AktuelnoInfografikOdnos prema ženama

Grafik: Koliko zarađuju žene, a koliko muškarci

08. mar 2024.
Ilustracija: Louiza Karageorgiou - MIIR
Međunarodni dan žena, 8. mart, povod je da se priča o tome da li su – i u kojoj meri – muškarci i žene u Srbiji ravnopravni. Podaci pokazuju da su muškarci češće na rukovodećim pozicijama, kao i da zarađuju više.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da su muškarci dominantni na rukovodećim pozicijama, ali i u onim profesijama koje su kroz godine tradicionalno prepoznate kao „muške“, između ostalog i vojska.

Publikacija RZS-a pod nazivom Žene i muškarci u Srbiji pokazala je i da u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti dominiraju muškarci.

U oktobru 2021. godine Vlada Srbije je usvojila Strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine. Kao jedan od problema u ovom dokumentu navodi se i nejednak položaj žena i muškaraca na tržištu rada i razlike u visini zarade.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano