AktuelnoEkologija

Direktorat nije utvrdio ko je ugrozio beloglave supove, let možda nije prijavljen

13. nov 2020.
Beloglavi supovi; foto: Specijalni rezervat prirode Uvac
Direktorat civilnog vazduhoplovstva ni nakon inspekcijskog nadzora nije utvrdio ko je 24. jula preleteo iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac i na taj način ugrozio mladunce beloglavog supa, saznaje CINS. Iz Direktorata i Kontrole letenja ne isključuju mogućnost da taj let nije bio prijavljen.

Dok je krajem jula helikopter preletao iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac (SRP Uvac) uznemirio je mladunce beloglavog supa zbog čega je njih sedam ispalo iz svojih gnezda. Kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pisao u oktobru, ni dva meseca nakon tog događaja nije bilo poznato ko je upravljao letelicom.

Kako se sada čini, nadležni neće ni moći da utvrde ko je leteo.

Naime, nakon što im je SRP Uvac 4. avgusta prijavio ovaj slučaj, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je započeo vanredni inspekcijski nadzor, navodi se u odgovoru ove agencije CINS-u. Dostavljena im je izjava rukovodioca čuvarske službe rezervata u kojoj je stajalo da se let helikoptera dogodio 24. jula posle 18 časova. Inspektori Direktorata su od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) tražili i planove letenja za vazduhoplove koji su leteli tog dana u rejonu centralne i jugozapadne Srbije – širem rejonu SRP Uvac, radarske slike za navedene letove, audio zapise komunikacije kontrolora letenja i pilota vazduhoplova. U nadzoru su uzete i izjave od kontrolora letenja kao i od pilota helikoptera čije su rute letenja bile najbliže SRP Uvac.

Ipak, kako navode iz Direktorata, na osnovu raspoloživih podataka nije bilo moguće utvrditi koji vazduhoplov je u navedeno vreme nisko leteo iznad SRP Uvac.

SMATSA ne da podatke o tome ko je preletao Uvac

S obzirom na to da su iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije CINS-u ranije rekli da nisu izdavali uslove za letove iznad SRP Uvac, iako su letovima ti uslovi bili neophodni, od SMATSA-e smo tražili ko je sve u prethodnih godinu i po dana leteo iznad ove teritorije.

Kontrola letenja se na početku odgovora ogradila da nije u obavezi da podatke o pruženim uslugama u vazdušnoj plovidbi čuva duže od 30 dana od dana kada je usluga pružena, ali su nam rekli da je u periodu od 20. jula do 4. avgusta ove godine podneto više planova leta za vazduhoplove kojima se planiralo letenje u rejonu rezervata Uvac. Ipak, podatke o kome se radi SMATSA nije dostavila zbog čega je CINS uložio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

„Uzimajući u obzir i mogućnost da se niski let iznad SRP Uvac mogao odvijati i od strane pilota koji nije podneo plan letenja ili nije pilot civilnog vazduhoplova (hipotetički može biti i pilot vojnog vazduhoplova, prim.nov), nije bilo moguće izvršiti identifikaciju vazduhoplova i utvrditi identitet pilota koji su prekršili pravila letenja i time ugrozili staništa zaštićenih životinjskih vrsta“, piše u odgovoru Direktorata CINS-u.

CINS je pokušao i od SMATSA-e da dobije više podataka o ovom slučaju.

Iz SMATSA-e su odgovorili da su, na dan spornog leta, iz okoline Beograda u pravcu jugozapadne Srbije poletela dva helikoptera:

„Uvidom u planove leta za ova dva helikoptera utvrđeno je da nijedna od njihovih ruta ne prolazi kroz Specijalni rezervat prirode Uvac“.

Oni takođe u odgovoru ističu da ne isključuju mogućnost da je neko bez obaveštavanja Kontrole letenja i bez podnetog plana leta leteo u rejonu rezervata Uvac, na visinama ispod kojih ne postoji prekrivanje radarima SMATSA-e.

Prelet preko Uvca i ugrožavanje beloglavih supova iz jula je izazvalo veliku pažnju u javnosti pa je krajem oktobra doneta, a početkom novembra stupila na snagu, Naredba o određivanju uslovno zabranjenih zona letenja iznad Uvca, Trešnjice i Mileševke – stanovišta beloglavih supova. Njom je letenje civilnih vazduhoplova, uključujući i bespilotne letelice, u ovim zonama dozvoljeno samo ako je operater vazduhoplova pribavio odobrenje za let od Direktorata. Za to je potrebno ispuniti niz uslova, među kojima i da upravljač zaštićenog područja izda saglasnost u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu prirode.

Ne zna se ni ko je 4. septembra nisko leteo iznad rezervata

U odgovoru CINS-u Direktorat civilnog vazduhoplovstva piše da je Specijalni rezervat prirode Uvac i 4. septembra prijavio niski prelet helikoptera iznad meandara Uvca. Na osnovu plana leta utvrđeno je da je u navedeno vreme u rejonu Zlatibora i Kokinog Broda leteo vazduhoplov tipa žirokopter, navodi se u odgovoru.

više

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gordana
Gordana
13 nov 2020 17:52

Jadna je država, odnosno njene institucije koje navodno ne mogu da pronadju ko je leteo tad i tad. Bože sačuvaj.Pa kad nisu bezbedni ptići, nismo ni mi, svako može da vršlja i radi šta hoće i gde hoće. Ljudi, probudite se, vi u institucijama države, vačjda ima časnih, stručnih, poštenih, vi ste dužni da nam date odgovor ko je ugrozio ptice, a sutra može i ljude! Da li postoji neka mogućnost da se prijavi NN lice, da li vredi, jer očigledno ovo je država samo sa prividom reda i to samo kada je u interesu politike, a ne i gradjana? Užas!!!

Tagovi

Povezano