AktuelnoPritisci na novinare

Grupa za slobodu medija: Očajni smo, treba nam pomoć EU

09. nov 2017.
Foto: Preuzeto sa @BIRNSrbija
"To kako živimo je u potpunoj suprotnosti sa onim što čujemo u obraćanjima zvaničnika EU"

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), rekao je danas gostujući na konferenciji o medijima na Zapadnom Balkanu, koja se održava u Tirani, da Evropska unija mora da pruži veću podršku borbi za slobodu medija.


„Govorim u ime preko 130 organizacija, slobodnih, nezavisnih i profesionalnih medija koji su morali da se udruže i oforme Grupu za slobodu medija zato što se osećaju očajno“ rekao je Čečen.


On je istakao drastičnu razliku između javnog viđenja demokratskog napretka Srbije iz ugla Evropske komisije i realnosti u kojoj Vlada marginalizuje i ugrožava nezavisno novinarstvo.

 

U znak podrške, tokom Čečenovog govora, desetine kolega iz Srbije i pojedine kolege iz regiona ustali su za vreme obraćanja obučeni u majice na kojima piše #EUdomore i #ForMediaFreedom.


Čečen je najavio da će se grupa uskoro sastati sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, i zatražio pomoć Evropske unije u postizanju dogovora sa Vladom.


„EU zvaničnici bi mogli s vremena na vreme da posete i nezavisne novinare i da ako nađu da je to što mi radimo demokratski i evropski, pruže nam javnu podršku, a ne samo Vladi Srbije“, rekao je Čečen.


Čečen se u ime Grupe za slobodu medija obratio panelu koji je deo regionalne konferencije „Dani medija EU-Zapadni Balkan: Ojačavanje medija na Zapadnom Balkanu“.


Preko 250 predstavnika medija i medijskih organizacija, političara i zainteresovanih strana sa zapadnog Balkana prisustvuje medijskoj konferenciji u Tirani koja je posvećena bitnoj ulozi medija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.


Johanes Han, Evropski komesar za susedsku politiku i politiku proširenja, na uvodnom obraćanju u Tirani rekao je da je sloboda izražavanja fundamentalna vrednost Evropske unije i da to nije uslov koji je stvar dogovora, za bilo koju zemlju koja želi da pristupi EU.


„Podrška i zaštita slobode medija je još važnija kada uzmemo u obzir da su se uslovi za nezavisno i istraživačko novinarstvo drastično pogoršali širom sveta. EU je takođe pogođena, što smo videli skorašnjim brutalnim ubistvom malteške novinarke Daphne Caruana Galizia„, rekao je Han.

 

U videu ispod možete pogledati obraćanje Branka Čečena, ispred Grupe za slobodu medija.

 

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend