Istraživačke pričeSport
18. nov 2016.

Fudbal, biznis i politika: Nova menadžerska agencija preuzela najtalentovanije fudbalere Partizana

Fudbalski stadion Partizan, Foto: Beta
Agencija International Sports Office uspela je da za nešto manje od dve godine od osnivanja postane zastupnik nekih od najperspektivnijih Partizanovih fudbalera. Njeni vlasnici su Branko Radovanović i Dejan Grgić, koji su saradnju sa Partizanom počeli zahvaljujući potpisivanju ugovora sa mladim talentom Dušanom Vlahovićem. Grgić je uz to i prijatelj sa generalnim sekretarom Vlade Srbije i bivšim funkcionerom ovog kluba Novakom Nedićem.

Bio je 70. minut utakmice fudbalskog prvenstva Srbije između Partizana i OFK Beograda kada je sudija prekinuo igru. Na delu terena gde se nalaze klupe sa rezervnim igračima fudbaler sa brojem 9 se spremao da uđe na teren. Čim je u februaru ove godine kročio na travu stadiona na Vračaru, ispisao je istoriju Partizana kao najmlađi debitant ikada.

Dušan Vlahović imao je u to vreme nešto više od 16 godina. Od tada ga mediji često spominju kao igrača koji će napustiti Partizan. Imena zainteresovanih, redom evropskih velikana, se smenjuju, a njegova cena raste. Ništa neobično za srpski fudbal, gde opstanak klubova i zadovoljavanje apetita menadžera i igrača zavisi direktno od njihove prodaje. Tačni iznosi transfera uglavnom ostaju sakriveni, a neretko je reč o milionima evra.

Ovaj slučaj je poseban po tome što se kao menadžer mladog fudbalera ne pojavljuje ime dobro poznato ljubiteljima ovog sporta. Vlahovića kao klijenta predstavlja menadžerska agencija International Sports Office koja je osnovana u januaru 2015. godine. Samo dve nedelje po osnivanju agencije, Vlahović je potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom.

Vlasnici agencije su nekadašnji fudbaler srpskih i inostranih klubova Branko Radovanović i njegov poslovni partner Dejan Grgić. Oni se do prošle godine u javnosti nisu pojavljivali u vezi sa prodajom fudbalera.

 

Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije

Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije

Novak Nedić nije odgovorio na pitanja novinara CINS-a o vezama sa Dejanom Grgićem

Foto: Beta

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da je International Sports Office postao aktivan u trenutku kada vodeću ulogu u Partizanu preuzima struja bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS), između ostalih, advokat Vojislav Nedić, otac generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića.

Prema rečima CINS-ovih sagovornika, Dejan Grgić i Novak Nedić su prijatelji. Takođe, Grgić je 2007. godine na mestu direktora predstavništva ofšor firme iz Delavera zamenio Novakovu majku Branislavu.

Protiv Grgića je u prošlosti podignuta optužnica za teško razbojništvo, ali je tužilaštvo iz Kruševca nakon više dopuna istrage odustalo od gonjenja, navodeći kako nema dokaza da je izvršio krivično delo. U medijima je ranije označavan i kao pripadnik jedne od beogradskih kriminalnih grupa, takozvane Dorćolske grupe, ali je on to demantovao.

 

Jedan brat trener, drugi skaut


Agencija International Sports Office je za kratko vreme uspela da sebi priključi neke od najvećih talenata iz Partizanove omladinske škole, kao i jednog od najboljih Partizanovih fudbalera prošle sezone Abubakara Oumarua, sada igrača kineskog Šenžena.

Na internet prezentaciji navode da su agencija za sportski menadžment i konsalting koja vodi karijeru “kako afirmisanih seniorskih igrača, tako i talenata pred kojima je lepa fudbalska budućnost”.

 

Miloš Vazura, generalni direktor fudbalskog kluba Partizan, kaže da ga je sa Radovanovićem i Grgićem upoznao generalni sekretar Vlade Srbije i nekadašnji funkcioner ovog kluba Novak Nedić. Prema Vazurinim rečima, Grgića zna kao Nedićevog prijatelja.

Vazura objašnjava da su u posao sa Partizanom ušli jer su uspeli da potpišu ugovor sa najboljim mladim igračem – Vlahovićem. To im je omogućilo da se među roditeljima čuje za njih, pa su tako dobili pristup drugim igračima.

“Nisu tražili nikakve pare pri dovođenju Abubakara, što je retko. I zahvalili smo im se na tome”, kaže Vazura.

On je dodao da ga ne zanima ko je sa kim prijatelj i da mu je bitno samo da novac ostane u kasi Partizana, a da je na igračima da brinu ko im je zastupnik.

 

Branko Radovanović (levo) i Darko Ristić (desno), predstavnici agencije International Sports Office sa Urošem Đurđevićem.

Foto: Facebook, International Sports Office

Klijenti International Sports Office-a su i još neki od Vlahovićevih vršnjaka iz Partizanovog podmlatka, a agencija zastupa i ovosezonsku pridošlicu, napadača Uroša Đurđevića.

Većina ovih igrača igrala je u pionirima Partizana. Trener momaka, rođenih 2000. godine, bio je Milan Ristić, brat Darka Ristića, koji je na sajtu International Sports Office-a doskora bio naveden kao njihov skaut, a sada kao direktor.

Darko Ristić je prethodno radio kao PR fudbalskog kluba Voždovac, a Milan Ristić je trenutno trener Partizanove filijale Teleoptik.

Generalni direktor Partizana Vazura kaže da ne vidi porodičnu vezu Ristića kao problem i dodaje da Milan ima dobre rezultate kao trener.

Branko Radovanović, Dejan Grgić i Darko Ristić nisu odgovorili na pozive CINS-a za razgovor.


Grgić i Branislava Nedić u predstavništvu ofšor firme


Suvlasnik agencije International Sports Office Dejan Grgić nije previše poznat srpskoj javnosti, ali ni u svetu fudbala. Zvanično je suvlasnik firme za prodaju organske hrane, a podaci Agencije za privredne registre (APR) pokazuju da je sa porodicom Nedić bio i poslovno povezan.

Firma Dominus LLC osnovana je 7. decembra 2006. godine u američkoj državi Delaver, poznatoj ofšor zoni. U papirima iz tamošnjeg registra kao osnivač je navedena Vesna Nikolić iz Slovenije. U januaru 2007, u Beogradu je otvoreno predstavništvo ove firme, čiji je zastupnik bila Branislava Nedić, majka generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića. Novakovo ime se nalazi na jednoj od uplatnica kojom je APR-u plaćena taksa za ovo preduzeće.

Već u aprilu 2007. godine, Branislavu u predstavništvu firme Dominus LLC menja upravo Dejan Grgić, a isti dan se sedište firme prebacuje iz Prespanske ulice u ulicu Pavla Papa (danas Jelisavete Načić). Adresu u Prespanskoj Branislava Nedić je prijavila prilikom osnivanja firme, a Novak Nedić ju je naveo kada je bio kandidat na izbornoj listi koalicije okupljene oko SNS-a za opštinu Zvezdara 2012. godine.

Predstavništvo firme je ugašeno u novembru 2011. godine.

Novak Nedić je do aprila 2014. godine bio član Upravnog odbora fudbalskog kluba Partizan. Iako je tada dao ostavku, u medijima je često označavan kao veoma uticajan u ovom klubu. Tako je na proslavi povodom 70 godina postojanja Partizana, u oktobru prošle godine, Novak zauzeo centralnu poziciju u sali Narodnog pozorišta. Direktor kluba od 2014. godine je njegov kum Miloš Vazura, ali je početkom ove godine došlo do njihovog razlaza.

Novakov otac, advokat Vojislav Nedić, bio je potpredsednik i donedavno član Radne grupe kluba. U Partizan je ušao krajem 2014. godine, nakon smene rukovodstva na čelu sa Draganom Đurićem i visokim funkcionerom Socijalističke partije Srbije Brankom Ružićem. Vojislav Nedić je 2010. godine u javnosti predstavljen kao član SNS-a, dok je Novak generalni sekretar Vlade u dva poslednja mandata.

Novak i Vojislav Nedić nisu pristali da razgovaraju sa novinarima CINS-a.


Prijava za pljačku vozača autobusa


Ime Dejana Grgića u prošlosti se u javnosti nije vezivalo za fudbal, ali se u medijima pojavilo u oktobru 2007. godine, kad je do bolnice prevezao povređenog Marka Filipovića, zvanog Taki. Filipović, za koga se pisalo da je član Dorćolske grupe, je nedugo zatim podlegao povredama zadobijenih aktiviranjem eksploziva ispod sedišta njegovog Mercedesa. Tadašnji ministar policije, Dragan Jočić, rekao je nakon eksplozije da je Filipović član grupe koja se bavila iznudama i razbojništvima.

 

Miloš Vazura, generalni direktor Partizana kaže da ga ne zanima ko je sa kim prijatelj i da mu je bitno samo da novac ostane u kasi Partizana, a da je na igračima da brinu ko im je zastupnik

Miloš Vazura

Grgić je nakon ovog događaja više puta u medijima označavan kao jedan od Dorćolaca. Nakon jednog teksta u Glasu javnosti, više njih, uključujući i Grgića, se javilo redakciji i tražilo im da objave reagovanje kojim su demantovali da pripadaju kriminalnoj grupi, navodeći da su studenti, moleri, keramičari i slično. Grgić je tom prilikom naveo da je do tada osuđivan samo kao maloletnik, zbog krađe.

Dokumentacija do koje je CINS došao pokazuje da je protiv Grgića bila podneta krivična prijava zbog pljačke vozača autobusa 2002. godine. Tadašnje Okružno tužilaštvo u Kruševcu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage zbog teškog razbojništva, a nakon nekoliko dopuna istrage, protiv Grgića su podigli optužnicu.

Ipak, Okružni sud u Kruševcu tražio je novu dopunu istrage, nakon koje je tužilaštvo 2004. godine odustalo od gonjenja Grgića, navodeći da nije bilo dokaza da je izvršio krivično delo.

Mediji su kao pripadnika Dorćolske grupe označavali i Radeta Đukića. Jedan od poslovnih partnera Grgića i Radovanovića, vlasnika agencije International Sports Office, takođe se zove Rade Đukić.

Đukić je direktor u Radovanovićoj građevinskoj firmi Taurunum invest, dok je Grgić od Đukića u septembru 2013. godine preuzeo deo vlasništva u firmi Beoinvest gradnja, koja potom menja delatnost i naziv u Srna Store. Umesto izgradnjom stambenih zgrada, firma se danas bavi prodajom organske hrane.

Novinari CINS-a su u februaru 2016. godine tražili podatke o krivičnim prijavama protiv Grgića i Đukića, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo da ih dostavi zbog, kako su naveli, zaštite privatnosti lica. Dokumentaciju koja se odnosi na pljačku CINS je ipak dobio, ali navodeći samo njen opis, ne i Grgićevo ime.

 


U istraživanju učestvovao Vladimir Kostić.

 


Ovaj tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.


  

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
r.i.p.
r.i.p.
09 jan 2017 23:55

Kakvi sitni kriminalcici I prevaranti su zaposjeli klub.
Nekad su to barem bili ozbiljni ljudi, bivsi igraci…
Napredna Smrdija.

Dushkic
Dushkic
18 nov 2016 12:21

SNS je razorio Partizan, nevidjen lopovluk

Povezano

22. jul 2019.
Imaju prijatelje na visokim pozicijama i udeo u poslovima privatnog obezbeđenja - srpski huligani se ne plaše da pokažu moć
11. maj 2018.
Viši sud u Beogradu oslobodio je optužene Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića
18. jan 2018.
Osumnjičeni za pomaganje u ubistvu Miloševića su navijač partizana Veljko Belivuk, Marko Miljković i Mirko Kojić. Danas je saslušano sedam svedoka, a suđenje se nastavlja 20. februara
27. dec 2017.
Slučaj iz decembra 2013. godine otkriva direktnu vezu između pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića zvanog Vučko i grupe Partizanovih navijača koja je demolirala kafić vođe suprotstavljenog navijačkog tabora, Aleksandra Vavića. Vučković o incidentu nikada nije saslušan