AktuelnoVideoEkologija

Đurđević: Klimatske promene u Srbiji duplo brže od svetskog proseka

21. apr 2022.
Vladimir Đurđević, foto: CINS
„Često se žalimo na to da su nam kontejneri razbacani, da ima đubreta na sve strane. Komunalnog otpada prosečni stanovnnik emituje maksimalno 300 Kg u toku godine. Znači ono što vidimo i što nas nervira toga emitujemo 300 Kg, a ugljen-dioksida (CO2) za energiju koju potrošimo četiri tone. Više od 10 puta emitujemo CO2, u odnosu na komunalni otpad“, navodi za CINS Vladimir Đurđević.

Vladimir Đurđević je vanredni profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Godinama se bavi klimatskim promenama, kako one utiču na nas i kako da im se prilagodimo.

U razgovoru za CINS Đurđević objašnjava kako klimatske promene u Srbiji dolaze duplo brže nego što je to sveski prosek, te objašnjava niz posledica koje već sad svakodnevno osećamo. Đurđević u razgovoru otkriva kako su klimatske promene povezane sa većom koncentracijom aflatoksina u mleku u Srbiji, zašto su bacanje hrane i sezonska kupovina garderobe loši, te kako će rat u Ukrajini poremetiti globalne planove za borbu protiv promene klime.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ovaj tekst sačinjen je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje. Mišljenja izneta ovde predstavljaju mišljenja autora i ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade SAD u Srbiji niti Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tamaramb
Tamaramb
23 apr 2022 21:04

Ako je biljkama potreban CO2 da bi u procesu fotosinteze stvarali sebi hranu, zašto se akcenat ne stavi na sadnju drveća, i zašto nam se drveće ovako intenzivno uništava?

Tagovi

Povezano