta neakademskog ponašanja, pa je u tu svrhu kupljen i „server i softver za platformu „Nacionalni repozitorijum disertacija u Srbiji – NaRDuS“, u cilju formiranja baze odbranjenih doktorskih disertacija“, piše u dopisu.

 

Iz ove institucije navode da su njihove nadležnosti utvrđivanje zajedničke politike i staranje o ostvarivanju zajedničkih interesa univerziteta, a da kontrolu „nad zakonitošću rada visokoškolskih institucija sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“.

 

Bumbaširević ističe da KONUS sarađuje i sa Nacionalnim savetom za naučni i tehnološki razvoj koji je nadležan za donošenje Kodeksa ponašanja u naučno-istraživačkom radu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano