AktuelnoSrbija

Kad narko bos igra žmurke

09. feb 2010.
M. L.: „Kućo, je l’ taj „audi“ u fulu?“ S. M.: „Ful oprema.“ M. L.: „Ful.“   Ovako je glasio jedan od razgovora narkodilera Mirzeta Lukića sa svojim poslodavcem Suvadom Musićem. Lukić se interesovao da li je gazdin automobil “opremljen” heroinom. Sada se obojica nalaze u zatvoru, gde sa ostalim članovima kriminalne grupe zajedno služe kaznu od ukupno 48 godina zbog trgovine heroinom.

Procenjuje se da je zbog njihovog delovanja regionalnim narko tržištem prošlo najmanje 80 kilograma ovog narkotika. Ako je za utehu, Musić je u nečemu i dalje šampion.

 

Naime, od dvadesetak skupocenih automobila koje je zaplenilo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, njegov džip „porše“ je najskuplji. Vredan čitavih 100 hiljada evra. Iako u tužilaštvu tvrde da se vode i druge finansijske istrage protiv Musića, narko bosovima poput njega teško je ući u trag.

 

To pokazuje i istraživanje Musićeve imovine, koji su realizovali novinari CINS-a.

Ime Suvada Musića nalazi se samo među osnivačima preduzeća “Skandinavija” sa sedištem u Rožaju.

“Živim u Rožaju u kući sa tri brata. Suvlasnik sam preduzeća “Skandinavija”, koje držim sa braćom, a u okviru kojeg su hotel, kafić, diskoteka, kladionica. Ja lično bavim se prodajom automobila i to poslednjih deset godina i u rad firme se ne mešam. Na svoje ime ne posedujem imovinu”, tvrdio je Musić u toku suđenja.

 

Zaista, pretragom sajta crnogorske Uprave za nekretnine, novinari CINS-a nisu našli nijednu nepokretnost u vlasništvu Suvada, ali ni Admira i Samira Musića. Takođe, prema podacima srpske Agencije za privredne registre, Musići nisu vlasnici nijednog preduzeća na teritoriji Srbije.

Iako se sada zna samo za Musićevu imovinu u Crnoj Gori, specijalni tužilac Miljko Radisavljević kaže da mu i ona može biti oduzeta.

„Postupak međunarodnopravne pomoći je definisan konvencijama i ugovorom koji imamo zaključen sa Crnom Gorom, tako da su tu definisani uslovi i okolnosti u kojima je to moguće izvesti. U ovom trenutku vodimo određene finansijske istrage ne samo u odnosu na Musića, nego i u odnosu na druga lica koja su bila obuhvaćena tim našim krivičnim postupkom. Kad budemo imali konkretne podatke i zahteve, onda ćemo da krenemo sa inicijativama i prema stranim državama“, objasnio je novinarima Radisavljević.

Kako su mnogi srpski kriminalci bili „aktivni“ u inostranstvu, moguće je da će tamošnji organi imati mnogo posla. Ranije, ovakvom saradnjom ne bi prihodovala zemlja koja pokreće zahtev, jer je imovina ostajala zemlji u kojoj je i stečena. Međutim, sada sa imovina uglavnom deli među zemljom koja pokreće inicijativu za oduzimanje imovine i one u kojoj se ona nalazi.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano