AktuelnoDoktorati

Dušan Teodorović (SANU): Tabaković da se izvini i odrekne doktorata

22. dec 2016.
Dušan Teodorović, Foto: Medija centar Beograd
Nakon pisanja CINS-a da je deo doktorata guvernerke Tabaković plagiran, akademik Dušan Teodorović smatra da mora biti obrazovana komisija koja će proveriti ove navode

Prema istraživanju koje je juče objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), preko 20 odsto teksta doktorske disertacije guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković preuzeto je bez citiranja iz radova i knjiga ekonomista ili akademaca.

 

Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), kaže za CINS da je „takozvana doktorska disertacija Jorgovanke Tabaković samo još jedan dokaz da smo u mnogim elementima nečega što se zove nauka i doktorske disertacije dotakli dno“.

 

„Prvo bih apelovao na Jorgovanku Tabaković da se izvini srpskoj javnosti i da kaže odričem se svog doktorata. To bi bilo najbezbolnije“, kaže Teodorović i dodaje: „Mi smo počeli da se igramo, pogotovo je to popularno kod političara da oni dobijaju neke kvazi doktorate i sad šta da se radi”.

 

Tabaković je doktorirala 2011. godine na Fakultetu za uslužni biznis, Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice sa tezom pod nazivom „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije„.

 

CINS je doktorat analizirao uz pomoć softvera Turnitin za detektovanje plagijata, nakon čega su rečenice koje je softver odredio kao potencijalno sporne posebno proverene u izvorima. Ova analiza pokazala je da je doktorat pun doslovno prepisanih pasusa i rečenica drugih autora, bez citiranja.

 

Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta Educons, je u dopisu CINS-u naveo kako u trenutku odbrane doktorata Jorgovanke Tabaković Educons nije imao softver za proveru radova, pa “jedini meritorni stav koji je Univerzitet mogao da uvaži o kvalitetu jednog naučnog rada jeste stav imenovanih stručnih članova komisije koja je analizirala priloženu doktorsku disertaciju i dala pozitivnu ocenu i mišljenje”.

 

Članovi komisije bili su: Aleksandar Živković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Borko Kostić sa Ekonomskog fakulteta iz Niša i Milenko Dželetović ispred Fakulteta za uslužni biznis Educonsa, koji je bio i mentor Tabakovićevoj.

 

„Disertacija gospođe Tabaković je naknadno proverena i tom prilikom su rezultati analize pokazali da dokument sadrži manje od 20% citiranih i preuzetih izvora iz druge literature. Za proveru doktorske disertacije je, tom prilikom, korišćen profesionalni sistem namenjen isključivo proveri naučnih radova – iThenticate„, navodi Andrejević.

 

Dušan Teodorović navodi da je strašna izjava rektora Educonsa koju je ranije dao CINS-u, da je u društvenim naukama dopušteno poklapanje teksta i do 20%.

 

„Nigde nije ništa dozvoljeno, apsolutno je nedozvoljeno da se uzima tuđ tekst. Znači nije dozvoljeno i zna se kako se citira, u kojoj meri se navodi referenca i tako dalje.“

 

Teodorović poziva rektora Educonsa da „osnuje komisiju sastavljenu od međunarodno prepoznatljivih naučnika” koja bi dala mišljenje o doktoratu.

 

Sa Educonsa kažu za CINS da su „vrata Univerziteta Educons otvorena za sučeljavanje svih činjenica, okolnosti i momenata koji bi doveli do razjašnjenja suprotstavljenih stavova“.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
8 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jovan Nikolić
Jovan Nikolić
08 mar 2017 22:56

Predlažem vam da ispitate kakvog su kvaliteta radovi ,,zvaničnih“ naučnika u Srbiji. Mislim da biste se šokirali rezultatima istraživanja.

Jovan Nikolić
Jovan Nikolić
08 mar 2017 22:55

Možda i Dušan Teodorović treba da se izvini zbog naučnih radova koje nije rigorozno napisao.

DANE JOVIĆ
DANE JOVIĆ
21 feb 2017 12:06

ONA NEZNA DA SE IZVINI.

Nikola
Nikola
10 jan 2017 09:05

Je l nam je presednik vlade stvarno bio najbolji student Pravnog fakultete UB od osnivanja ili je bio medju boljim ?

Radovan Pešikan
Radovan Pešikan
01 jan 2017 10:34

Ispada da se uvek radi o plagijatima članova aktuelnih vlasti.Ima tu i svetlih primera kao što je doktorat gospođe Mihailović. Pogledajte i druge disertacije!

Viktor
Viktor
28 dec 2016 17:22

Što samo Jorgovanka da se izvini ?
Celokupna srbska vlast je ista ako ne i gora od dotične Jorgovanke. Celokupna SNS vlast, ako je i trunke morala u njima, bi trebalo da se izvini ovom narodu za namerno obesmišljavanje svega normalnog i svetog u ovom narodu i državi i da podnese kolektivnu ostavku. Međutim, ubeđen sam da je svakom od njih više putera na glavi, a kada je o moralu reč, toga nema ni u tragovima.

gorhan...
gorhan...
23 dec 2016 15:53

Zar i ti Jorgovanke….

Jovan
Jovan
22 dec 2016 18:40

Otprilike je to – to. Dok na vlast ne dođe DJB, realno jedina prava opozicija, ovaj cirkus se neće prekinuti.

Uništena je svaka ideja života i njegov smisao. U Srbiji.

Povezano

22. dec 2021.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.
23. jul 2021.
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.
23. jun 2021.
Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.
29. apr 2021.
Igoru Miroviću, predsedniku Vlade Vojvodine i članu Predsedništva SNS-a, Telekom Srbija je isplatio najmanje 192 hiljade evra za zakup poslovnog prostora u centru Novog Sada, od čega skoro trećinu pre nego što je poslovnica uopšte otvorena. Zbog sumnji u nezakonitost čitavog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. CINS otkriva probleme u postupku, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom zaobišao proceduru javne nabavke.