AktuelnoMedijski regulatori

Izabrani novi članovi REM-a

27. dec 2019.
Sednica Saveta REM-a; foto: N1
Narodna Skupština Srbije izabrala je danas Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitkovića za nove članove Regulatornog tela za elektronske medije.

Juditu Popović je kandidovao Odbor za kulturu i informisanje na predlog poslaničke grupe Liberalno demokratske partije-Lige socijaldemokrata Vojvodine-Stranke demokratske akcije Sandžak. Ona je diplomirani pravnik a bila je i narodna poslanica u dva mandata, od 2008. do 2014. godine.

Kompozitor Zoran Simjanović izabran na predlog Udruženja kompozitora Srbije. Kako se u njegovoj biografiji navodi, komponovanjem muzike za film se bavi od 1975. godine i do sada je „realizovao muziku za 88 igranih filmova, 50 televizijskih filmova i serija, preko 50 crtanih i kratkih filmova i više od 500 reklamnih spotova”.

Aleksandar Vitković je, prema dostavljenoj biografiji, završio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Između ostalog, radio je na Radio Subotici kao novinar, JKP Parking u Subotici na poslovima „održavanja odnosa sa javnošću i medijima” kao i u Gradskoj upravi grada Subotice. Vitkovića je za člana REM-a predložila Koordinacija saveta nacionalnih manjina.

Podsetimo da je do sada Savet REM-a radio u nepotpunom sastavu i da je umesto devet članova imao šest. Sa ova tri nova člana, taj sastav bi konačno trebalo da bude kompletiran. Nakon dijaloga vlasti i dela opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, dogovoreno je da se pored ova tri izaberu još dva člana ali je ostalo nejasno kako će to biti urađeno – da li podnošenjem ostavke trenutnih članova ili njihovim razrešenjem u Skupštini.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je tokom ove godine objavio više tekstova kojima je tema bila rad REM-a. CINS je tako u avgustu objavio tajni izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje 2016. nakon čega su opozicioni Pokret slobodnih građana kao i organizacija 1 od 5 miliona tražili smenu članova Saveta ovog tela.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend