AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Budući novinari istraživači: prijavite se za CINS-ovu školu

07. avg 2020.
Novinari CINS-a u redakciji; foto: CINS
Prijavite se na CINS školu istraživačkog novinarstva do kraja avgusta!

Ako vam nedostaju istraživačke veštine, na početku ste novinarske karijere ili privodite kraju studije i imate želju da se bavite istraživačkim novinarstvom, prijavite se na CINS-ovu besplatnu školu i napišite svoju prvu istraživačku priču. Na kraju obuke najbolje dve priče biće objavljene i promovisane, a kasnije i razvijene u lokalne kampanje u sklopu projekta „Da nam klima štima“ koji vodi Svetska organizacija za prirodu (WWF) u Srbiji.

Zbog pandemije ove godine nije bezbedno da se družimo „licem u lice”, tako da školu istraživačkog novinarstva organizujemo online. Tokom četvorodnevnog treninga redakcija CINS-a će izabrane polaznike naučiti šta jeste, a šta nije istraživačko novinarstvo, kako da intervjuišu sagovornike, kako da bezbedno komuniciraju, pretražuju baze podataka, traže informacije od nadležnih, šta su dokazi koje priznaju čak i pravosudni organi.

Ove opšte tehnike istraživačkog novinarstva izabrani polaznici će nakon četvorodnevne obuke moći da primene na priče koje ih interesuju, sa tematskim fokusom u okviru EU Poglavlja 27: zaštita životne sredine i klimatske promene, kao i UN ciljeva održivog razvoja.

Istraživači iz redakcije CINS-a mnogo puta su nagrađivani za svoj rad. Dobili smo i „evropskog pulicera”, odnosno European Press Prize za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala, kao i brojne druge nagrade i priznanja.

Škola će se sastojati iz dva dela. Učešće na oba dela škole je obavezno.

  • Prvi deo obuhvata četvorodnevni trening u dve grupe od po 10 polaznika: prva grupa počeće sa radom 23. i završiti 26. septembra 2020. godine, dok će druga grupa početi i završiti obuku dan kasnije – od 24. do 27. septembra (od 9:30 do 16:30 časova, uz dve pauze). Tokom treninga ćemo motivisati učesnike da razmišljaju o temama i predlažu priče na kojima će, po završetku online dela obuke, raditi u drugom delu Škole.
  • Tokom drugog dela obuke učesnici će sa mentorima iz CINS-a – našim novinarima i urednicima – raditi na temama koje su njima važne, a u vezi su sa EU Poglavljem 27: zaštita životne sredine i klimatske promene i UN ciljevima održivog razvoja (za koje mentori procene da su u skladu sa najvišim standardima u novinarstvu). Ovaj deo obuke uključuje i objavljivanje priča, jer učenje kroz praktičan rad na priči daje najbolje rezultate. Priče moraju biti objavljene najkasnije u januaru 2021, a teme moraju biti relevantne za teritoriju Srbije.

Od učesnika se očekuje da budu aktivni sve vreme trajanja istraživačkog procesa tj. da završe ceo program.

Priče koje budu zadovoljavale CINS-ove standarde biće objavljene na CINS-ovom sajtu i/ili u medijima u kojima rade polaznici. Polaznici škole dobiće sertifikate o završenoj obuci.

Šta nam treba od vas i kako da se prijavite

Škola je dostupna svim novinarkama i novinarima (a posebno podstičemo prijave onih koji su na početku novinarske karijere), kao i studentkinjama i studentima sa izraženom motivacijom za bavljenje istraživačkim novinarstvom, bez obzira na to koji fakultet pohađaju (prioritet imaju studenti završnih godina studija i oni na master studijama). Takođe naglašavamo da je obuka otvorena i za pripadnike ranjivih grupa, nacionalnih manjina i za osobe sa invaliditetom. Uslov je da prijavljeni novinari i novinarke rade ili studiraju na teritoriji Srbije.

Da biste se prijavili pošaljite nam CV i motivaciono pismo na office@cins.rs do 31. avgusta (do 23:59 tog dana), a u „subject” mejla stavite: „Prijava za CINS Školu, <IME> i <PREZIME>”. U motivacionom pismu navedite koju CINS-ovu istraživačku priču objavljenu u 2020. smatrate najboljom i zašto, i objasnite na koji način će vam ovaj trening koristiti u budućnosti u radu ili karijeri, odnosno šta vas motiviše da se prijavite.

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće pišite na office@cins.rs (najkasnije 28. avgusta kako bismo imali vremena da odgovorimo).

Svi prijavljeni će do 9. septembra biti obavešteni da li su izabrani za polaznike škole.

Organizaciju Škole podržava Vlada Švedske kroz projekat „Da nam klima štima“ koji sprovodi WWF Adria u Srbiji.

Srećno i nadamo se da se e-vidimo u septembru!
Ekipa CINS-a

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
milan
milan
13 avg 2020 10:35

zaista relevantan faktor koi treba ukljuciti u dalji tok stvari

Tagovi

Povezano