InfografikŠume

Ilegalna seča šume kod Kosova oštetila državu za više od 2,5 milijarde dinara

25. dec 2019.
Foto: N1
Skoro 20 godina bespravne seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanelo je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS.

Još od 1999. godine državno preduzeće Srbijašume ne može da spreči bespravnu seču u državnim šumama na teritoriji oko administrativne linije Srbije i Kosova.

Od tada ovo preduzeće faktički ne upravlja gazdinstvima na teritoriji Kosova, koje je u nadležnosti kosovskih institucija. Šumari ovog preduzeća, koji treba da čuvaju i održavaju šume, nemaju mogućnost da slobodno pristupe najvećem delu teritorije oko administrativne linije.

Šumokradice to koriste i bespravno seku i odvoze stabla na teritoriju AP Kosovo i Metohija, tvrdi inženjer šumarstva Dejan Miletić iz Srbijašuma.

Prema njihovim podacima, u proteklih 20 godina je na ovoj teritoriji ilegalnom sečom nestalo oko 636 hiljada metara kubnih šuma, i time oštetilo državu Srbiju za više od 2,5 milijarde dinara.

Samo do kraja oktobra 2019. posečeno je drveće vredno 74,5 miliona dinara.

Više o problemu bespravne seče šuma u takozvanoj kopnenoj zoni bezbednosti čitajte u istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).


 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano