AktuelnoDoktorati

KONUS: Univerziteti odgovorni za manjkavosti doktorata

23. dec 2016.
Fotografija preuzeta sa sajta KONUS-a
Odgovornost za eventualne manjkavosti doktorskih disertacija je na svakom univerzitetu pojedinačno, a kontrola nad radom visokoškolskih ustanova je posao Ministarstva prosvete, kaže Vladimir Bumbaširević, predsednik KONUS-a za CINS

Analiza doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije, koju je CINS pre dva dana objavio, pokazala je da se u ovom radu nalazi preko 20 posto teksta koji je preuzet od drugih akademaca i ekonomista bez citiranja.

 

U akademskoj zajednici se predstavljanje tuđeg rada kao sopstvenog, bez jasnog navođenja autora i izvora, smatra nedopustivim i predstavlja plagijat.

 

Na pitanje CINS-a šta Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), telo koje od 2005. godine koordinira rad svih akreditovanih univerziteta, može da uradi povodom navoda koje je CINS-a objavio o ovom doktoratu, kažu:

 

„Ono što želimo da istaknemo je da u skladu sa autonomijom koju univerziteti poseduju, procedure vezane za izradu i odbranu doktorskih disertacija spadaju u nadležnost svakog univerziteta pojedinačno, a samim tim i odgovornost za njihovu eventualnu manjkavost“, piše u dopisu Vladimira Bumbaširevića predsednika KONUS-a.

 

Zakon o visokoškolskom obrazovanju predviđa da „visokoškolska ustanova oglašava ništavom diplomu o stečenom naučnom nazivu doktora nauka, ako utvrdi da doktorska disertacija nije originalan naučni, odnosno umetnički rezultat rada kandidata“.

 

KONUS od 2014. godine učestvuje u suzbijanju plagijarizma i sličnih vrsta neakademskog ponašanja, pa je u tu svrhu kupljen i „server i softver za platformu „Nacionalni repozitorijum disertacija u Srbiji – NaRDuS“, u cilju formiranja baze odbranjenih doktorskih disertacija“, piše u dopisu.

 

Iz ove institucije navode da su njihove nadležnosti utvrđivanje zajedničke politike i staranje o ostvarivanju zajedničkih interesa univerziteta, a da kontrolu „nad zakonitošću rada visokoškolskih institucija sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“.

 

Bumbaširević ističe da KONUS sarađuje i sa Nacionalnim savetom za naučni i tehnološki razvoj koji je nadležan za donošenje Kodeksa ponašanja u naučno-istraživačkom radu.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

29. apr 2021.
Igoru Miroviću, predsedniku Vlade Vojvodine i članu Predsedništva SNS-a, Telekom Srbija je isplatio najmanje 192 hiljade evra za zakup poslovnog prostora u centru Novog Sada, od čega skoro trećinu pre nego što je poslovnica uopšte otvorena. Zbog sumnji u nezakonitost čitavog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. CINS otkriva probleme u postupku, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom zaobišao proceduru javne nabavke.
06. feb 2020.
Privatni univerziteti na kojima su Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković i Aleksandar Šapić stekli doktorate već godinama ignorišu optužbe da je reč o plagijatima. I dok Union tvrdi da u Šapićevom slučaju niko neće da bude u komisiji koja bi proveravala postojanje plagijata, za Megatrend i Educons osporavanja doktorata Stefanovića i Tabaković ravna su neistini.
21. dec 2017.
Godinu dana od kako je CINS otkrio da je značajan deo doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković plagiran, privatni Univerzitet Educons na kome je doktorat odbranjen, nije pokrenuo procedure za proveru plagijata niti to planira da uradi
20. jan 2017.
Mesec dana posle objave teksta o doktoratu guvernerke Narodne banke Srbije, novinarka CINS-a koja je pisala tu priču opisuje koliko je taj posao bio obiman i detaljan