Istraživačke pričePolitičke partije

Kako je SNS od podstanara došao do milionskih nekretnina

19. okt 2021.
Ulaz u centralu SNS-a na Novom Beogradu; foto: CINS
Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima SNS ima nekretnine vredne ukupno 224 miliona dinara, otkriva CINS. Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem građana, stranka može i da ih proda.

Kada se iz pravca Subotice prođe kroz centar Palića i krene ka Tresetiškom jezeru, nailazi se na asfaltirani put jedva širok da se dva automobila mimoiđu. Tamo gde se put račva, umesto asfalta samo zemlja i rizla.

Put preseca državne njive i prolazi pored čarde na jezeru. U jednom trenutku nailazi na znak sa ispisanim upozorenjem: PRIVATAN POSED – ZABRANJEN PROLAZ!.

Znak upozorenja na putu za SNS salaš kod Palića; foto: CINS

Na 670 metara od znaka nalazi se živopisni salaš sa bazenom i kućica u dvorištu, koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) obišli.

Ove građevine su u vlasništvu Srpske napredne stranke (SNS).

Istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS od stranke bez nekretnina po dolasku na vlast, postao vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrednosti iznad 224 miliona dinara. Vladajuća partija je 2014. po hitnom postupku izmenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici CINS-a.

SNS je ovaj vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

Iako nije poznato šta se sve nalazi unutra i u koje sve svrhe se koristi salaš nadomak mađarske granice, najmanje u dva navrata prošle godine tamo je održana edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a. Predavač je bila novinarka TV Pink i bivša supruga predsednika Aleksandra Vučića, Ksenija Vučić.

Šta je SNS Akademija?

Akademija mladih lidera za cilj ima edukaciju mladih članova SNS-a, kroz predavanja na različite političke teme, sa naglaskom na debatovanje i javni nastup.

Akademijom upravlja Fondacija za srpski narod i državu koju je u septembru 2019. osnovao SNS. Statut Fondacije je potpisao lično Aleksandar Vučić.

Inače, tri meseca pre osnivanja ove fondacije, SNS je platio Institutu za javnu politiku, čiji je zastupnik Vladimir Beba Popović, 1,6 miliona dinara za kreiranje programa za edukaciju.

Kroz prostorije na Paliću prodefilovao je i niz državnih i stranačkih funkcionera – od ministra finansija Siniše Malog, preko v.d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića, do predsednika Srbije i naprednjaka Vučića.

Na SNS salašu jedno popodne proveo je i psiholog i nekadašnji poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Žarko Korać. Kaže da je pozvan pre dve godine kada je Akademija „bila na početku“, kako bi polaznici „naučili da razgovaraju sa nekim ko drugačije razmišlja“. Za to je, kaže, uzeo i mali honorar.

„Ja sam samo dovezen i vraćen nazad. (…) Oni (polaznici Akademije, prim.nov.) su bili jako pristojni, moram da kažem. Ali sam posle čuo da se niko iz te grupe nije učlanio u SNS“, rekao je Korać za CINS.

Korać nije mogao da kaže šta se sve nalazi u ovim prostorijama, ali misli da tamo omladinci spavaju.

Deo salaša od 146 metara kvadratnih, građen bez dozvole, u vlasništvu je Dejana Matića, bivšeg predsednika Opštine Zemun i aktuelnog v. d. direktora Uprave za zajedničke poslove.

Uprkos tome što u poslednjem izveštaju o imovini i prihodima krajem prošle godine Matić nije prijavio vlasništvo nad nekretninom, u Agenciji za sprečavanje korupcije za CINS kažu da nisu primetili nepravilnosti i da protiv njega neće pokretati postupak.

Sve SNS nekretnine

CINS je ranije pisao o prostorijama na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gde se nalazi sedište stranke. Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra.

SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali kako je CINS saznao vrednost tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrednost, zbog čega Agencija za sprečavanje korupcije ispituje čitav slučaj.

Međutim, nedugo nakon salaša u Subotici, u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Za to su, prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili 43,5 miliona dinara.

U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink. Vlasnica prostora bila je supruga direktora te firme, Saše Stojkovića, koji kaže da je kupoprodajni ugovor potpisan sa Vučićem.

Oglas za poslovni prostor koji je SNS kupio na Novom Beogradu
Ulaz u prostorije na Novom Beogradu kupljene 2019. godine; foto: CINS

DRI je kupovinu navela u revizorskom izveštaju za 2019. godinu, ali je odbila da CINS-u dostavi podatke iz kupoprodajnog ugovora. Kako su nam rekli, reč je o poslovnoj tajni.

Na istoj adresi, CINS otkriva, SNS je postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke.  

SNS ima još jednu nekretninu kod granice, ovog puta srpsko-rumunske.

U Srpskoj Crnji, malom banatskom mestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra.

Prema podacima sa katastra nepokretnosti objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka poseduje i poljanu iza objekta. Međutim, osim šestosobnog lokala u kom je smešten Opštinski odbor stranke, SNS nije vlasnik ostalih lokala u tržnom centru.

U jednom od njih nalazi se kafić. Vlasnik Aleksandar Zukić kaže da je SNS kupio lokal pre dve godine.

CINS je ovo pokušao da potvrdi, međutim, broj telefona lokalnog odbora koji se nalazi na sajtu SNS-a nije u funkciji. Novinari su stupili u kontakt sa službenicom Opštinske uprave Anom Grahovac koja je obećala da će dati broj sekretaru naprednjaka u Srpskoj Crnji, ali se on nije javio.

Iz SNS-a nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali.

Prostorije Opštinskog odbora SNS-a, Nova Crnja; foto: CINS

Ranije smo pisali i da je SNS u februaru 2016. postao vlasnik i lokala u Kruševcu. Naime, Velibor Jovanović je predvodio konzorcijum od 20 građana koji je kupio prostorije u Balkanskoj ulici u centru ovog grada, a dva meseca kasnije ih je donirao SNS-u. Prostorije su u vreme kupovine vredele nešto više od 13 miliona dinara.

Stranačke prostorije u Kruševcu; foto: CINS

Druge stranke podstanari

Do 2014. godine političke partije su mogle da kupuju prostorije samo od svog novca. Međutim, izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti strankama je omogućila da i novcem iz budžeta kupuju nekretnine koje će koristiti za potrebe stranke.

Izmene su predložili poslanici SNS-a, a za predstavnika predlagača ovog akta izabran je tadašnji narodni poslanik Zoran Babić.

Pre usvajanja izmena je Tatjana Babić, tada direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, upozoravala da bi stranke mogle da kupe više nekretnina „koje bi mogle biti korišćene za svrhu koja značajnije izlazi iz okvira političkih aktivnosti“.

Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija kaže da stranke ne mogu da stiču dobit od prostorija, odnosno da ih, primera radi, iznajme, već mogu da ih koriste samo za političke aktivnosti. Ipak, dodaje da je to teško kontrolisati, ali ne zna ni da li je pokušano.

Postoji drugi problem na koji upozorava Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije. U nedostatku zakonske regulative, stranke bi mogle da prodaju prostorije kupljene parama građana i da taj novac zadrže:

„Veliko je pitanje šta će biti sa onim što je kupljeno državnim parama. Za to nema nikakvih jasnih ograničenja. (…) Ako je to njihovo vlasništvo tih ograničenja nema“.

Osim prodaje, motiv za kupovinu nekretnina može biti i posedovanje imovine koju bi stranka koristila kao garanciju prilikom uzimanja kredita, dodaje Stojiljković.

CINS otkriva da je upravo SNS kod Halk banke u maju 2020. godine stavio hipoteku na poklonjene prostorije na Novom Beogradu i u Kruševcu kao pokriće za kredit od dva miliona evra.

Pored vladajuće partije, jedino se još Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) povećavala imovina od izmene zakona 2014. godine do danas. Prema finansijskom izveštaju iz 2020. godine, socijalisti imaju nekretnine vredne čak 1,6 milijardi dinara.

Međutim, potpredsednik Izvršnog odbora SPS-a Đorđe Čabarkapa za CINS objašnjava da se ne radi o kupovini novih prostorija, već o uknjiženju postojećih.

Kako smo istraživali ovu priču

O tome kako smo od podatka da je Srpska napredna stranka (SNS) uvećala svoju imovinu u 2019. godini došli do salaša na Paliću i tržnog centra u Srpskoj Crnji možete čitati OVDE.

Možete da pročitate i kako je „iza scene“ izgledalo snimanje SNS nekretnina dronom i kako smo otkrili gde se nalaze nove stranačke prostorije na Novom Beogradu.

Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde (SSP), Dveri, Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka ne poseduju stranačke prostorije.

Nešto više od godinu dana od izmene zakona, DS je ostao bez vile u Krunskoj 69, u kojoj je ta partija „stanovala“ 20 godina. Kako je ranije CINS pisao, vila je nakon restitucije vraćena nasledniku koji ju je kasnije prodao suvlasniku TDI radija Milošu Krdžiću, čoveku koji je 2015. privatizovao Studio B.

Nemanja Nenadić ukazuje na to da su izmene zakona koje se odnose na kupovinu nekretnina iz javnih sredstava najviše pogodovale SNS-u.

„Jedino oni imaju višak novca pošto dobijaju iz budžeta daleko najviše (novca) već godinama, zbog toga što su najviše zastupljeni u Skupštini. Jedino oni mogu to i da priušte.“

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ovu istraživačku priču finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti”. Za stavove iznete u tekstu odgovorni su jedino autori i ne može se ni u kom slučaju smatrati da oni odražavaju stavove Evropske unije.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

27. maj 2024.
Tri aviona koja su početkom 2022. godine sletela u Beograd nosila su robu vrednu skoro tri miliona evra. Iako stranke u Srbiji inače ne uvoze stvari iz inostranstva, ovu robu uvezla je vladajuća Srpska napredna stranka. CINS i OCCRP otkrivaju šta se krije iza ovog neuobičajenog uvoza i veze kontroverznog rumunskog biznismena sa firmom koja je robu izvezla.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
21. mar 2024.
Nakon CINS-ovog teksta o tome kako su se koristila vozila državnih institucija za prevoz pristalica SNS-a na miting Srbija nade, podneta je i jedna krivična prijava koja još uvek čeka na rešavanje. Razlog – policija već devet meseci ne odgovara na zahtev tužilaštva.
28. feb 2024.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.