AktuelnoPritisci na novinare

Internet ponovo cenzurisan u Srbiji

02. feb 2014.
SNS tim ponovo u akciji: Ovog puta se na Tviteru hvale svojim uspesima
NUNS, NDNV i SHARE fondacija osuđuju novu organizovanu akciju cenzurisanja i ograničavaja slobode razmene sadržaja na interenetu. Ovog puta, pod maskom zaštite autorskih prava, masovno su uklanjani video klipovi koji ismevaju PPV Aleksandra Vučića. Ovog puta su se otkrili oni koji su cenzurisali internet sadržaje koji im nisu po volji

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i SHARE fondacija najoštrije osuđuju pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu.

Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju.

 

Cenzusani video klipovi i novi komentar na društvenim mrežama

Posebno zabrinjava činjenica da se pojedini internet-delatnici SNS-a (u prilogu) javno hvale uspešnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično delo jer se radi o nezakonitom ograničavanja slobode informisanja.

Ističemo da zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu lako dovesti do urušavanja slobode govora, mišljenja i informisanja u digitalnom okruženju i, samim tim, ugroziti internet slobode u Srbiji. U ovom slučaju neophodno je naglasiti i da je remiks kultura, bazirana na kombinovanju i editovanju postojećih materijala u stvaranju novih sadržaja predstavlja jedan od stubova internet kulture.

Podsećamo da su u decembru prošle godine izvršeni hakerskog napadi na pojedine sajtove koji su objavili vest o privilegijama kćerke visoke funkcionerke SNS-a Jorgovanke Tabaković, a da su pre toga neki portali povukli ovu vest zbog “političkog pritiska odozgo”.

 

Vučić demantuje cenzuru

Aleksandar Vučić je na svom Fejsbuk profilu danas demantovao da cenzuriše internet i objavio video snimak koji je juče i danas masovno brisan sa Jutjuba:

‘Video sam da je jučerašnjem snimku spasavanja ljudi zavejanih u kolonama, na putu kod Feketića, dodata šaljiva nota, i veoma mi je drago što je taj video nasmejao Srbiju, mada smatram da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, deca neumesno nazivaju pogrdnim imenima. Takođe, rekli su mi da navodno ja imam veze sa nekakvom cenzurom ovog videa, što je potpuna besmislica’, napisao je Vučić.

Pozivamo sve sudionike na političkoj i javnoj sceni da se tokom predizborne kampanje, ali i uopšte prilikom promovisanja političkih stranaka – i na internetu služe časnim sredstvima i poštuju kulturu i etičke norme koje važe u internet zajednici.

 

Ukazujemo na činjenicu da cenzura na internetu kao globalnoj mreži nije učinkovita, i često postiže kontraefekat, jer upravo sadržaji koji se pokušavaju ukloniti doživljavaju veliku popularnost i širok obim razmene u internet zajednici.

NUNS, NDNV i SHARE fondacija obavestiće međunarodne organizacije za medijske i slobode na internetu o ovim događajima, a razmotriće mogućnost pokretanja pravosudnih procesa protiv izvršilaca ovih dela.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano