InfografikŠume

Ilegalna seča šume kod Kosova oštetila državu za više od 2,5 milijarde dinara

25. dec 2019.
Foto: N1
Skoro 20 godina bespravne seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanelo je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS.

Još od 1999. godine državno preduzeće Srbijašume ne može da spreči bespravnu seču u državnim šumama na teritoriji oko administrativne linije Srbije i Kosova.

Od tada ovo preduzeće faktički ne upravlja gazdinstvima na teritoriji Kosova, koje je u nadležnosti kosovskih institucija. Šumari ovog preduzeća, koji treba da čuvaju i održavaju šume, nemaju mogućnost da slobodno pristupe najvećem delu teritorije oko administrativne linije.

Šumokradice to koriste i bespravno seku i odvoze stabla na teritoriju AP Kosovo i Metohija, tvrdi inženjer šumarstva Dejan Miletić iz Srbijašuma.

Prema njihovim podacima, u proteklih 20 godina je na ovoj teritoriji ilegalnom sečom nestalo oko 636 hiljada metara kubnih šuma, i time oštetilo državu Srbiju za više od 2,5 milijarde dinara.

Samo do kraja oktobra 2019. posečeno je drveće vredno 74,5 miliona dinara.

Više o problemu bespravne seče šuma u takozvanoj kopnenoj zoni bezbednosti čitajte u istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).


 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend