AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Izabrani polaznici CINS škole: Istraživačkim novinarstvom do promena nabolje

10. sep 2020.
Ilustracija; Foto: Unsplash/ Camilio Jimenez
Među polaznicima ovogodišnje CINS-ove škole istraživačkog novinarstva su studenti i oni koji su nedavno završili novinarstvo ili srodne studije, kao i novinari kojima nedostaju istraživačke veštine. Izabrali smo njih 20 od ukupno 84 prijavljena kandidata. Da pohađaju našu školu motivisala ih je uglavnom želja da menjaju društvo nabolje kroz profesionalno istraživačko novinarstvo. Neki već imaju teme kojima bi da se bave kao istraživači ali ne i dovoljno znanja kako da to urade.

Od 23. do 27. septembra naši novinari i urednici preneće svoja znanja izabranim kandidatima CINS škole. Nakon intenzivnog treninga, polaznici će raditi na svojim pričama. Ove godine fokus škole je na ekologiji pa će budući istraživači, uz naše mentorstvo, istraživati teme iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Većina prijavljenih je i izdvojila priču o zagađenju vazduha kao naše najbolje istraživanje u 2020. godini.

Neki od polaznika već znaju kojom bi se temom bavili, ali im nedostaju istraživačke veštine. To su novinari koji već rade u redakcijama širom Srbije.

Novinarstvom do promena

Većina kandidata je u motivacionom pismu navela i da su ekološki problemi teme od javnog interesa – da direktno ugrožavaju građane, a da su odgovorni za ove probleme na vrhu „lanca komandovanja“. Stava su i da samo ozbiljno novinarstvo može da izvrši ozbiljan pritisak.

Mnogim kandidatima novinarstvo je misija koja ima za cilj promenu nabolje. Smatraju da će promene biti moguće kada istraživačke priče dođu do većeg broja ljudi. 

Ove godine zbog epidemije virusa korona školu istraživačkog novinarstva organizujemo online, što je prilika za kandidate koji su van Beograda da je pohađaju, a da ne moraju da putuju. Bilo je prijava sa lokala iz svih krajeva Srbije.

Kandidat iz Niša naveo je i da na jugu nema novinara istraživača, koliko je tema za istraživanje.

Objavićemo najbolje priče

Na kraju obuke minimum dve najbolje priče polaznika biće objavljene i promovisane na našem sajtu i društvenm mrežama. Kasnije će biti razvijene u lokalne kampanje u sklopu projekta „Da nam klima štima“ koji vodi Svetska organizacija za prirodu (WWF) u Srbiji.

Ostale priče nastale u okviru CINS škole moći ćete da pratite u medijima u kojima rade naši polaznici.

Svi polaznici dobiće sertifikate o završenoj obuci.

Onima koji ove godine nisu prošli konkurs za našu školu istraživačkog novinarstva poručujemo da ne odustaju: prilika je mnogo, kao i priča koje čekaju da budu napisane.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

19. okt 2023.
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva u oblasti zloupotrebe javnih sredstava, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.
24. mar 2023.
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.
14. okt 2022.
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.
18. okt 2021.
Akademija Evropske radiodifuzne unije (EBU Academy) u saradnji sa iskusnim novinarima i urednicima vas poziva na trening iz osnova istraživačkog novinarstva.