AktuelnoMedijski regulatori

Izabrani novi članovi REM-a

27. dec 2019.
Sednica Saveta REM-a; foto: N1
Narodna Skupština Srbije izabrala je danas Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitkovića za nove članove Regulatornog tela za elektronske medije.

Juditu Popović je kandidovao Odbor za kulturu i informisanje na predlog poslaničke grupe Liberalno demokratske partije-Lige socijaldemokrata Vojvodine-Stranke demokratske akcije Sandžak. Ona je diplomirani pravnik a bila je i narodna poslanica u dva mandata, od 2008. do 2014. godine.

Kompozitor Zoran Simjanović izabran na predlog Udruženja kompozitora Srbije. Kako se u njegovoj biografiji navodi, komponovanjem muzike za film se bavi od 1975. godine i do sada je „realizovao muziku za 88 igranih filmova, 50 televizijskih filmova i serija, preko 50 crtanih i kratkih filmova i više od 500 reklamnih spotova”.

Aleksandar Vitković je, prema dostavljenoj biografiji, završio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Između ostalog, radio je na Radio Subotici kao novinar, JKP Parking u Subotici na poslovima „održavanja odnosa sa javnošću i medijima” kao i u Gradskoj upravi grada Subotice. Vitkovića je za člana REM-a predložila Koordinacija saveta nacionalnih manjina.

Podsetimo da je do sada Savet REM-a radio u nepotpunom sastavu i da je umesto devet članova imao šest. Sa ova tri nova člana, taj sastav bi konačno trebalo da bude kompletiran. Nakon dijaloga vlasti i dela opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, dogovoreno je da se pored ova tri izaberu još dva člana ali je ostalo nejasno kako će to biti urađeno – da li podnošenjem ostavke trenutnih članova ili njihovim razrešenjem u Skupštini.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je tokom ove godine objavio više tekstova kojima je tema bila rad REM-a. CINS je tako u avgustu objavio tajni izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje 2016. nakon čega su opozicioni Pokret slobodnih građana kao i organizacija 1 od 5 miliona tražili smenu članova Saveta ovog tela.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano