AktuelnoDoktorati

Doktorat Jorgovanke Tabaković i dalje tajna

09. jun 2016.
Foto: Facebook
Duže od dve godine privatni Univerzitet Educons odbija da CINS-u dostavi kopiju doktorata guvernerke Narodne banke Srbije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaznio je privatni Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice sa 20.000 dinara jer odbija da novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dostavi kopiju doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije.


Poverenik je 30. maja 2016. godine Educonsu naložio da u roku od tri dana dostavi kopiju doktorata, pod pretnjom novčane kazne od 20.000 dinara. Do objavljivanja ovog teksta CINS nije dobio doktorat.


Novinari CINS-a su u aprilu 2014. Educonsu poslali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i tražili kopiju doktorske disertacije koju je Jorgovanka Tabaković odbranila 2011. godine.


Predstavnici Univerziteta prvobitno su odbili da dostave kopiju doktorata, uz obrazloženje da ne poseduju disertaciju u elektronskoj formi, iako je u zahtevu jasno naznačeno da je tražena štampana ili elektronska kopija dokumenta. Novinarki CINS-a je predloženo da dođe u Sremsku Kamenicu i ostvari uvid ali je nakon toga niko sa Univerziteta nije kontaktirao radi dogovora.


U septembru 2014. godine novinarka CINS-a je ponovo tražila ostvarivanje prava na pristup informacijama. Sledećeg meseca, generalna sekretarka Univerziteta, Zorka Čičić, poslala je odgovor u kome, između ostalog, piše:


„Iako vaše pasionirano angažovanje pomalo insinuira na postojanje pozadine, mi ne želimo da poverujemo da Vi kao mlada žena možete biti frontmen bilo koje zainteresovane grupe, niti da biste na takvu ulogu pristali.“


Još je navedeno da će doktorat biti dostavljen, ali pod određenim uslovima: „Morali biste nam dostaviti imena i kompetencije osoba koje bi se bavile analizom predmetne disertacije, a onda bismo mi na osnovu toga zatražili mišljenje komisije za akreditaciju o kompetentnostima tih ljudi, kako bismo bili sigurni u kvalitet analize, jer nam je zajednički interes da se to valjano prouči.“


Predstavnica Univerziteta Educons je napisala i sledeće: “Za vašu informaciju, mi smo još letos, radi naše potvrde, angažovali nekoliko stručnjaka van naše institucije, iz oblasti koju obrađuje disertacija i zatražili nezavisnu ocenu napisanog sadržaja.” Pritom je obećala da će novinarku CINS-a obavestiti o nalazima rezultata ove analize, ali se to nije dogodilo.

Umesto doktorata na adresu CINS-a stigao promotivni materijal

 


Nekoliko dana kasnije, na adresu CINS-a je stiglo pismo Educonsa u kome se nalazio njihov promotivni materijal.


Zbog uslova koje je Univerzitet postavio, a koji je suprotan Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, novinarka CINS-a je sekretarki Čičić predočila da će se žalbom obratiti Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Reagujući na ovo obaveštenje, Čičić je u mejlu napisala da Univerzitet ne uskraćuje zakonske mogućnosti već da ima određene uslove:


“Ukoliko ne prihvatite naše molbe za civilizovanim dijalogom, bićemo prinuđeni da se i mi obratimo Povereniku i da ga obavestimo da se ne pridržavate određenih procedura i da nas izlažete svojevrsnom mobingu.”


CINS je žalbu povereniku poslao u oktobru 2014. godine, a on je u avgustu 2015. godine doneo rešenje u kome je naloženo Educonsu da dostavi kopiju doktorata, uz obrazloženje da je Univerzitet neosnovano uslovio pristup traženom dokumentu.


Univerzitet nije reagovao na rešenje poverenika, pa su novinari CINS-a u januaru 2016. godine povereniku poslali predlog za administrativno izvršenje i tražili da se rešenje sprovede.


Poverenik je 30. maja doneo zaključak kojim poziva Educons da u roku od tri dana dostavi kopiju doktorata, pod pretnjom novčane kazne od 20.000 dinara ako se rešenje ne izvrši.


Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, sledeća kazna Univerzitetu, ukoliko ne dostave doktorat, iznosiće 180.000 dinara.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toma Marinkovic
Toma Marinkovic
13 jul 2016 11:18

Srbijom vladaju lazni doktori,akademci,falsifikatori,lica sa laznim diplomama,pa zar je to cudnokada predsednimNikolic imasumnjivu diplomu,Stefanovic DoktorataIgor Becic stigao do doktorata.Dok im se te diplome neponiste,osude oni i lica sa buvljaka kojja su davala sumnjive diplome sa tim se nece prestati.

e nece prestati.

MMF
MMF
09 jun 2016 17:36

Kaže narodna poslovica: „Kada nekog blatom gađaš (čitaj univerzitet EDUKONS), nemoj zaboraviti da je blato i na tvojim rukama ostalo “
Ponovo na meti privatni fakultet EDUKONS. Mislio sam da je demagogija koju vode državni univerziteti u redu jasno i zašto, konkurencija, sujeta, sve neke da kažem ne akademske osobine nekih institucija. Ovog puta je to politički motiv za koji znamo kakav je u Srbiji. Pre nego što nastavim ne da vas ubedim ne da vas odvratim od toga da ne zagrizete udicu medijsko-političke i korumpirane vlasti, već da vam ukažem na par činjenica o univerzitetu EDUKONS.
Kao nekadašnji FABUS (fakultet za uslužni menadžment), EDUKONS univerzitet od 2008-e postaje pravno lice i shodno tome menja koncept obrazovanja usmeren na evropskom modelu studiranja. Ad hok, o periodu pre 2008-e godine imate kao dokaz zaposlene studente koji rade u privredi i pokazali su se kao izuzetno odlični radnici u svojim branšama. Dakle, po osnivanju ovog univerziteta stvari su išle u smeru koji je danas i više nego zadovoljavajuć. Princip znanja, razmene studenata, nastavno naučnog kadra, novootvorenog studentskog doma, tu su i mnoga priznanja i mnoge reči pohvale za jednu takvu novoformiranu instituciju u našoj zemlji.
Sramota je pričati o „nekom tamo univerzitetu koji ne znam gde se nalazi“ i voditi politiku ne protiv gospođe Jorgovanke Tabaković, ne protiv univerziteta EDUKONS-a, ne protiv državnih univerziteta već protiv znanja studenata novijih generacija, koje su izuzetno ambiciozne i ne toliko sujetne, naprotiv spremne na saradnju sa privredom. Apelujem na javnost da se urazumi, da ne deli institucije na privatne i državne, da ne veruje političkim špekulacijama i ubiranjem tih nekih sitnih poena od jedne ili druge političke opcije.
Najpre dođite da vidite EDUKONS onda pogledajte akreditaciju, pogledajte sistem školovanja na istom, popričajte sa studentima, videćete da se reklama „pet minuta pauza i diploma“ ne primenjuje na univerzitetu EDUKONS.
Da rezimiramo. Ovo je samo još jedna u nizu političkih spletki i manipulacije javnosti. Uzmite se u pamet draga javnosti, upotrebite znanje i dokaze, i bolje se fokusirajte za prihvatanjem realnosti da i jedna i druga strana institucije ne sme biti napadana već naprotiv fokusirana na stvaranje znanja novih generacija. Toliko učinite studentima kako bi ostali u ovoj zemlji, kako bi znanje primenili u ovoj zemlji, i kako ovakvih malograđanskih naslova ne bi bilo !!!!!!!

Danko B. Marin
Danko B. Marin
09 jun 2016 13:36

Univerzitet u šljiviku – drži do svog naučnog nivoa 🙂

Povezano

20. apr 2023.
Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivaće da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat, saznaje CINS.
22. dec 2021.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.
23. jul 2021.
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.
23. jun 2021.
Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.