MultimedijaFunkcioneriPolitičke partije

Dušan Bajatović: Sumnje u prikrivanje imovine i milioni za SPS

03. jun 2020.
Dušan Bajatović; foto: N1
Agencija za borbu protiv korupcije optužila je 2013. direktora Srbijagasa i potpredsednika SPS-a Dušana Bajatovića da je namerno prikrio svoju imovinu. Godinu dana nakon što se nagodio sa tužilaštvom i uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe, Bajatović je svojoj stranci donirao 1,5 miliona dinara.

Agencija za borbu protiv korupcije sumnjičila je direktora Javnog preduzeća Srbijagas i potpredsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušana Bajatovića da u svom izveštaju o imovini i prihodima iz 2012. nije prijavio oko 4,7 miliona prihoda koje je ostvario van radnog odnosa. Bajatović je Agenciji objasnio da je u pitanju „omaška“ i da mu nije bio cilj da sakrije stvarno stanje imovine. Osim toga, Agenciji nije prijavio ni da ima još tri funkcije.

Zbog neprijavljivanja imovine Bajatović je završio pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, gde mu je zaprećeno kaznom do pet godina zatvora, otkazom i zabranom obavljanja javne službe 10 godina. Bajatović je iskoristio primenu načela oportuniteta pa je, nakon uplate 200.000 dinara u humanitarne svrhe 2015. godine, krivična prijava odbačena.

Bajatović je 2013. bio i u sukobu interesa, što ga čini jednim od 87 kandidata za Narodnu skupštinu na predstojećim izborima koji su kršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, o čemu je CINS pisao.

Za redovan rad i izbore 2016. godine Bajatović je svojoj stranci donirao 1,5 miliona dinara. Kao fizičko lice SPS je donirao već pet puta, ukupno sa 3,7 miliona dinara.

Socijalisti nose i titulu stranke sa najvećom medijalnom, odnosno realnom srednjom vrednošću novčanih donacija. Izveštaji Srpske napredne stranke, Demokratske stranke i SPS-a koje je CINS analizirao pokazuju da je 2014, 2015, 2017. i 2018. godine medijalna vrednost donacija bila oko 200 hiljada dinara, dok je najmanji iznos koji je Bajatović donirao stranci 700 hiljada dinara. Koliko su stranke dobile novca od 2012. do kraja 2018. pročitajte OVDE.

Inače, Dušan Bajatović je jedan od najplaćenijih političara u Srbiji. Prema registru Agencije, njegovi mesečni prihodi prelaze 2,3 miliona dinara, što predstavlja oko 40 prosečnih ovogodišnjih plata u Srbiji.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano